Wersje językowe
Producenci

MARQUES DE POLEY CREAM PEDRO XIMENEZ 10YO TORO ALBALA 0,5L

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 69,00 zł 69.00
Cena netto: 56,10 zł
ilość szt.
Zyskujesz 138 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: TORO ALBALA
Kod produktu: WINO I0065

Opis

Marques de Poley Cream Pedro Ximenez to mieszanka wytrawnego Oloroso Viejo oraz Don Pedro Ximenez Gran Reserva. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem z zielonkawymi refleksami. Posiada bardzo przyjemny aromat, gdzie przeważają nuty karmelu, toffi, kawy oraz lekki ton kandyzowanych owoców.

Smak jest zrównoważony, słodki, bardzo aksamitny i przyjemny z nutą czekolady, orzechów oraz miodu.
Wino jest kremowe w konsystencji, najlepiej jest je podawać dobrze schłodzone w temperaturze 8°C.

Idealnie pasuje do potraw takich jak, tarty serowe, foie gras i owoców leśnych.


O producencie Toro Albala.

Właściciel winnicy Antonio Sanchez Romero twierdzi, że te wina są poniekąd takie jak on sam – „przyjazne, ale nie łobuzerskie; tak słodkie, pełne emocji i przyjemne, że jedynym dobrym wyborem jest sięgnięcie po kolejny kieliszek – czysty i jednoznaczny synonim jakości i nieodpartego uroku”. Według nas Don P.X. to słodkie wina z duszą, dające satysfakcję podczas degustacji – czysta magia.

Winnica Toro Alabala zlokalizowana jest w Hiszpanii w miejscowości Aguilar de la Frontera (geograficznym centrum Andaluzji). Idealne warunki regionu D.O. (Dominacion de Origen)  Montilla- Moriles charakteryzują się 3000 słonecznych godzin, niskimi opadami i kredową glebą (Albariza), co gwarantuje wysokiej jakości produkcję win wytrawnych i deserowych.

Proces produkcji w Toro Albala jest wyjątkowo skomplikowany i unikatowy. Począwszy od 1922 głównym celem winnicy było tworzenie win wyróżniających się główną cechą – jakością. Kierując się hasłem „jakość to nasza tożsamość” najwyższe standardy towarzyszą produkcji od momentu sadzenia krzewów winnych po ostatni etap butelkowania. Rzemieślnicze podejście oznacza powrót do technik winiarskich wykorzystywanych w przeszłości aby przedłużyć ich tradycję w czasie. Butelki Toro Albala rozpoznawalne są na całym świecie dzięki nieporównywalnemu, rzemieślniczemu charakterowi.

Proces powstawania deserowych win Don P.X.
Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszych 10 dniach sierpnia. Zebrane grona rozkładane są na długich matach i rozpoczyna się proces zamiany winogron w rodzynki. Temperatura zewnętrzna podczas suszenia sięga 50-55 °C w słońcu i 35-42 °C w cieniu przy wyjątkowo niskiej wilgotności. Pełen proces trwa od 10 do 15 dni – nietrudno sobie wyobrazić, że po tym czasie w pełnym słońcu z winogron pozostają rodzynki o dużej zawartości cukru. Warto dodać, że prace te są przeprowadzane w starym stylu – ręcznie.

Potrzeba dużego wysiłku i doświadczenia aby z uzyskać sok z surowca w postaci pasty z ususzonych winogron – do tego celu wykorzystuje się hydrauliczne prasy o ciśnieniu 300 atmosfer.
Z 2,5–3,5 kg winogron uzyskuje się 1 litr wina o pięknym, bursztynowym kolorze i zawartości cukru 400-450 gr – ambrozja.

Tylko to, co najlepsze…
Proces produkcji win Toro Albala Don P.X., to rzemieślnicza praca, która w połączeniu ze słodkimi winogronami pozwala stworzyć istne dzieło sztuki winiarskiej. Cierpliwość i naturalna kolej rzeczy pozwala tworzyć słodkie, ekskluzywne wina dla koneserów i kolekcjonerów. 

Wino zawiera siarczyny

Dane produktu

POJEMNOŚĆ 0,5 L
ALKOHOL 17%
PRZEZNACZENIE DESERY
SZCZEP WINOROŚLI PEDRO XIMENEZ
RODZAJ WINA BIAŁE
REGION WINA ANDALUZJA
WYTRAWNOŚĆ SŁODKIE
KRAJ WINA HISZPANIA

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl