Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Producenci
JAKIE SĄ RODZAJE RUMU? 0
JAKIE SĄ RODZAJE RUMU?

Rum jest znany ludzkości już bardzo długo. Wpierw był kojarzony, jako napój piratów i żeglarzy.

Wszystko dlatego, że był on tańszy w transporcie i łatwiejszy do przechowywania niż inne likiery i wina wzmacniane.

Ten elastyczny destylat, z czasem trunek, stał się podstawą każdej morskiej łajby. A nawet służył niedożywionym marynarzom do leczenia szkorbutu (gnilcy).

Tak też powstał słynny grog – napój na bazie rumu, wody i soku z cytryny lub limonki.

Dzisiaj nie musimy się już ograniczać do piratów, czy marynarzy, bowiem rum stał się niezwykle popularnym i wszechobecnym trunkiem na całym świecie.

Współcześnie rum destyluje się w praktycznie każdym zakątku świata, gdzie tylko znajdują się plantację trzciny cukrowej, a i nawet z tym potrafią sobie poradzić niektórzy producenci. :)


Przyglądając się każdej butelce rumu stojącej na półce w naszym sklepie, możecie dostrzec różne podejście do fermentacji, destylacji, czy mieszania tych trunków, a także techniki dojrzewania. Jest to nieskończona liczba kombinacji stosowana przez każdego producenta na swój sposób, do tworzenia różnych stylów i rodzajów rumu, z których każdy, pomimo wielu podobieństw jest niezwykle odmienny od drugiego.

Jeżeli jesteście zainteresowani tematem rumu i chcecie dowiedzieć się więcej na ich temat, to zostańcie z nami. :) W dalszej części artykułu opowiemy Wam między innymi, czym jest rum, jak powstaje, z czym go pić i najważniejsze: jakie są rodzaje rumu. Miłego czytania.

 

Czym jest rum?

Zacznijmy od najważniejszego, czyli odpowiedzi na pytanie: Czym dokładnie jest rum? Oficjalna definicja rumu mówi, że jest to destylat ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, syropu z trzciny cukrowej, melasy z trzciny cukrowej i innych produktów jej ubocznych. W tej kwestii łatwiej byłoby zapytać: Co nie jest rumem? Ta wyjątkowa kategoria alkoholu jest jednym z najbardziej wszechstronnych i występuje w przeróżnych kształtach, formach i stylach. Każdy rodzaj rumu posiada swoje własne cechy, unikalny proces destylacji i sposób dojrzewania, a także wyjątkowe walory smakowe.

Rum może dojrzewać od jednego roku do nawet wielu dziesięcioleci, jak Dictador Generations en Lalique 1976. Z każdym rokiem spędzonym w beczce uzyskuje on różne smaki i swoiste, unikatowe cechy.

 

Jak powstaje rum?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, rum to destylat wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy z tego też produktu. Wpierw sok lub melasa zostają poddane fermentacji. W kolejnym etapie te półprodukty są destylowane. Destylator użyty do tego procesu również odgrywa ważną rolę w produkcji rumu. Wyróżniamy ich dwa rodzaje – stalowe kolumny lub miedziane alembiki. Producenci czasami mieszają obie te metody. Po tym procesie powstaje czysty i klarowny destylat, który następnie odpoczywa w stalowych kadziach lub dojrzewa w przeróżnych typach beczek.

Podczas leżakowania w dębowych beczkach, trunek ten z każdym miesiącem/rokiem staje się coraz ciemniejszy, w przeciwieństwie do zbiorników ze stali nierdzewnej, gdzie rum pozostaje praktycznie bezbarwny. A teraz, gdy już wiecie, czym jest rum i jak powstaje, możemy przejść do odpowiedzi na pytanie - jakie są rodzaje rumu? :)

 

Podział rumu ze względu na styl i kraj pochodzenia.

Pierwszym, najważniejszym podziałem jest styl, w jakim rum został wyprodukowany. To właśnie on odpowiada za jego profil smakowy. Można powiedzieć, że styl rumu jest kompatybilny z krajem pochodzenia. Wszystko za sprawą kolonii, do których należą lub należały poszczególne kraje. Tak też wyróżniamy 3 style rumów.

 

STYL FRANCUSKI

Rhum w stylu francuskim to jeden z najszlachetniejszych rodzajów. Można przyjąć, że jest on produkowany wyłącznie ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej bez dodatku melasy. Oczywiście zdarzają się pewne wyjątki. Tak też rumy, które powstały z czystego soku z trzciny cukrowej dodatkowo noszą miano rhum agricole. Styl francuski to niezwykle eleganckie, dość intensywne rumy o kwiatowo-owocowym profilu smakowym. Obejmuje on 7 krajów/wysp, które w większości są francuskimi departamentami zamorskimi:

  • Mauritius (Lazy Dodo)
  • Haiti
  • Reunion
  • Gujana Francuska
  • Martynika
  • Gwadelupa
  • Marie-Galante

 

STYL ANGIELSKI

Rumy w stylu angielskim charakteryzują się mocniejszym, żywszym smakiem. Tradycyjnie były one importowane z kolonii brytyjskich na Karaibach. Rumy angielskie często kojarzone są z kategorią dark (ciemne), Spiced (przyprawowe) oraz Navy Strength. Ta ostatnia jest silnie zakorzeniona w kulturze brytyjskiej, stąd też jej nazwa, która wzięła się od Królewskiej Marynarki Wojennej (Royal Navy). Nawiązuje ona do dziennej racji wysoko procentowego rumu, która przysługiwała brytyjskim marynarzom od XVII wieku, aż do 1970 roku. Rum w tylu angielskim produkowany jest w 8 krajach i/lub brytyjskich terytoriach zamorskich:

  • Jamajka (Canerock)
  • Barbados
  • Trynidad i Tobago (Angostura)
  • Brytyjskie Wyspy Dziewicze
  • Antigua
  • Saint Lucia
  • Gujana Brytyjska
  • Mauritius

 

STYL HISZPAŃSKI

Jest to jeden z najpopularniejszych stylów produkcji rumu. Dzięki szerokiemu rozmieszczeniu geograficznemu hiszpańskich terytoriów, różnym klimatom i technikom produkcji, rumy, zwane też „Ron” w stylu hiszpańskim są niezwykle zróżnicowane. Wszystkie mają jednak wspólną cechę – są niezwykle przyjemne, fenomenalnie zrównoważone i okrągłe z akcentami słodyczy. Chociaż dawne kolonie hiszpańskie produkują bogatą gamę rumów, to najbardziej znaną kategorią jest dłużej dojrzewający Ron Añejo, jak wenezuelski rum Botucal Mantuano Extra Anejo. Rum w stylu hiszpańskim produkowany jest, aż w 12 krajach. Są to:

  • Kuba (Legendario)
  • Puerto Rico (Bacardi)
  • Dominikana (Ron Barcelo, Matusalem)
  • Wenezuela (Botucal/Diplomatico)
  • Gwatemala (Zacapa)
  • Nikaragua
  • Panama
  • Kolumbia (Dictador, La Hechicera)
  • Peru
  • Kostaryka
  • Ekwador
  • Meksyk

 

Rumy w stylu hiszpańskim kojarzone są również z pewną metodą dojrzewania – systemem solera. Metoda ta powstała już w XVIII wieku w Hiszpanii. Polega na ustawieniu kilku rzędów beczek na sobie (najczęściej 3-4). Poziomy te noszą nazwę criadera (z wyjątkiem ostatniego). W zależności od wysokości rzędu, różni się on wiekiem trunku w beczce. Na samej górze znajdują się beczki ze świeższym destylatem, natomiast na samym dole – poziom solera, czyli beczki z gotowym już trunkiem do rozlewania. Do butelki nalewana jest około 1/3 beczki, reszta dopełniana jest młodszym płynem z beczek z wyższych poziomów. Metodę tą najlepiej obrazują poniższe grafiki. :)

 

Podział rumu ze względu na kolor.

Kolejnym podziałem rumu jest ich kolor. Oczywiście kategorie te są bardzo umowne, ponieważ nawet białe rumy mogą być długo dojrzewane w beczkach, a ich jasny kolor jest uzyskiwany, dzięki filtracji trunku (Legendario Ron Anejo Blanco), ale o tym w akapitach poniżej. :)

JASNY RUM (WHITE RUM)

Jeden z najpopularniejszych rodzajów rumu. Zwany też lekkim lub białym. To jeden z najbardziej wszechstronnych gatunków rumu, z którego można wytwarzać szeroką gamę koktajli. Białe rumy są zwykle najlżejsze, nie tylko pod względem koloru, ale i smaku. W przypadku wielu innych alkoholi klarowny, przezroczysty kolor zwykle wskazuje na to, że nie był on poddawany dojrzewaniu. Jednak sporo białych rumów trafia do beczek. Następnie są one filtrowane przez węgiel drzewny, aby usunąć ich kolor.

Głównym i prawdopodobnie największym producentem białych rumów jest Puerto Rico. To w tym kraju powstają jedne z najsłynniejszych rumów spod marki Bacardi.

 

ZŁOTY RUM (GOLD RUM)

To czas spędzony w dębie dodaje rumom walorów smakowych i koloru. Złote rumy oferują szeroką gamę profili smakowych, ponieważ każdy producent posiada swoje unikalne podejście do dojrzewania trunku w beczce. Rodzaj dębu, czas leżakowania i warunki klimatyczne mają ogromny wpływ na finalny profil rumu. W rezultacie jest to prawdopodobnie jeden z najciekawszych rodzajów rumu.

CIEMNY RUM (DARK RUM)

Ciemne rumy wyróżniają się nie tylko kolorem, ale także wyrazistym smakiem. Dlatego też mają bardzo szczególne zastosowania, jeśli chodzi o koktajle. Jak sama nazwa wskazuje, ciemne rumy mają o wiele ciemniejszy kolor niż złote i głębsze nuty smakowe. Te bogatsze odcienie i smaki producenci uzyskują dzięki dłuższemu leżakowaniu w mocno zwęglonych beczkach. Zdarza się jednak, że kolor ten jest osiągnięty poprzez dodatek melasy i/lub karmelu.

 

Z czym pić rum?

Rumy oferują niemal nieograniczony wybór kombinacji i możliwości. Każdy znajdzie idealny rodzaj rumu na dowolną okazję i do ulubionego koktajlu. Podczas gdy Cuba Libre, czyli orzeźwiająca mieszanka rumu, Coli i limonki jest niemal idealnym połączeniem, istnieje wiele innych sposobów na delektowanie się rumem, które nie wymagają słodkich, gazowanych napojów. Niezależnie od tego, czy jesteście fanami prostych drinków, czy też wolicie coś bardziej tropikalnego, rum daje nam naprawdę dużo możliwości.

Najpopularniejsze koktajle na bazie rumu, to:

  • Mojito (rum, syrop cukrowy, limonka, mięta);
  • Cuba Libre (rum, cola, limonka);
  • Pina Colada (rum, mleko kokosowe, sok ananasowy);
  • Daiquiri (rum, limonka, syrop cukrowy);
  • Mai Tai (jasny rum, ciemny rum, Cointreau, Amaretto, limonka).

 

W czym pić rum?

Każdy z podanych wyżej koktajli posiada swoje unikatowe i rozpoznawalne szkło. Tak też Mai Tai podajemy w charakterystycznym kubku Tiki mug, Pina Colade w długiej szklance koktajlowej na krótkiej nóżce, a Daiquiri w Coupe Glass. Jeżeli mówimy o rumach typu premium i super premium, to najlepiej sprawdzą się klasyczne kieliszki degustacyjne lub szklanka typu old fashioned – jak lubicie dodać kilka kostek lodu. :)

 

Jaki rum do picia?

Zastanawiacie się od jakiego rumu zacząć swoją przygodę z tą kategorią trunków? A może jesteście już zagorzałymi fanami i szukacie czegoś, co zachwyci wasze podniebienie? Poniżej przedstawimy kilka marek i poszczególnych produktów, którym warto się przyjrzeć. :)

RUM DLA POCZĄTKUJĄCYCH:

 

RUM DLA ŚREDNIO ZAAWANSOWANYCH:

 

RUM DLA KONESERA:

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl