
Sprawdzone przepisy z wykorzystaniem Prosecco.
Czy dobre Prosecco może się znudzić ? - absolutnie nie !
Ale dlaczego nie spróbować pewnego urozmaicenia. Prosecco jest fantastyczną bazą do tworzenia przeróżnych orzeźwiających drinków. Od najprostszych aż do bardziej złożonych i wymagających trudniej dostępnych składników.
Jeżeli znajdziecie przepis na drinka z szampanem... Cóż, szczerze mówiąc nie każdego stać na takie eksperymenty, a poza tym dodatki innych smaków i tak zakłócą nieco szampańskie klimaty. Więc nie bądźmy snobami i spróbujmy zastąpić w letnich cocktailach francuskiego szampana włoskimi bąbelkami.
Czy wino z wodą to świętokradztwo ?
Na pewno nie. Tradycja mieszania wina z wodą jak tak stara jak...samo wino. Wina w starożytności były bardzo słodkie i mocne, bez wody nie nadawały się jako napój do posiłku.
Popularne szprycery na lato wynaleźli ponoć austriaccy żołnierze w okresie wojen napoleońskich. Pozbawieni ulubionego piwa zaczęli dodawać do białych włoskich win wody, tworząc orzeźwiający, a niezbyt mocny napój.
Wino z wodą, w tym musujące pije się w lecie w zasadzie we wszystkich "winnych krajach" Niemcy i Austria – gespritz lub shorle, Chorwacja gemiszt, Węgrzy fröccs. My mawiamy najczęściej z niemieckiego – szprycer. Nasze prababcie serwowały na garden party kruszon — do dzbana lub wazy z pokruszonym lodem dodawano musujące wino, wodę sodową i kawałki owoców, czasem kieliszek owocowego likieru do smaku.
Jakie są zalety takiego letniego drinka ? - Nie ma zbyt dużo alkoholu – tyle, co słabsze piwo, znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia, poza tym jest bardzo niskokaloryczny. Mniej kalorii od szprycera ma tylko...woda:)
Jak zrobić dobrego szprycera ?
Wszystkie składniki muszą być zimne, wystarczy jeden o "pokojowej" temperaturze i wszystko na nic. Najlepszy będzie z Prosecco Extra Dry. Dodajmy połowę lub 2/3 wody gazowanej. Coś owocowego – truskawkę, kilka malin, cząstkę cytry, kawałek brzoskwini – co nam smakuje i co jest pod ręką. Bardzo elegancko wyglądać będzie dekoracja z gałązki mięty, lawendy lub coraz łatwiej dostępny jadalny kwiatek.
Pamiętajcie, żeby schłodzić lub zmrozić szkło. Ciepła szklanka czy kieliszek podnosi temperaturę wręcz w oczach – kto nie wierzy, niech sprawdzi.
Włoski hit lata – Aperol Spritz.
Od kilku lat równie popularny i modny jak Prosecco – Aperol Spritz. Powstał niedawno, w 80-latach XX wieku. Aperol to lekki, włoski owocowo-ziołowy aperitif, który dopiero w połączeniu z Prosecco rozwija skrzydła. 3 części Prosecco, 2 Aperolu, 1 wody sodowej. Plaster pomarańczy i gotowe ! Ze względu na niewielką zawartość alkoholu drink prawie równie lekki jak szprycer. Na rynku pojawiły się różne aperitivo, wśród których Aperol stał się bardzo popularny, ale próbujecie również innych – np. Luxardo Aperitivo.
Co ma wspólnego włoska opera z Marylin Monroe ?
Dwa wyjątkowo orzeźwiające i owocowe drinki na bazie Prosecco to Bellini i Rossini. Noszą nazwiska włoskich mistrzów opery, a ten pierwszy był ulubionym cocktailem kultowej aktorki, która podobno szczególnie gustowała w "bąbelkach" Obydwa to przecier ze świeżych owoców zmieszany pół na pół z Prosecco Extra Dry.
Do Bellini używamy aromatycznej białej brzoskwini – zwanej czasami UFO, ze względu na spłaszczony kształt, do Rossini dojrzałych, słodkich truskawek.
Fachowcy zalecają przetrzeć zimne owoce łyżką przez sitko. Oczywiście dużo łatwiej jest to zrobić blenderem, ale wtedy owoce się rozgrzewają, a także tracą na aromacie.
Przetarte owoce delikatnie, (żeby nie utracić bąbelków) mieszamy z Prosecco.
Idealne drinki dla piękniejszej połowy ludzkości !:)
Elegancja – Francja czyli Kir Royal.
Teoretycznie, żeby zasłużyć na "Royal" Kir powinien być z szampana, ale nie dajmy się zwariować. Do wysokiego kieliszka szampańskiego nalewamy niewiele – około 10ml likieru z czarnej porzeczki Creme de Cassis i dopełniamy wytrawnym Prosecco. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Można udekorować ciemnymi owocami – np. jeżyną. To wyjątkowo elegancki aperitif i nietrudny do wykonania w domowych warunkach.
Jeśli nie mamy pod ręką Creme De Cassis, możemy posłużyć się domową nalewką z czarnej porzeczki, pod warunkiem, że nie jest zbyt gęsta i zmiesza się dobrze z winem.
Ciekawą, wykwintną odmianą tego drinka będzie wykorzystanie francuskiego likieru Chambord o nutach owoców leśnych, miodu i wanilii.
Mimosa – dla niespodziewanych gości.
Jeśli nie mamy pod ręką dobrze wyposażonego baru i wymyślnych składników postawmy na prostotę. Wystarczy wytrawne Prosecco i słodka pomarańcza. Mieszamy świeżo wyciśnięty pomarańczowy sok z Prosecco w proporcji pół na pół i gotowe !
Bakewell Flute - koncert domowego barmana.
To z kolei propozycja dla miłośników miksologii, u których w barze znajdzie się shaker oraz kilka klasycznych alkoholi i syropów do wyboru. Nie jest zbyt popularny, dlatego możemy zaskoczyć swoich gości nowością no i oczywiście własnymi umiejętnościami !:)
W shakerze mieszamy kilka rozgniecionych malin, 25 ml włoskiego likiery Maraschino, 50 ml ginu, kroplę migdałowego syropu lub łyżeczkę Amaretto. Nalewamy do wysokiego kieliszka i dopełniamy Prosecco. Dekorujemy skórką cytrynu lub (i) owocem maliny.
Death In The Afternoon – ulubiony drink Hemingwaya dla odważnych !
Na koniec prawdziwie mocne uderzenie – podobno najszybciej uderzający do głowy cocktail na świecie. Takie piorunujące działanie wykazuje zestawienie musującego wina (a bąbelki same w sobie rozweselają szybciej niż zwykłe wino) z jednym z najmocniejszych trunków – absyntem. Wygląda po prostu wspaniale ! - jasnozielony opalizujący kolor z perlistymi bąbelkami. Dla spotęgowania wizualnego efektu można wrzucić kilka czerwonych porzeczek.
Wykonanie nie jest skomplikowane – do szampańskiego kieliszka wlewamy 1 część absyntu i 3 części Prosecco.
Ernest Hemingway rekomendował spożycie 6-7 takich drinków po południu... Cóż, genialny pisarz miał chyba zbyt mocną głowę i nie polecamy tutaj bicia rekordów, by nazwa nie była zbyt adekwatną do skutków działania:)
Jakie drinki z Prosecco można jeszcze przyrządzić ?
Zachęcamy do autorskich eksperymentów. Delikatne, owocowe Prosecco połączy się w zasadzie z każdym owocowym smakiem, czy to w postaci świeżych owoców, czy likieru lub nalewki. Nie każda receptura musi być przestrzegana co do kropli – to nie apteka a czysta przyjemność !
Jakie Prosecco rekomendujemy ?
Zależnie od przygotowywanego drinka możemy wykorzystać Prosecco Cornaro DOC Treviso Brut, czyli wersję wytrawną lub Prosecco Cornaro Extra Dry, które przypadnie do gustu wielbicielom półwytrawnych/półsłodkich win. W obu przypadkach zaskoczeni będziecie jakością i doskonałym smakiem tych włoskich win musujących.
Prosecco Asolo DOCG Extra Dry (półwytrawne) pochodzi z innego regionu niż w/w i zachwyca bogatym smakiem oraz najwyższymi standardami wynikającymi z oznaczenia DOCG.
Dla szukających najwyższej jakości zarekomendujemy Prosecco Cornaro DOCG Valdobbiadene Extra Dry – wersja półwytrawna. Oznacznie DOCG Valdobbiadene gwarantuje przepisami apelacji najwyższą jakość wina, upraw i produkcji.
Gdzie kupić dobre Prosecco ?
Oczywiście zawsze znajdziecie je w naszym salonie sprzedaży na warszawskim Ursynowie oraz na naszej stronie w kategorii Prosecco.
Jesteśmy bezpośrednim importerem tych win z Włoch, dzięki czemu masz gwarancję jakości i świetnej ceny.
Jeśli szukasz dobrego Prosecco w Warszawie, a Ursynów nie jest Ci po drodze, to zachęcamy do odwiedzenia stylowego salonu sprzedaży na warszawskim Targówku o nazwie ICON Wine & Whisky Selection, w którym znajdziesz doskonały wybór Prosecco. Z ofertą salonu możesz zapoznać się na stronie www.iconselection.pl
Polecamy i zapraszamy.