Kategorie
Producent
- ABERLOUR
- AMRUT
- AUCHENTOSHAN
- BALLANTINE'S
- BENRIACH
- BENROMACH
- BRUICHLADDICH
- CAMERON BRIDGE
- CAPERDONICH
- CARDHU
- CLYNELISH
- DEWARS & ABERFELDY
- GLENFARCLAS
- GLENGLASSAUGH
- GLENMORANGIE
- HIGHLAND PARK
- KAVALAN
- LOCH LOMOND
- LONGMORN
- MACKMYRA
- MORTLACH
- OBAN
- SCAPA
- SINGLETON
- SUNTORY
- THE DALMORE
- THE GLENDRONACH
- THE GLENLIVET
- THE MACALLAN
KRAJ
- ANGLIA
- ALBANIA
- AMERYKA ŚRODKOWA
- ARGENTYNA
- ARMENIA
- AUSTRIA
- AUSTRALIA
- BARBADOS
- BELGIA
- BIAŁORUŚ
- BRAZYLIA
- BUŁGARIA
- CHORWACJA
- CZECHY
- CHILE
- CHINY
- DANIA
- DOMINIKANA
- ETIOPIA
- ESTONIA
- FIJI
- FILIPINY
- FINLANDIA
- FRANCJA
- GRECJA
- GRENADA
- GWATEMALA
- HISZPANIA
- HOLANDIA
- HONDURAS
- INDIE
- IRLANDIA
- IZRAEL
- JAMAICA
- JAPONIA
- KANADA
- KARAIBY
- KOLUMBIA
- KUBA
- LITWA
- ŁOTWA
- NIEMCY
- NIKARAGUA
- NOWA ZELANDIA
- MEKSYK
- MOŁDAWIA
- MONGOLIA
- PANAMA
- PERU
- POLSKA
- PORTUGALIA
- PUERTO RICO
- ROSJA
- RPA
- SINGAPUR
- SALWADOR
- SZKOCJA
- SŁOWACJA
- SRI LANKA
- SZWAJCARIA
- SZWECJA
- TAJLANDIA
- TAJWAN
- TRYNIDAD
- TRYNIDAD I TOBAGO
- TURCJA
- USA
- UKRAINA
- WENEZUELA
- WĘGRY
- WIELKA BRYTANIA
- WŁOCHY
- WYSPY BAHAMA
- MAURITIUS
- BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
REGION SINGLE MALT
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Czym jest whisky i Bourbon?
Pierwsza pisemna wzmianka o whisky pojawiła się w 1405 roku w irlandzkiej kronice „Annals of Clonmacnoise”. Wszystko dzięki mnichom, którzy w latach 1000-1200 przywieźli ze sobą do Szkocji i Irlandii wiedzę na temat procesu destylacji. Ze względu na panujący tam klimat w klasztorach nie było ani winnic, ani winogron do produkcji wina. Mnisi musieli więc zająć się fermentacją zacieru z bardziej dostępnego komponentu, jakim było zboże. W Ameryce whiskey pojawiła się po raz pierwszy w XVII wieku, kiedy to europejscy koloniści przybyli do Nowego Świata. Irlandzcy i szkoccy imigranci przywieźli ze sobą swoje praktyki destylacyjne i zaczęli używać nowych rodzajów zbóż – głównie kukurydzy. Tak też narodził się jeden z rodzajów whisky – Bourbon.
Whisky lub Whiskey to ogólne określenie trunku destylowanego ze sfermentowanego ziarna, które następnie poddawane jest dojrzewaniu w beczkach. Swoją nazwę wzięła z zangielszczonej wersji gaelickiego terminu „uisge”, oznaczającego wodę. Ostateczne pochodzenie wywodzi się z łacińskiego terminu aqua vitea („woda życia”), który został przetłumaczony, jako uisge beatha w języku szkockim gaelickim. Różnica w pisowni, zarówno w terminologii angielskiej, jak i oryginalnej, jest kwestią regionalnych różnic językowych.
Bourbon whiskey jest to jedna z wielu kategorii whisky. To, co go odróżnia od reszty to składnik, z którego jest produkowany. Zacier, z którego powstaje bourbon, składa się w minimum 51% z kukurydzy. Co ciekawe, w rozporządzeniu zawierającym warunki, jakie musi spełnić whisky, aby zostać bourbonem, nie ma podanego określonego miejsca jego produkcji. Nie zmienia to faktu, że te najsłynniejsze trunki kukurydziane powstają głównie w stanie Kentucky w USA, który odpowiada, aż za 95% całej produkcji bourbonów.
Whisky czy Whiskey?
Wiele osób zastanawia się, jak wygląda poprawna pisownia nazwy tych trunków. Nie powinno Was raczej zaskoczyć, że oby dwie oznaczają to samo i mogą być używane zamiennie. Kraje, w których produkuje się najwięcej whisky/whiskey ustaliły jednak pewne normy, trendy. Tak też nazewnictwa "whiskey" uświadczymy w:
- Irlandii – Irish Whiskey;
- Stanach Zjednoczonych – American Whiskey, Bourbon Whiskey;
Natomiast kraje preferujące pisownię "whisky", to:
- Szkocja – Scotch Whisky;
- Kanada – Canadian Whisky;
- Japonia – Japanese Whisky;
Jeżeli chodzi o wymowę tych dwóch słów, to jest ona taka sama: „łiski”.
Bourbon czy Whisky?
Pomimo tego, iż bourbon to właściwie rodzaj whisky, postanowiliśmy rozdzielić je na 2 różne kategorie. Wszystko za sprawą kukurydzy używanej do produkcji tego pierwszego, która przyczynia się do charakterystycznego smaku bourbonów. Wyróżniają się one słodkawym, kukurydzianym, czasem maślanym posmakiem. W zależności od proporcji danych zbóż mogą być bourbony wytrawniejsze, posiadające w smaku charakterystyczną nutę kopru włoskiego. Dzięki swojemu smakowi, trunki te uważane są bardziej przystępne dla większego ogółu odbiorców.
W przypadku whisky, dla osób mniej doświadczonych, warto wybrać te z kategorii blended. Jeżeli chodzi o osoby doświadczone i smakoszy, postawcie na whisky typu single malt. :) Dzięki tak dużej różnorodności każdy w tej kategorii znajdzie coś dla siebie. Zawsze możecie też poprosić nas o pomoc w wyborze odpowiedniego produktu do okazji i dla konkretnego podniebienia.
Bourbon, jaki wybrać? Jaką whisky wybrać?
Jest wiele marek whisky i whiskey godnych polecenia. Warto zapoznać się z umieszczanymi przez nas kategoriami różnych whisky oraz opisami konkretnych producentów. Z pewnością możemy polecić każdemu, takie marki whisky, jak:
- Glenmorangie (Single malt, Szkocja)
- Aberlour (Single malt, Szkocja)
- The Glenlivet (Single malt, Szkocja)
- Aberfeldy (Single malt, Szkocja)
- Chivas (Blended, Szkocja)
- Dewar’s (Blended, Szkocja)
- Maker’s Mark (Bourbon, USA)
- Woodford Reserve (Bourbon, USA)
Gdzie kupić whisky i Bourbon?
Interesuje cię sklep z whisky i bourbonem w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić whisky i Bourbon online? Propaganda to sklep, w którym znajdziecie naprawdę szeroki wybór whisky i bourbonów z różnych części świata. Kategorię te podzieliliśmy dla łatwiejszej nawigacji na różne podkategorie takie, jak:
- Blended Whisk(e)y
- Whiskey Jack Daniel's
- Bourbon
- Whisky Single malt
- Whisky Blended Malt
I wiele innych. Oczywiście każdy z wyżej wymienionych działów posiada swój własny opis oraz podział na ściślejsze podkategorie, dzięki czemu nasz sklep internetowy jest łatwy i czytelny nawet dla osób posiadających znikomą wiedzę o tych szlachetnych alkoholach. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z wyborem zachęcamy do kontaktu pod adresem email: kontakt@propaganda24h.pl lub odwiedzenia nas osobiście w naszym salonie na warszawskim Ursynowie.