Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Producenci
JAK PRAWIDŁOWO PIĆ LIKIER? 0
JAK PRAWIDŁOWO PIĆ LIKIER?

Skojarzenia z likierem często bywają... dość konserwatywne, żeby nie powiedzieć staroświeckie. Możemy to porównać trochę do podejścia, jakie ma większość ludzi jeżeli chodzi o kategorie koniaków.

Dwie eleganckie, starsze damy, filiżanki z kawą, patera z ciasteczkami i dwa maleńkie, kryształowe kieliszki z czymś bardzo, bardzo słodkim.....

Niewątpliwie, coś w tym jest, ale likier zatacza o wiele szersze kręgi, znacznie przekraczające granice babcinego salonu.

Obecnie większość koktajli w światowej sławy lokalach serwowana jest właśnie na bazie likierów, chociażby takich jak Cointreau.

Oczywiście popularniejszy w Polsce Jagermeister również należy do tej kategorii, chociaż produkt ten zapewne nie kojarzy nam się z utartym już schematem likierów, jaki większość z nas ma zakodowany czy to przez starsze filmy, czy nasze własne babcie.    

Aby przybliżyć ten aromatyczny i zazwyczaj słodki świat wyjaśnijmy… 

Co to jest likier?

Likier to napój alkoholowy powstający na bazie mocnego alkoholu – czystego spirytusu (wódki), whisky, koniaku, rumu, a nawet tequili (Patron XO Cafe). Do likieru dodaje się też soków i wyciągów z owoców, mleka, różnych win, miodu, czekolady, śmietanki, kawy itp... Stąd też właśnie pochodzi nazwa likier – po łacinie „liquefacere” co po prostu oznacza mieszać. Gdybyśmy mieli wymienić wszystkie możliwe składniki likierów świata zamiast artykułu powstała, by mała encyklopedia spożywcza. :)

 

Likiery nie są zbyt mocnymi trunkami, przeważnie mają 15-35% alkoholu, chociaż bywają mocniejsze wyjątki potwierdzające regułę, jak na przykład Tatratea, o której piszemy niżej. Likiery - szczególnie te z dodatkiem śmietanki czy czekolady bywają gęste. Przeważnie są słodkie lub bardzo słodkie, chociaż są też te znane i lubiane w wersji słodko-gorzkiej jak na przykład słynny Jagermeister czy Becherovka. Przykładem bardzo gorzkich likierów jest węgierskie Unicum lub niemiecki Underberg. Gorzko-słodkie i gorzkie likiery w większości mają "medyczną" historię – tworzyli je lekarze i farmaceuci jako lekarstwa na niestrawność.

 

Jak pić likier?

"Babciny" sposób oczywiście aktualny – maleńki kieliszek dobrego likieru z filiżanką kawy to wyśmienity deser sam w sobie. Jeżeli mamy ochotę nieco rozcieńczyć słodycz likieru, możemy zaserwować go w szklance do whisky, na dużej kostce lodu. Jagermeister podaje się prosto z zamrażarki – trudno podać ogólną i uniwersalną receptę na temperaturę podawania likieru, ale zawsze możecie nas spytać :)

Drinki z likierem.

W barze likiery czują się doskonale i mogą w pełni zaprezentować swoje piękne i nietypowe barwy, mocne aromaty i zaskakujące smaki. Dzięki większej gęstości likiery pomagają też tworzyć efektowne wielobarwne i wielowarstwowe drinki. Świetnie smakują także w rozgrzewających kompozycjach – na przykład z gorącą kawą. Miksologia bez likierów praktycznie nie istnieje. Jeżeli lubicie zabawy z shakerem i eleganckim szkłem koniecznie powinniście zaopatrzyć się w ...

 

Kilka najpopularniejszych likierów.

  • Cointreau – klasyczny, francuski likier pomarańczowy – przezroczysty, słodki z goryczką skórki pomarańczowej. Niezbędny do Cosmopolitan i Margarity.
  • Maraschino – Włoch z dalmackim pochodzeniem – bardzo aromatyczny, wiśnia, orzechy, migdały. Do drinków Aviation, Brooklyn, Hemingway Daiquiri.
  • Campari – owocowo-ziołowy, gorzkawy likier z Włoch o pięknym kolorze. Najczęściej serwowany z sokiem pomarańczowym jako Campari Orange jak i w wielu innych koktajlach.

 

  • Creme de Cassis – francuski likier z czarnej porzeczki. Doskonały efekt daje z szampanem lub winem musującym jako Kir Royal.
  • Blue Curacao – delikatny smak i kolor nadający drinkom błękit nie do podrobienia.
  • Amaretto – wyraźnie migdałowy dodatek – do deserów i do drinków.

 

Te lubiane i mniej znane – marki likierów warte uwagi.

BAILEYS

Wyjątkowo smaczny i popularny likier, stworzony w 1974 roku w Irlandii. Wyrabiany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey pochodzącej z najstarszej irlandzkiej destylarni- Bushmills z dodatkiem najwyższej jakości śmietanki, wanilii oraz kakao. Mleko używane do produkcji tego znakomitego trunku pochodzi wyłącznie od około 40 tysięcy wyselekcjonowanych krów, hodowanych na specjalnych farmach.

FIREBALL

Jest to wyjątkowy ognisty likier powstały z mieszanki kanadyjskiej whisky i korzennego cynamonu. Likier o niezwykle bogatym i złożonym smaku, który balansuje na granicy ostrości i słodyczy. W Polsce jeszcze mało znany jednak za oceanem jest bardzo popularny. Bardzooo cynamonowy, słodki, ale bez przesady, gładki, pikantny i rozgrzewający.

Ciekawostka – w większości lokalnych barów w Stanach to właśnie likier Fireball podawany jest w kieliszkach w formie szotów – tak, jak u nas wódka.

 

GRAND MARNIER

Szykowny, francuski likier, który należy do najbardziej rozpoznawalnych marek alkoholi na świecie. Unikalna kompozycja wykwintnego koniaku i owocu pomarańczy tworzy niezwykle intensywny, wyrafinowany smak. Procedura produkcji szlachetnego likieru Grand Marnier została opracowana w 1880 roku przez Aleksandra Marnier-Lapostolle'a. Likier ten wytwarzany jest z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy karaibskich Сitrus bigaradia.

XUXU

Jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny likier. Tajemnica tego znakomitego smaku kryje się w musie truskawkowym, który jest jego podstawą. Każda butelka zawiera 66% naturalnego purre owocowego, wytworzonego ze starannie wyselekcjonowanych i dojrzałych truskawek. Wszystko dodatkowo mieszane jest z krystalicznie czystą wódką oraz odrobiną soku limonkowego. Xuxu cały swój aromat oraz smak zawdzięcza wyłącznie idealnej mieszance pysznych owoców – nie jest sztucznie dosładzany!

 

GOLDWASSER

Jest to unikatowy, ziołowy likier będący kompozycją ziół i korzeni tj. kardamonu, kolendry, jałowca, macierzanki, cynamonu, lawendy, goździków, anyżu, a także płatków czystego 22- karatowego złota. Pierwszą wzmiankę o Goldwasserze datuje się na rok 1598, kiedy Holender A. Vermorellen stworzył ten znany obecnie na całym świecie alkohol – jako jeden z najstarszych istniejących likierów. Goldwasser posiada wspaniały smak oraz swego rodzaju moc uzdrawiania, dzięki zawartości czystego złota. :)

SOUTHERN COMFORT

Wyśmienity, amerykański likier łączący w sobie charakterystyczny smak dobrej whiskey, dojrzałych pomarańczy, cytryn oraz wiśni. Na podniebieniu wyczuwalne są nuty owoców, które harmonijnie przeplatają się ze znakomicie dobraną gamą przypraw takich, jak wanilia, karmel oraz cynamon, tworząc niezwykle intensywną, a zarazem łagodną kompozycję. Dzięki niepowtarzalnemu charakterowi likier uzyskał status amerykańskiej klasyki i jest obecnie jedną z najpopularniejszych pozycji na świecie.

 

SHERIDANS

Wyjątkowy likier Sheridan’s Coffee to produkt doceniany przez konsumentów na całym świecie. Unikalne zestawienie smaku doskonałej kawy oraz śmietankowego kremu zostało harmonijnie połączone z odrobiną doskonałej jakości irlandzką whiskey. Umiarkowana zawartość alkoholu sprawia, że trunek ten zachwyca subtelną słodyczą i łagodnym kremowym posmakiem.

BOMBARDINO

Kremowy, włoski likier, produkowany na bazie jajek i rumu. Zachwyca intensywnym, waniliowo-rumowym zapachem. Finisz jest bardzo długi i przyjemnie słodki, a sam smak ciepły i łagodny. Bombardino głównie serwowany jest we Włoszech na stokach narciarskich w formie rozgrzewającego napoju, jednak jest na tyle uniwersalny, że smakuje dobrze nie tylko zimą.

 

TATRATEA

Produkt, obok którego nie można przejść obojętnie. Produkowany w Tatrach u naszych sąsiadów na Słowacji. Likier ten jest naprawdę wyjątkowy, ponieważ jego bazę stanowi herbata oraz ponad 27 różnych ziół i przypraw, czy owoców. Producent posiada bogate portfolio, w którym można znaleźć, chociażby likier z czerwonej herbaty, wzbogacony dziką różą i rokitnikiem. Nie da się go opisać słowami, po prostu trzeba spróbować. Likier może wprawić w osłupienie nie tylko swoim smakiem, ale i zawartością alkoholu, która w zależności od edycji osiąga od 32 do 72% (!!!).

 

Likiery w kuchni.

Czy można zrobić dobre tiramisu bez Amaretto? Oczywiście to tylko przykład. Likierów używamy do ciast, kremów i wszelkich innych deserów. Jeżeli ktoś nie czuje specjalnie cukierniczego powołania, można polać łyżeczką likieru porcję lodów. Świetnie się tu sprawdzi wspomniany już wcześniej likier Bombardino lub klasyczny Baileys.

 

Likierowa arystokracja.

Do likierów przylgnęła niesprawiedliwie etykietka czegoś być może nie "gorszego" ale niewartego uwagi prawdziwego konesera szlachetnej whisky, koniaku czy wina. To też nieporozumienie – bywają likiery, których degustacja dostarczy wiele przyjemności. Powstają z naturalnych składników, na bazie szlachetnego alkoholu. Przykładami takich likierów z wyższej półki mogą być:

Patron XO Cafe – likier na bazie tequili klasy ultra premium z dodatkiem najwyższej jakości kawy Arabica.

Agwa De Bolivia – niezwykły likier wyprodukowany z liści koki (pozbawionych oczywiście kokainy) i 35 innych egzotycznych składników. Trudno opisać ten niepowtarzalny smak.

Meukow i Chambord – pierwszy w wersji waniliowej lub kawowej, drugi owocowy z przewagą jeżyn i malin. Obydwa powstają na bazie doskonałych, francuskich koniaków.

 

Podsumowując, warto spróbować prawdziwego likieru. Słowo "prawdziwy" potraktujmy umownie, bowiem nie ma niestety żadnych regulacji prawnych określających jaki trunek możemy nazywać likierem. Stąd na rynku mnożą się tanie, przesłodzone i nafaszerowane chemią spożywczą trunki, które psują szlachetne imię likieru. Mamy nadzieję, że niniejszym artykułem udało nam się je uratować. :)

Gdzie w Warszawie kupić likier?

Po te fenomenalne produkty, jakimi są likiery, zapraszamy do naszego salonu Propaganda Alkohole, znajdującego się na warszawskim Ursynowie. Chętnie pomożemy w doborze odpowiedniego produktu dla waszego podniebienia, bądź na prezent, a także odpowiemy na nurtujące was pytania.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl