Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Promocja
DOPPIO PASSO PRIMITIVO SALENTO I.G.T. 0,75L DOPPIO PASSO PRIMITIVO SALENTO I.G.T. 0,75L
Producent: BOTTER
Cena: 42,90 zł (netto: 34,88 zł )
zobacz więcej
GRAN PASSIONE ROSSO VENETO 0,75L GRAN PASSIONE ROSSO VENETO 0,75L
Producent: BOTTER
Cena: 48,00 zł (netto: 39,02 zł )
zobacz więcej
VERSO ROSSO  SALENTO BOTTER 0,75L VERSO ROSSO SALENTO BOTTER 0,75L
Producent: BOTTER
Cena: 47,00 zł (netto: 38,21 zł )
zobacz więcej
LAMBRUSCO ROSSO DELL EMILIA BOTTER  0,75L LAMBRUSCO ROSSO DELL EMILIA BOTTER 0,75L
Producent: BOTTER
Cena: 33,90 zł (netto: 27,56 zł )
szt.
zobacz więcej

Wina

Czym są wina? Krótka charakterystyka kategorii.

Wino towarzyszy ludziom od zamierzchłych czasów, wciąż zdobywając swoich miłośników. Trunek ten powstaje oczywiście z winogron podczas procesu fermentacji. Różnorodność odmian, a co za tym idzie smaków, wina jest przeogromna i potrafi zaskoczyć niejednego konesera. Smak i charakter tego szlachetnego trunku zależy od rodzaju szczepów, sposobu uprawy, klimatu, ziemi i wielu innych czynników, czyli tzw. terroir. Co ciekawe każde wino posiada swoje unikatowe terroir.

W Propagandzie znajdziecie Państwo tylko sprawdzone wina o wysokiej jakości. Cały nasz zespół systematycznie uczestniczy w testach i degustacjach, dzięki czemu mamy 100% pewności, że nasze wina są po prostu doskonałe - sami po nie sięgamy. ;) Oczywiście na ten temat napisano już wiele opracowań i publikacji, ale postaraliśmy się w naszych krótkich opisach produktów, a także konkretnych kategorii zawrzeć najważniejsze dla Państwa informacje, które pomogą dokonać właściwego wyboru. Nasze wina zostały pogrupowane ze względu na kolor oraz w podziale na stopnie wytrawności.

Rodzaje win.

Wina możemy podzielić ze względu na kolor (białe, czerwone, różowe), ze względu na zawartość cukru (słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wytrawne), zawartość bąbli w winie (spokojne, wino musujące), moc wina (wina wzmacniane), a także ze względu na kraj pochodzenia (wina francuskie, wina włoskie, wina argentyńskie, wina kalifornijskie itp.). Jednak najważniejszym wyznacznikiem walorów smakowych w winie oraz jego różnorodności jest odmiana winogron, z której dane wino zostało wyprodukowane. Każdy szczep posiada swoje charakterystyczne cechy, które nadają winom odrębnej tożsamości. Wśród najpopularniejszych odmian winogron możemy wymienić:

Czerwone szczepy winogron:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Primitivo
  • Pinotage
  • Tempranillo

Białe szczepy winogron:

  • Gewurztraminer
  • Moscato
  • Pinot Grigio
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling

Producenci lubią również mieszać ze sobą szczepy, dzięki czemu odkrywają ich wielowymiarowość. Tak też z różnych kupaży powstaje, chociażby słynny, francuski Szampan (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier), włoskie Amarone (Corvina, Rondinella, Molinara), czy też portugalskie wzmacniane wina Porto.

Jak powinno się pić wino? Odpowiednia temperatura wina i Foodpairing.

Odczuwanie smaku danego wina zależy od temperatury, w jakiej je podajemy. Naukowcy odkryli również, że na nasze odczucia ma wpływ również muzyka, której słuchamy podczas raczenia się danym winem. Oczywiście ważnym elementem jest również potrawa, do jakiej spożywamy wino. Tak też powstały międzynarodowe założenia, które mają na celu zapewnienie lepszej konsumpcji wina w odpowiednich warunkach.

Temperatura

*Termin temperatura pokojowa odnosi się do czasów średniowiecza, kiedy to w pomieszczeniach zamku, faktycznie było około 16 stopni.

Foodpairing

Łączenie trunków z potrawami, czy też konkretnymi składnikami ma swoją fachową nazwę - foodpairing. W przypadku win nie jest to prosta sprawa, ponieważ każde wino, nawet każdy szczep będzie podbijał zupełnie inne smaki w posiłku. Wyróżniliśmy jednak 9 kategorii win, do których przypisaliśmy konkretne smaki/potrawy:

  1. Potężne wina czerwone (Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Shiraz) - wołowina, dojrzewające sery, pieprzne potrawy.
  2. Klasyczne wina czerwone - (Merlot, Primitivo, Tempranillo) - wieprzowina, sery pleśniowe, pomidory, grzyby, ostre potrawy, egzotyczne przyprawy.
  3. Lekkie, czerwone wina (Pinot Noir, Grenache) - wędliny, drób (najlepiej kaczka), dojrzewające sery, grzyby.
  4. Wina różowe - warzywa korzeniowe (dynia, buraki). 
  5. Bogate wina białe (Chardonnay) - drób, owoce morza, dojrzewające sery, grzyby.
  6. Lekkie wina białe (Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vermentino) - ryby, warzywa liściaste i strączkowe, zioła.
  7. Wina musujące (szampan, prosecco, cava) - małże, ryby, owoce morza, owoce.
  8. Charakterystyczne wina białe i/lub słodkie (moscato, riesling, gewurztraminer) - owoce, słodkie warzywa, pieczywo, ostre i korzenne potrawy, orzechy, wędliny.
  9. Wina deserowe (sherry, porto, madera) - sery pleśniowe, cynamon, gałka muszkatołowa, czekolada, kawa.

Jak produkowane są wina?

Sam proces winifikacji może wydawać się dość prosty, jednak w zależności od tego, jak bardzo jakościowe wino chcemy osiągnąć – zaczyna się robić pod górkę. Najczęściej jest to związane z apelacją obowiązującą w danym regionie oraz jej rygorystycznymi przepisami produkcji. Dobre, gatunkowe wina, raczej nie powstają w produkcji masowej, dlatego też skupmy się na produkcji klasycznego, stołowego wina – w kolorze czerwonym i białym.

Wpierw winiarz zaczyna od zbiorów winogron. W zależności od winnicy są one zbierane ręcznie lub za pomocą specjalnych maszyn. Następnie grona te przechodzą ścisłą selekcję, dzięki czemu do butelki trafi wino z najlepszych owoców. Dalej z winogron tłoczony jest sok w specjalnej prasie. Kolejnym etapem jest fermentacja. Podczas tego procesu, dodane do soku drożdże zamieniają obecny w nim cukier w alkohol. Etap ten wymaga zachowania odpowiedniej temperatury, dlatego też fermentacja w przypadku win czerwonych zachodzi w maksymalnie 32 stopniach (najczęściej w okolicy 20-25), natomiast w przypadku win białych temperatura ta waha się od 16 do 20 stopni Celcjusza.

Na koniec wino jest filtrowane i klarowane, aby pozbyć się osadu drożdżowego. Tak powstałe wino trafia prosto do butelki. Istnieją oczywiście rodzaje win, które dojrzewają w beczkach, nawet po kilka lat (najczęściej wina czerwone). Każdy dodatkowy element procesu, zachowanie odpowiedniej temperatury, czy też czasu, sprawia, że powstaje wino o swoistym, najczęściej niepodrabialnym charakterze – pomijając produkcję całej partii, która musi zachować te same walory smakowe. :)


Gdzie kupić wino?

Interesuje cię sklep z winami w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wino online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl