Producenci
JAK PIĆ TEQUILĘ ? 0
JAK PIĆ TEQUILĘ ?

Jak pić tequilę ?

Na temat tej narodowej, meksykańskiej specjalności narosło sporo mitów i nieporozumień, więc spróbujmy nieco uporządkować tę wiedzę, nim odpowiemy na tytułowe pytanie. Tequila tequili nierówna – owszem są takie, że najlepiej zamknąć oczy, wstrzymać oddech, wypić shota i zapomnieć, ale wierzcie, że są również szlachetne odmiany, którymi warto delektować się niczym zacnym koniakiem lub whisky.

Jak się robi tequilę ?

Surowcem do produkcji jest rdzeń agawy błękitnej zwany pina. Rdzeń wypieka się w specjalnym piecu (nawet przez 3 doby), następnie wyciska z niego sok. Przy tradycyjnej metodzie używa się w tym celu ogromnych, kamiennych kół zwanych tahona. Wyciśnięty sok fermentuje, w wyniku czego powstaje zacier zwany pulque, który sam w sobie jest lekkim, musującym napojem alkoholowy. Pulque znana już była przez Azteków, pijano ja również później, na Dzikim Zachodzie.

Nie próbowaliśmy pulque, ale zapewne nie jest to trunek najwyższych lotów. Pulque destyluje się 2 lub 3 razy i gotowy destylat to właśnie tequila. Prawdziwa tequila zawierać co najmniej 35% alkoholu. Stolicą tequili pozostaje stan Jalisco, ale apelacja dopuszcza również pochodzenie ze stanów Guanajuato, Michoacan, Nayarit i Tamaulipas. Nad jakością tequili czuwa państwowa instytucja — Camera Regional De La Industria Tequilera, a sam nazwa jest prawnie zastrzeżona. Tequila może, ale nie musi leżakować w beczkach.

 

Czy "alkohol z robalem" to tequila ?

Nie, to mezcal, poprzednik tequili. Można powiedzieć, że tequila jest szlachetną odmianą mezcalu, natomiast żaden mezcal nie jest tequilą.

Jak rozpoznać dobrą tequilę ?

Prawdziwa szlachetna tequila musi posiadać na etykiecie informację "100% de agave" i wtedy możemy być pewni, co pijemy.
Przepisy dopuszczają również tak zwaną tequilę mixto, czyli mieszaną, która musi zawierać 51% soku z agawy, ale to właśnie na nią spada zła sława tequili uważanej przez niektórych za trunek kiepski, pospolity i powodujący gigantycznego kaca.

 

Jakie są rodzaje tequili ?

Ze względu na kolor wyróżniamy tequilę przezroczystą – blanco lub silver butelkowaną od razu po destylacji, lub po krótkim leżakowaniu w stalowych kadziach i złotą – oro lub golden, której kolor pochodzi od beczki lub naturalnych dodatków (karmel, wyciąg z drewna).

Drugie kryterium to czas leżakowania w beczkach dębowych (po bourbonie, koniaku, whisky, sherry itp).
Tequila reposado starzona jest od 2 miesięcy do roku, anejo od 1 do 3 lat i w tym wypadku uwydatnia się już znaczna różnica w stosunku do tequili nieleżakującej.
Najstarsza to muy anejo lub extra anejo leżakowana od 3 do 9 lat.

 

Jak pić tequilę ?

"Tradycyjny" sposób to polizanie nasypanej na dłoń pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym soli, wypicie shota i zakąszenie ćwiartką limonki. Dlaczego zastosowaliśmy cudzysłów ? Bo to tradycja raczej barowo-imprezowo-amerykańsko-filmowa. Na pewno sprawdzi się w przypadku kiepskiej tequili mixto zabijając jej niezbyt korzystną, "bimbrowatą" nutę.

Rodowici Meksykanie uśmialiby się z takiej tradycji. Oni delektują się tequilą, popijając ją małymi łykami z wąskich, wysokich kieliszków zwanych caballitos. Jeśli takich nie mamy, nic nie szkodzi – ważniejsza jest treść niż forma – dobra tequila zasmakuje i ze szklanki do whisky i z kieliszka do koniaku.

Specjaliści degustują najdroższe gatunki w specjalnych kieliszkach przypominających nieco degustacyjne szkło do whisky. Nie można jej mrozić, wystarczy lekko schłodzić. Dodatek w postaci kostki lodu i plasterka limonki też nie będzie świętokradztwem.

 

Tequila w barze...

To fantastyczna baza do drinków. Najbardziej znane to Sunrise — z sokiem pomarańczowym i grenadyną oraz Margarita — z sokiem z limonki i likierem pomarańczowym. Doskonale zastępuję wódkę w Bloody Mary i bourbona w Old Fashioned. Świetnie łączy się ze wszelkimi, owocowymi smakami począwszy od kwaśnych limonek i cytryn skończywszy na słodkich malinach i truskawkach.

Tequila lubi kontrasty – łączenie pikantności lub słoności ze słodyczą, ciekawie zasmakuje z kolendrą. Jest bardzo uniwersalna i zachęca do eksperymentów smakowych – i tych najprostszych i kompletnie "pojechanych".

 

Tequila w połączeniu z jedzeniem.

Do potraw – jak najbardziej ! To, że pasuje do kuchni meksykańskiej, nie wymaga komentarza. Świetnie komponuje się z surową rybą (szczególnie silver lub reposado) – z tatarem z łososia, a nawet z sushi i sashimi. Równie dobrze pasuje do grillowanych owoców morza. Do potraw z sosami na bazie cytrusów, obowiązkowo do guacamole. Szlachetne anejo podkreśli smak równie szlachetnego steka. Nie ma co się bać – trzeba spróbować !

 

Jaką Tequilę polecamy ?

Niezależnie od tego czy dopiero próbujesz, czy jesteś już wytrawnym koneserem rekomendacja zawsze będzie kierowana w stronę tequili z oznaczeniem 100% Agave. Po spełnieniu tego kryterium można eksperymentować z różnymi producentami i rodzajami, wśród których jako "pewniaki" traktujemy:

Wielu producentów również zasługuje na uwagę jako symbol jakości i często prestiżowych edycji — warto sprawdzić marki: Herradura, ekskluzywna Tequila Padre (niepowtarzalna estetyka butelek), Tequila 1800 czy Amatitlan.

Mamy w ofercie bardzo szeroki wybór Tequili, więc z pewnością znajdziecie coś dla siebie :) 

 

Gdzie dostać dobrą tequilę ?

Zapraszamy do nas, do salonu Propaganda. Mamy w ofercie kilkadziesiąt gatunków tequili, wspólnie wybierzemy zarówno coś do domowego baru jak i na elegancki prezent, który zaskoczy największego konesera.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium