Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,3L
Opis
Shinano No Umeshu – wspaniały likier o subtelnym smaku prosto z Japonii.
Shinano No Umeshu to wysokiej klasy likier śliwkowy. Produkowany z dojrzałych ręcznie zbieranych owoców japońskiej moreli ume. Owoce poddawane są maceracji w skochu – tradycyjnej japońskiej wódce ryżowej. Do Shinano No Umeshu dodaje się również niewielką ilość miodu, co dodatkowo łagodzi smak i uwydatnia owocowe nuty likieru.
Cały proces produkcji trwa około roku, a gotowe umeshu dojrzewa przez kilka miesięcy w butelkach. Nazwa likieru pochodzi od historycznej prowincji Shinano (obecnie część prefektury Nagano) słynącej z wielu atrakcji turystycznych, gorących źródeł, a także najlepszego ryżu do produkcji shochu i sake.
Nalewka Shinano No Umeshu butelkowana jest z mocą 14% alkoholu. Najlepiej smakuje mocno schłodzona lub na kostce lodu. Można stosować ją do lekkich, aromatycznych koktajli.
Dodatkowym atutem jest butelka, którą zdobi klasyczny japoński motyw gałęzi moreli ume i kaligraficzne znaki kanji. Shinano No Umeshu to elegancki i nietuzinkowy prezent, nie tylko dla fanów japońskiej kultury.
Jakie cechy charakteryzują Shinano No Umeshu?
- Barwa: jasna, przezroczysta;
- Zapach: miód, cytrusy, dojrzałe białe owoce;
- Smak: słodkie dojrzałe morele, miód, owoce cytrusowe, odrobina wanilii;
- Finisz: pełny, słodki, przełamany cytrusową skórką.
Jak powstała Shinano No Umeshu?
Początki firmy sięgają 1834 roku. Od 1958 roku nosi nazwę Shinshu Meijo Co. Ltd, jej główna siedziba znajduje się w mieście Ueda, w prefekturze Nagano. Filozofią firmy jest kultywowanie dawnych, rzemieślniczych metod produkcji przy wykorzystaniu miejscowych, naturalnych składników.
Shinshu Meijo produkuje także kilka gatunków najwyższej klasy sake, a także tradycyjne japońskie kiszonki warzywne. Umeshu i sake eksportowana jest do 12 krajów świata. W przeprowadzanych co roku w Japonii oficjalnych konkursach na najlepszą sake Shinshu Meijo od lat zdobywa najwyższe nagrody.
Jakiego drinka skomponować z Shinano No Umeshu?
Ume Highball - Aromatyczny drink z pikantym akcentem imbiru.
Aby przyrządzić Ume Highball, potrzebujesz następujących składników:
- 40 ml Shinano No Umeshu
- 40 ml blended whisky (łagodnej)
- łyżeczka soku imbirowego
- woda sodowa
- lód
Wymieszaj w shakerze Shinano No Umeshu z whisky i łyżeczką soku ze świeżego korzenia imbiru. Podawaj w wysokiej szklance na lodzie, dopełnionej wodą sodową.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,3 L |
KRAJ | JAPONIA |
ALKOHOL | 14% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.