Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
BENROMACH 10 YO WHISKY SINGLE MALT 0,7L + OPAKOWANIE
Opis
Whisky Benromach 10 YO single malt jest połączeniem destylatów starzonych 9 lat w beczkach po Bourbonie (80%), oraz po sherry (20%). Po tym okresie obydwa składniki łączy się i przelewa na jeden dodatkowy rok do pierwszy raz napełnianych beczek po Sherry Oloroso. Finalnie powstaje whisky 10 letnia o wyjątkowo ciekawym i głębokim charakterze. Użycie do produkcji średnio zatorfionego słodu jęczmiennego sprawia, że mamy do czynienia z trunkiem niebanalnym.
Benromach 10 YO wyróżnia się piękną barwą i aromatami dymu, owoców, nutami sherry, malin, jeżyn i jabłek w połączeniu z subtelnymi akcentami czekolady i orzechów.
Food pairing - jako bardzo dobre połączenie polecamy ser parmezan 18 lub 24 miesięczny, w ten sposób parowaliśmy smaki na jednej z naszych degustacji.
Klasyczny smak whisky sięgający stylem jeszcze przed lata 60-te XX wieku – warto spróbować. Wyjątkowy smak w połączeniu z bardzo estetycznym opakowaniem idealnie nadaje się na niebanalny prezent.
O destylarni.
Destylarnia Benromach została założona w 1898 roku na obrzeżach małego miasteczka Forres w północnej części Speyside. Jest to najmniejsza gorzelnia tego regionu, będąca w posiadaniu prywatnej firmy Gordon & MacPhail. Produkowana tu whisky odzwierciedla klasyczny styl Speyside sprzed lat 60 XX wieku. W owym okresie większość destylatów różnych producentów charakteryzowało się pełnią aromatu i lekko dymnym charakterem. Tak właśnie jest w większości produktów Benromach, do których wykorzystywany jest słód jęczmienny zawierający 8-12 ppm fenoli.
Poza dymnym charakterem Whisky Benromach wyróżnia się naturalnym kolorem (bez dodatku karmelu) powstającym wyłącznie podczas kontaktu z dębowymi beczkami, w których leżakuje.
Marka od niedawna dostępna jest na Polskim rynku, jednak zdążyła zdobyć uznanie licznych ekspertów branży zarówno w kraju jak i na świecie.
Mała wydajność zakładu i iście rzemieślnicze podejście do produkcji sprawiają, że powstaje tu wyjątkowa whisky o nienagannym charakterze.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,7 L |
KRAJ | SZKOCJA |
ALKOHOL | 43% |
AROMATY WHISK(E)Y | OWOCOWE I KORZENNE |
REGION SINGLE MALT | SPEYSIDE |
RODZAJ WHISK(E)Y | SINGLE MALT |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.
Jędrzej
Benromach 10 to whisky, która łączy delikatne nuty beczki po sherry z nienachalną lecz wyraźną nutą dymu torfowego. Przez to whisky jest ciekawa i interesująca. Osobiście trudno było mi wyłapać jakieś wyraźne nuty owocowe. Aromaty były bardziej ziołowo-floralne, czasem jakaś słonawa kiszonka, świeża skóra, delikatna wrzosowa słodycz. Generalnie z każdym łykiem daje ta whisky coś nowego, początkowo dosyć wyraźnie rozgrzewa jamę ustną, ale alkohol jest dobrze ukryty, nie jest pieprzna. Myślę, że whisky podobna do Bowmora 15yo darkest i mimo że róznica w wieku jest dosyć wyraźna to delikatnie dla mnie lepszy jest Benromach. Dlatego daje jej 5/5 także za stosunek jakości do ceny. Świetna whisky!