Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

Segura Viudas – historia marki.

Położona na obrzeżach Barcelony w Hiszpanii, Heredad Segura Viudas to kultowa butikowa winiarnia, spokojnie pławiąca się w słonecznych winnicach starożytnego regionu winiarskiego Penedès. Początki Heredad sięgają XI wieku - czasów krucjat iberyjskich - La Reconquista.

Pierwotnie ziemia ta należała do Sant Cugat – najważniejszego klasztoru w hrabstwie Barcelona, dopóki opactwo nie przekazało ziemi Gerardowi Alemany. Alemany wzniósł tutaj pierwszy budynek, pierwotnie służący jako wieża obronna. Wieża oznaczała i broniła terytorium zdobytego w bitwie podczas rekonkwisty. Do dziś na ścianach widać ślady po bitwach i dziury po kulach. Działania wojenne ustały pod koniec XI wieku, następnie majątek kilkakrotnie zmieniał właścicieli.

 

W XII wieku dodano nowe budynki, przekształcając zniszczoną w bitwach wieżę w rodzinną posiadłość i działające gospodarstwo wiejskie. Na terenie posiadłości uprawiano zboża, podobnie jak w wielu okolicznych folwarkach, a budynku funkcjonował młyn. Mieszkająca tam rodzina zajmowała się również uprawą rodzimych winogron. W połowie XX wieku Cava została uznana za rewolucję w świecie „szampana”. Stała się międzynarodowym punktem odniesienia dla win musujących.

Gospodarstwo i posiadłość Can Esbert de Raïm zostały kupione przez braci Segura w latach pięćdziesiątych XX wieku. Wkrótce zbudowano nowe jaskinie i winiarnie oraz zainstalowano najnowsze maszyny. Bracia zaczęli sprzedawać własną Cavę. W 1969 roku z dumą wprowadzili na rynek kultowy produkt premium – Segura Viudas Heredad.

 

Co sprawia, że Cava Segura Viudas jest tak dobra?

Tradycyjne rolnictwo jest wszystkim, jeśli chodzi o produkcję wina. Decyzje, które przedsiębiorstwo podejmuje w winnicy przez cały rok, zapewniają, że Wasze najwyższe oczekiwania co do jakości produktu zostaną spełnione w butelce. Segura Viudas stosuje swoją filozofię w każdym obszarze winnicy, oferując najlepsze Cavy i wina, oparte na przyjaznych dla środowiska procesach produkcyjnych.

Kolejną nieodzowną częścią winnicy jest technologia. Oznacza to, że winiarze mogą dokładnie monitorować, co się dzieje na danym etapie produkcji, jednocześnie wytwarzając cavę tradycyjną metodą z wysokiej jakości składników. Marka na każdym kroku dba o środowisko, dlatego też zobowiązała się do stosowania zrównoważonych metod produkcji wina i cavy. Założeniem winnicy jest to, aby przyszłe pokolenia nadal mogły cieszyć się szeroką różnorodnością biologiczną, która obecnie ich otacza.

Z jakich winogron produkowana jest Cava Segura Viudas?

Wszystkie najwyższej jakości wina Segura Viudas są wytwarzane z najlepszych odmian winorośli, które są rodzime dla tego terenu. W wielu regionach Hiszpanii na nowo odkrywane jest bogate dziedzictwo rodzimych szczepów. Zostały one zapomniane, ponieważ na rynkach międzynarodowych stały się modne odmiany francuskie takie, jak chociażby Chardonnay. Jeżeli chodzi o produkt Cava Segura Viudas Brut Reserva, to został on wyprodukowany z 2 białych, rodzimych odmian:

  • Macabeo
  • Parellada

Segura Viudas są zdumieni tym, jak zachowują się używane przez nich lokalne szczepy. Znacznie lepiej przystosowują się do zmian klimatu, umożliwiają bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, a także nadają ich winom swoistej autentyczności, która wyczuwalna jest w każdym łyku.

 

Czy Cava Segura Viudas produkowana jest metodą tradycyjną?

Segura Viudas produkuje rzemieślnicze wina Cava przy użyciu fermentacji wtórnej zwanej „tradycyjną metodą”. Proces podwójnej fermentacji był używany od wieków do produkcji win musujących, produkując wina najwyższej jakości z wieloma warstwami złożoności, owocami i bardziej wyrafinowanymi bąbelkami. Po wstępnej fermentacji i butelkowaniu, wina przechodzą drugi proces fermentacji. Umieszczane są na specjalnych stojakach ustawionych pod kątem 45 stopni, gdzie dojrzewają od roku do pięciu lat. Każda butelka jest codziennie poddawana obracaniu, tak aby powstały osad gromadził się w szyjce butelki.

Po skończonym dojrzewaniu osad jest usuwany. Natychmiast po opróżnieniu butelki, powstałe wino musujące uzupełnia się pierwotnym winem bazowym i dodaje do niego cukier. To właśnie ilość dodanego cukru tzw. dosage określa nam poziom wytrawności wina. W przypadku Cavy Brut dosage wynosi około 7-9 gramów cukru na litr wina.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl