Propaganda
Koszyk
Twój koszyk jest pusty Zaloguj lub zarejestruj się, i dodaj wybrane produkty do koszyka
Do kasy Do zapłaty: 0,00 zł

REGIONY WINIARSKIE ARGENTYNY

0
REGIONY WINIARSKIE ARGENTYNY

Argentyna jest obecnie jednym z najważniejszych krajów produkujących wino w Nowym Świecie i największym producentem wina w Ameryce Południowej.

Kraj ten zajmuje niecałe 2,8 miliona km2 i jest drugim co do wielkości krajem w Ameryce Południowej.

Argentyna stanowi dom dla szerokiej gamy krajobrazów, od skalistych szczytów Andów na zachodzie po żyzne niziny Pampasu na wschodzie.

Wysokogórskie pustynie wschodnich Andów dały początek przemysłowi winiarskiemu wysokiej jakości, a tutejsze terroir dobrze pasuje do przyjętej w Argentynie odmiany winorośli - wszechobecnego Malbeca.

Argentyńskie wina zaskarbiły sobie podniebienia nawet najbardziej wymagających krytyków na całym świeciu. A dzięki swojemu dość intensywnemu smaku z nutami kwiatowymi i mocno wyczuwalnymi owocami, upodobały je sobie również osoby zaczynające swoją przygodę z winami.

Klasyfikacja win argentyńskich.

W odróżnieniu od win włoskich, hiszpańskich, czy francuskich, te z Nowego Świata, jak np. wina argentyńskie, nowozelandzkie oraz chilijskie, nie posiadają klasyfikacji. Oficjalnie Argentyna podzielona jest na 7 regionów winiarskich, o specyficznych i unikalnych terroir, które znane są międzynarodowemu środowiskowi winiarskiemu – niektórymi winami z Mendozy zachwycają się sami Francuzi! Poniżej opisaliśmy każdy z nich, idąc od północy tego kraju. :)

SALTA I CATAMARCA

Dalej na północ od Mendozy znajdują się regiony Salta i Catamarca, w których winnice umieszczone są na jeszcze większych wysokościach. Najsłynniejsza winnica w tych regioniach znajduje się na wysokości 3000 merów n.p.m. - wyżej niż szczyt Mount St. Helens na północno-zachodnim Pacyfiku w Ameryce. Salta i Catamarca znajdują się znacznie bliżej równika niż jakikolwiek europejski region winiarski. Te niskie szerokości geograficzne w tym zakątku Argentyny (od 22°N do 28°N) są łagodzone przez duże wysokości i zimne górskie powietrze. To właśnie tutaj uprawiane są charakterystyczne dla Argentyny białe winogrona ze szczepu Torrontes, z których powstaje białe, aromatyczne, kwiatowe wino.

 

LA RIOJA

La Rioja to jeden z najważniejszych regionów winiarskich Argentyny, znany z lekkich i  aromatycznychbiałych win ze szczepu Torrontes. Ponadto w regionie tym wytwarzane są wina z takich czerwonych odmian, jak Bonarda, Syrah i Malbec. Chociaż La Rioja może nie być tak dobrze znana jak sąsiednie regiony - San Juan i Mendoza, posiada ona znacznie dłuższą historię jako obszar produkcji wina. Pierwsze winogrona zostały tutaj zasadzone już w XVI wieku przez misjonarzy z hiszpańskiego regionu Rioja. W rezultacie La Rioja często określa się jako pierwszy argentyński region winiarski.

Zawsze istniało pewne zamieszanie co do różnicy między winami La Rioja z Argentyny i winami Rioja z Hiszpanii. W 2011 roku argentyński region wygrał międzynarodową sprawę sądową, która umożliwiła oznaczenie produkowanych w nim win jako „La Rioja Argentina”. Wszystko za sprawą pewnego szczegółu, mianowicie najsłynniejsze wina z La Rioja są białe, natomiast hiszpańska Rioja słynie z win czerwonych.

Położenie La Rioja u podnóża Andów nadaje produkowanym tu winom unikatowy charakter. La Rioja charakteryzuje górzysty teren i stosunkowo mała liczba opadów w skali roku. Co więcej, pod względem szerokości geograficznej, La Rioja znajduje się najbliżej równika niż jakikolwiek inny region winiarski na świecie. Ratunkiem jest tutaj duża wysokość nad poziomem morza, która pomaga łagodzić niektóre z najgorętszych temperatur w letnich miesiącach.

 

SAN JUAN

Drugi największy region produkcji win argentyńskich. Znajduje się tam ponad 33 000 hektarów ziemi przeznaczonej pod uprawę winorośli, która stanowi aż 17% całkowitej powierzchni winnic w Argentynie. Jedną z najbardziej charakterystycznych cech tego regionu jest różnica w wysokościach (w odniesieniu do lokalizacji winnic), które wynoszą od 500 do 2000 metrów n.p.m. Cały obszar San Juan pokrywają wzgórza Andów - południowo-amerykańskiego pasma górskiego. Przyzwyczajeni już rolnicy idealnie dopracowali system nawadniania winorośli, dzięki czemu rosnące tam winogrona dają skoncentrowaneintensywne wina o mocnym i owocowym charakterze.

 

MENDOZA

Prawie 75% argentyńskiej produkcji wina ma miejsce właśnie w tym regionie. Oprócz charakterystycznej odmiany dla tego regionu, jaką jest argentyński Malbec, uprawiane są takie szczepy, jak Cabernet SauvignonChardonnay i Bonarda. Większość upraw winorośli w Argentynie ma miejsce u podnóża Andów, które oddzielają kraj od Chile. W Mendozie te pustynne krajobrazy łączą się z wysokością, tworząc unikatowe terroir, z którego powstają intensywnie aromatyczne czerwone wina. Winnice w Mendozie sięgają nawet 1500 metrów n.p.m. Zwiększony poziom promieniowania słonecznego i duże dzienne wahania temperatury sprawiają, że winogrona przechodzą przez długi i powolny okres dojrzewania, co prowadzi do zrównoważonej zawartości cukrów i kwasowości w nich.

  

NEUQUEN I RIO NEGRO

Regiony te położone są w Patagonii – swoistej krainie geograficznej. Różnią się od reszty regionów klimatem, który jest ostrzejszy i chłodniejszy, niż w innych częściach Argentyny - zimą dochodzi tu do opadów śniegu i dużych mrozów. Winnice w tych regionach są najbardziej wysuniętymi na południe na całej półkuli południowej.

Neuquen znajduje się w środkowej Argentynie, między Mendozą na północy a Buenos Aires na wschodzie. To bardzo młody region winiarski, w którym pierwsze komercyjne winiarnie pojawiły się dopiero na początku XXI wieku. Wizytówką tego regionu są odmiany Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. Wina produkowane w regionie winiarskim Neuquén charakteryzują się intensywnym aromatem i doskonale wyważoną kwasowością.

 

Region winiarski Río Negro jest zdecydowanie najpopularniejszym, najstarszym i gęsto zaludnionym regionem winiarskim w Patagonii. Jak sama nazwa wskazuje, winnice skupione są wokół żyznej ziemi nad rzeką. Brzegi rzeki są podzielone na trzy odcinki: górny, srodkowy i dolny. Większość winnic znajduje się w górnej dolinie. W Río Negro winorośl uprawiana jest od końca XVIII wieku. Obsadzano go rzadkimi winogronami, takimi jak Trousseau i Refosco. Obecnie króluje tu Malbec, Pinot Noir i inne międzynarodowe odmiany. Wina z Río Negro są szczególnie interesujące, ponieważ pochodzą z najstarszych winorośli Patagonii i odzwierciedlają terroir i potencjał tego obszaru.

 

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium