Producenci
CZYM JEST PROSECCO I JAK POWSTAJE ? 0
CZYM JEST PROSECCO I JAK POWSTAJE ?

Czym jest Prosecco i jak powstaje ?

Przechadzając się letnim popołudniem przez dowolny, europejski deptak nie da się nie zauważyć chociaż jednej reklamy Prosecco. Na Prosecco zapraszają restauracje, kawiarnie, letnie ogródki i puby. Jest to zdecydowanie numer jeden pośród win musujących świata. Pomimo przystępnej ceny jest również najczęściej....podrabianym winem świata. Zadecydował o tym ogromny zbyt, a także niewiedza konsumentów.

Jak więc rozpoznać prawdziwe Prosecco ?

Po pierwsze musi być w butelce. Wino musujące z nalewaka, czyli popularnie mówiąc "z kija" to nie jest Prosecco. Również wina musujące w puszkach (reklamowała takie i produkowała amerykańska celebrytka Paris Hilton) również nie mają prawa do takiej nazwy.

Jak każde, jakościowe wino Prosecco musi posiadać apelację, która ściśle określa takie cechy jak szczep winogron, region i metodę produkcji.
Oznaczenia apelacji, które powinniśmy zobaczyć na butelce Prosecco to:

Przymiotnik „Superiore” przy apelacji DOCG dotyczy wyłącznie win spumante, czyli tych o najwyższej zawartości dwutlenku węgla, produkowanych z winogron z unikalnego terenu o odpowiednim klimacie i tradycji wytwarzania.

Prosecoo D.O.C. to największa apelacja i zarazem najtańsze (co nie znaczy, że gorsze) Prosecco. Winnice, które je produkują, zajmują ogromny obszar północnych Włoch, a produkcja przekracza 300 milionów litrów rocznie. Najwyższe ceny osiąga słodkie i wyjątkowo subtelne w smaku, szlachetne Valdobbiadene di Cartizze, którego produkcja to zaledwie około 0,4 % całej produkcji Prosecco.

Niekiedy producenci stosują nie do końca uczciwą metodę, nazywając wina z bąbelkami „Provetto”, „Prodetto” i tym podobnie.

 

Co oznacza słowo Prosecco ?

Prosecco to dawna, tradycyjna nazwa szczepu winogron. Nazwa ta została użyta po raz pierwszy w 1772 roku, ale od 2009 szczep nazywamy Glera, a powstające z niego wino Prosecco. Czyli na butelce musi się znaleźć słowo Prosecco + nazwa własna producenta + apelacja. Wtedy mamy do czynienia z autentycznym Prosecco – musującym winem z regionu Wenecji Euganejskiej oraz Friuli – Wenecji Julijskiej.

Jak się robi Prosecco ? Dlaczego Szampan jest droższy od Prosecco ?

Prosecco powstaje ze stosunkowo wcześnie zbieranych winogron, co pozwala zachować ich orzeźwiającą kwasowość. Następnie moszcz winny ulega dwukrotnej fermentacji przy użyciu specjalnych drożdży – przy drugiej, która zachodzi w stalowych zbiornikach, powstają nasze ulubione, perliste bąbelki. Taką metodę nazywa się metodą Charmat lub po prostu metodą Prosecco.

Jest to zasadnicza różnica pomiędzy francuskim szampanem, w którym druga fermentacja zachodzi w butelkach. Metoda szampańska jest znacznie bardziej skomplikowana i pracochłonna, między innymi dlatego szampan jest o wiele droższy od Prosecco.

Prosecco jest winem lekkim, najczęściej zawiera około 11% alkoholu. Dbających o dietę ucieszy wiadomość, że jest również napojem bardzo niskokalorycznym — szczególnie wytrawne.

 

Jakie są rodzaje Prosecco ?

Apelacje wymieniliśmy już powyżej. Kolejnym kryterium podziału będzie zawartość cukru, a więc stopień wytrawności. Tutaj często dochodzi do nieporozumień, ponieważ najpopularniejsze Prosecco Extra Dry jest winem półwytrawnym, czasami w odczuciu nawet półsłodkim. Prosecco Dry jest wyraźnie półsłodkie, skłaniające się w kierunku słodkiego. Wytrawne Prosecco nazywamy Brut.

Kolejny rodzaj podziału to według zawartości dwutlenku węgla, czyli ilości bąbelków. Tutaj wyróżniamy Spumante (musujące), Frizzante (perliste — lekko musujące). Ciekawostką, którą bardzo trudno spotkać nawet we Włoszech jest Tranquillo (spokojne, bez bąbelków), ale jego produkcja jest minimalna.

 

Jak podawać Prosecco ?

Prosecco serwujemy w wąskich, wysokich kieliszkach lekko zwężonych na górze. Musi być dobrze schłodzone (6 °C - czyli około 4 h w lodówce) – inaczej wyda się zbyt kwaśne i nie wyczujemy charakterystycznych owocowych niuansów smakowych.

Prosecco Extra Dry to wino, które zasmakuje każdemu. Kieliszek dobrego, chłodnego Prosecco wypije z przyjemnością zarówno wymagający koneser wina jak i osoba, która z winem styka się sporadycznie, a najchętniej próbuje „łatwych”, białych i półsłodkich win.

 

Z czym serwować Prosecco ?

Jeśli chodzi o dopasowanie do potraw to chyba najbardziej uniwersalne wino. Świetnie smakuje samo, jako orzeźwiający aperitif. Łączy się doskonale ze wszystkimi potrawami, do których podajemy zazwyczaj lekkie białe wina. Ryby, owoce morza, miękkie sery kremowe (brie, cammabert, cambozola), kanapki, sałatki, a nawet delikatne wędliny. Właściwie dla Prosecco nie ma kulinarnego tabu, pomijając najcięższe dania mięsne.

Co ciekawe Prosecco lubi również egzotykę – aromatyczne potrawy rodem z Indii czy Malezji, delikatne sushi i sashimi, wszelkie potrawy łączące na przykład owoce z mięsem lub rybą nie pokłócą się z tą włoską specjalnością.

Również na zakończenie posiłku można podać kieliszek Prosecco – nie tylko solo, ale z lekkim owocowym deserem lub ciastem z owocami.

Trudno się więc dziwić zawrotnej karierze tego lekkiego, perlistego wina. Jeśli ktoś uważał do tej pory, że wino „to nie moja bajka” niech spróbuje dobrego Prosecco !

 

Jakie Prosecco Polecamy ?

Koniecznie sprawdź jakość Prosecco z naszego bezpośredniego importu z Włoch.

Dysponujemy również duże pojemności magnum 1,5L oraz maleńkie 0,2L – zależnie od potrzeb 😊
Niezależnie od wyboru, zawsze pamiętaj o właściwej temperaturze serwowania – 6°C.

 

Gdzie kupić dobre Prosecco ?

Zapraszamy do naszego salonu firmowego Propaganda Alkohole na warszawskim Ursynowie lub marek współpracujących jak ICON Wine & Whisky Selection z salonem zlokalizowanym w Warszawie na Targówku, ul. Głębocka 5/u3 – www.iconselection.pl

Jesteśmy bezpośrednim importerem Prosecco od producenta z Włoch, dzięki czemu zawsze znajdziesz u nas wybór świetnej jakości win. Zapraszamy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium