Propaganda
Koszyk
Twój koszyk jest pusty Zaloguj lub zarejestruj się, i dodaj wybrane produkty do koszyka
Do kasy Do zapłaty: 0,00 zł

    Szampan Moet

    Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.


    Moet & Chandon Szampan – Praca, uwielbienie, niesamowita jakość i… dziedzictwo.

    Historia rozpoczyna się w 1743 roku, kiedy to Claude Moet – odnoszący liczne sukcesy kupiec winiarski, postanowił założyć Dom Szampański. Miał marzenie, aby uwieść świat swoim wyjątkowym winem. Plan zrealizowany - obecnie szampan Moet & Chandon, to najbardziej uwielbiany szampan na świecie. Dziś utożsamia to, co jest symbolem Francji – elegancję, styl i radość życia. Szampan Moet uwielbiany jest przez celebrytów, gwiazdy światowego kina, oraz tych, którzy prowadzą nietuzinkowy tryb życia na wysokim poziomie, doceniając i wybierając to, co najlepsze.

    Maison Moet & Chandon to nie tylko logo i butelka. To również 1190 hektarów żyznej gleby bogatej w wapień, 50% winnic Grand Cru i 25% winnic Premier Cru, które razem tworzą największą winnicę w Szampanii, a także ponad 270 lat historii i dążenia do celu. Sławą szczycą się również największe w regionie piwnice domu Moët & Chandon, rozciągające się na co najmniej 28 kilometrów! Tworzą one niezwykły, podziemny labirynt, w którym spokojne wino przechodzi metamorfozę i zamienia się w szampańskiego motyla!

    Moet & Chandon dzieli się swoim sukcesem i wyjątkowymi szampanami już od prawie 3 stuleci. Przez te lata stał się niebywałą ikoną sukcesu oraz elegancji, jaką prezentuję w każdy kieliszku. Moet & Chandon jest najczęściej wybieranym szampanem do celebracji najważniejszych chwil życiu. Od „opicia” awansu, czy rocznicy, po królewskie śluby, rozdanie słynnych Oscarów, a także największe, ekskluzywne przyjęcia! Oprócz ogólnej renomy, przez setki lat Moet & Chandon Champagne zaskarbił sobie również podniebienia największych sław danych epok. :)

    Jedną z nich była Markiza de Pompadour – kochanka króla Francji Ludwika XV, niezwykle wpływowa i potężna kobieta tamtych czasów. Sprawiła, że szampan Moet gościł na dworach królewskich w całej Europie. Z jej miłości do Maison Moet & Chandon narodził się doskonały cytat: „Szampan to jedyne wino na świecie, które czyni każdą kobietę piękną”. Kolejnym, historycznym wielbicielem marki Moet & Chandon był sam Napoleon Bonaparte. To właśnie na jego cześć powstała nazwa szampana Moet & Chandon Imperial. Jean Remy Moet - wnuk Clauda Moet, odwdzięczył się dowódcy wojskowemu, po tym jak ten odznaczył Jeana jednym z najwyższych francuskich odznaczeń, czyli medalem Legii Honorowej

    Unikalne know-how szampanów Moet & Chandon, czyli wiedza winiarska przekazywana z pokolenia na pokolenie.

    Szampany Moët & Chandon wyróżnia charakterystyczny styl – jasna owocowość, atrakcyjne walory smakowe i elegancka dojrzałość, będąca wynikiem powolnego, stopniowego przejścia od winorośli do piwnicy. Każdy etap procesu produkcji opiera się na uzupełniających się umiejętnościach hodowców winogron, mistrza piwnicy, enologów i innych profesjonalistów, których łączą silne zasady, składające się na główną wartość Maison Moet & Chandon, czyli Winiarskie Credo.

    Kto trzyma piecze nad produkcją szampana Moet & Chandon?

    Obecnie rolę Chef de Cave w domu Moet & Chandon pełni Benoît Gouez. Jest to osoba odpowiedzialna za główne procesy produkcji, bez których nie byłoby waszego ulubionego szampana. Benoît Gouez to fantastyczny mistrz w swojej krasie. Jego styl, uczciwość do tradycji i oddanie marce są niezbędne, aby wydobyć to, co najlepsze z corocznych zbiorów winogron. Ze swoim całkowitym szacunkiem dla naturalnych właściwości owoców, ten młody, nietypowy Chef de Cave jest idealnym strażnikiem wiekowego ducha Moët & Chandon.

    Dlaczego Moet jest drogi? Czyli jak powstaje szampan Moet & Chandon?

    Wiele osób zastanawia się dlaczego szampany mają widocznie wyższą cenę od innych win musujących. W tym celu musimy cofnąć się do samego początku, mianowicie pierwszego etapu produkcji szampana. Nie skupiajmy się teraz na marce, choć każdy dom szampana ma swój unikalny proces produkcji, a na poszczególnych etapach powstawania szampana Moet & Chandon. Mamy nadzieję, że ten akapit rozwieje wszelkie wątpliwości co do ceny tych niezwykle cennych bąbli w butelce. :)

    PRODUKCJA SZAMPANA MOET & CHANDON, CZĘŚĆ 1: TERROIR.

    Mówiąc w prostych słowach, terroir jest to unikalne środowisko, nadające danemu produktowi ściśle określonego i niepowtarzalnego charakteru. W skład terroir wchodzą klimat, gleba, teren, w tym wysokość nad poziomem morza, a także najważniejszy 4 czynnik, czyli tradycja – będąca połączeniem umiejętności mistrza winnicy z używaną przez niego techniką. Winorośl Moët & Chandon rośnie na terroirach w samym sercu Szampanii, które charakteryzują się wyjątkową geologią i klimatem.

    Oznaczenie Champagne reprezentuje coś niezwykle małego. To tylko 34 000 hektarów określonych specyfikacją AOC Champagne. Szampańskie terroir to głównie wapienne gleby oraz specyficzny mikroklimatem, pomiędzy klimatem oceanicznym, a kontynentalnym. Sam Maison Moet & Chandon posiada prawie 1200 hektarów winnic. Winorośle te zostały opatrzone w 2014 roku certyfikatem zrównoważonej uprawy winorośli w Szampanii.

    PRODUKCJA SZAMPANA MOET & CHANDON, CZĘŚĆ 2: WINOGRONA.

    W Szampanii uprawiane są głównie trzy odmiany winogron, które apelacja AOC Champagne dopuściła do produkcji tych wyjątkowych win musujących. Największe połacie terenów uprawnych zajmuje szczep Pinot Noir. Winogrono charakteryzuje się małymi owocami z ciemną skórką. Zwykle nadaje on szampanowi przyjemnego, owocowo-kwiatowego aromatu. Kolejnym szczepem ze względu na wielkość upraw, jest Pinot Meunier. Można rzec, że odmiana ta jest kuzynem wymienionego wcześniej Pinot Noir. Co ciekawe, to czerwone winogrono daje aromaty białych owoców, głównie jabłek i gruszek.

    Trzecią odmianą winogron jest Chardonnay. Jak możecie zauważyć, to jedyny biały szczep w tym zestawieniu. Charakteryzuje się on niezwykłą wszechstronnością aromatów, od lekkich akcentów kwiatowych, przez wszystkie możliwe owoce cytrusowe, po dojrzałe owoce tropikalne. Moet & Chandon przywiązuje dużą wagę do swoich winogron, ponieważ niezwykle uzupełniają każdą mieszankę. Pinot Noir nadaje struktury, Pinot Meunier mięsistości i soczystości, natomiast Chardonnay odpowiada za świeżość i elegancję szampana.

    PRODUKCJA SZAMPANA MOET & CHANDON, CZĘŚĆ 3: ZBIORY.

    Żniwa to specjalny moment dla domu szampańskiego Moet & Chandon, ponieważ są one zwieńczeniem całorocznej pracy. Za początek zbiorów uważa się osiągnięcie odpowiedniej dojrzałości przez winogrona. Wszystkie owoce są zbierane ręcznie, tak aby jak najmniej uszkodzić każdą z tych cennych perełek. Moet & Chandon zatrudnia, aż 3,5 tysiąca zbieraczy. Wszyscy są odpowiednio przeszkoleni, aby na bieżąco sortować zebrane winogrona. Każde zbiory to magiczny moment dla Maison Moet & Chandon, ponieważ oznaczają one nowy rocznik szampana vintage.

    PRODUKCJA SZAMPANA MOET & CHANDON, CZĘŚĆ 4: MIESZANIE.

    Sztuka blendowania, inaczej mieszania, wymaga selekcji i harmonizacji poszczególnych win z różnych regionów i odmian, a nawet z różnych roczników, aby stworzyć wino bazowe, które doskonale wyraża styl domu Moët & Chandon. Ta wiekowa sztuka łączy w sobie wrażliwość oraz umiejętności kobiet i mężczyzn wchodzących w skład panelu degustacyjnego prowadzonego przez Mistrza Piwnicy. Jednym z najważniejszych atutów Maison Moet & Chandon jest dostęp do największej posiadłości w Champagne, posiadającej ponad 800 win bazowych produkowanych co roku.

    Sztuka blendingu polega właśnie na mieszaniu tych win bazowych. Komitet degustacyjny tworzy dziesięciu enologów , którzy dzielą się opisami oraz charakterystyką każdego z tych win. Najważniejszy podczas tego procesu jest dialog, ponieważ wszyscy posiadamy inną wrażliwość i różne interpretacje próbowanego wina. Ostateczny wybór należy do Mistrza Piwnicy, który po wysłuchaniu wszystkich stworzy ostateczną mieszankę. Siłą Komitetu degustacyjnego Moet & Chandon jest jego niezwykła komplementarność.

    PRODUKCJA SZAMPANA MOET & CHANDON, CZĘŚĆ 5: DOJRZEWANIE.

    W głębi ponad 28-kilometrowych piwnic posiadłości Moet & Chandon, butelki wypełnione winem bazowym rozpoczynają długi okres dojrzewania. Te znajdujące się pod Epernay korytarze mają ponad 100 lat. W piwnicach panuje temperatura około 10-12 stopni. Wpierw wino zostaje wyjęte z kadzi fermentacyjnej, gdzie przeszło 1 fermentację. Następnie dodawane są do niego specjalne drożdże i tak po zabutelkowaniu rozpoczyna się proces drugiej fermentacji, zwanej wtórną. Butelki są składowane w piwnicach i układane poziomo pod lekkim ukosem (korkiem w dół).

    Skupmy się jednak na fermentacji wtórnej… Dodane drożdże karmią się cukrem z wina. To właśnie przemiana cukru w alkohol powoduje uwolnienie naturalnego dwutlenku węgla, a tym samym pojawienie się tak uwielbianych bąbelków. Gdy tylko zabraknie cukru, drożdże obumierają. Tak właśnie powstaje drożdżowy osad, który można zauważyć na ściance butelki.

    To on nadaje winom złożoności i charakterystycznych aromatów. Im młodsze szampany, tym więcej nut chlebowych z akcentem brioche, croissantów i płatków zbożowych. Wraz z wiekem aromaty ewoluują w kierunku kawowo-czekoladowych akcentów. W przypadku bardzo starych roczników, charakter wina staje się jeszcze ciemniejszy z posmakiem trufli, a nawet runa leśnego.

    PRODUKCJA SZAMPANA MOET & CHANDON, CZĘŚĆ 6: REMUAGE.

    Szampan podczas dojrzewania w piwnicy potrzebuje delikatnej pomocy ze strony człowieka. Poznajcie remuage – sztukę obracania butelek. Remuage jest jak zegar. Każda butelka jest obracana o 45 lub 90 stopni, tak aby zagęścić powstały osad i sprawić, by za pomocą grawitacji wpadł do szyjki butelki. Obecnie większość win Moet & Chandon jest mieszana za pomocą automatycznych żyroskopów. Niemniej jednak niektóre z wyjątkowych win, takie jak linia Moet & Chandon Grand Vintage lub MCIII, nadal są ręcznie obracane przez wyspecjalizowane osoby. Pracownik piwnicy może dziennie obrócić do 52 000 butelek, a sam proces trwa od 4 do 5 tygodni.

    PRODUKCJA SZAMPANA MOET & CHANDON, CZĘŚĆ 7: DISGORGEMENT.

    Nadszedł ostateczny krok w kreacji szampana. Po okresie dojrzewania i remuage, pora na proces zwany disgorgement, podczas którego, cały osad drożdżowy zebrany w szyjce butelki zostaje usunięty. Disgorgement wykonywany jest na 2 sposoby:

    • Automatycznie – maszyna zamraża szyjkę i osad zostaję wyciągnięty z korkiem.
    • Manualnie – pracownik Moet & Chandon ręcznie otwiera butelkę, która pod wpływem ciśnienia panującego w butelce wystrzeliwuje osad.

    Następnie zawartość „roboczej” butelki zostaje przelana do oryginalnego szkła. Do szampana dolewane jest dosage (likier na bazie cukru i wina bazowego), które odpowiada za poziom wytrawności i tak gotowy szampan zostaje zakorkowany. Wystarczy tylko nakleić etykiety i już możemy się cieszyć naszym ulubionym szampanem Moet & Chandon.

    Czym wyróżniają się szampany Moet & Chandon?

    Maison Moet & Chandon oferuje wiele produktów przepysznych produktów. Szampany te różnią się głównie walorami smakowymi, co spowodowane jest innym stopniem wytrawności, a także zawartością poszczególnych szczepów winogron. Jako sklep z szampanami Moet & Chandon przedstawiamy klasyczne pozycje, różniące się następującymi cechami:

    • Moet & Chandon Brut Imperial – wyśmienity biały, wytrawny szampan będący owocem ponad stu rodzajów win pochodzących z trzech szczepów winogron: Pinot Noir, Chardonnay oraz Pinot Meunier. W czasie dojrzewania przechowywany jest w piwnicach przez 30 miesięcy. Charakteryzuje się okrągłym, tostowym smakiem.

    • Moet & Chandon Rose Imperial – znakomita, różowa, wytrawna wersja ekskluzywnego szampana produkowanego przy pomocy wielopokoleniowej tradycji firmy Moet & Chandon. Harmonijnie łączy trzy szczepy winogron Pinot Meunier, Chardonnay oraz Pinot Noir. Posiada elegancki smak pełen czerwonych owoców.

    • Moet & Chandon Nectar Imperial – to biały, półsłodki szampan, uważany za najdoskonalszego przedstawiciela szampanów z odmiany demi-sec. Jego blado-żółty kolor doskonale współgra z aromatycznym bukietem egzotycznych owoców.

    • Moet & Chandon Ice Imperial – został specjalnie opracowany przez Chefa de Cave Benoît Goueza, jako pierwszy szampan do podawania go na lodzie. Ten biały, półsłodki szampan jest wyjątkowo delikatny i gładki. Swój najpełniejszy efekt osiąga podczas spotkania z lodem, wówczas ujawnia intensywny owocowy, bogaty i pełen świeżości niesamowity smak.

    • Moet & Chandon Ice Rose Imperial – pierwszy na świecie różowy, półsłodki szampan stworzony po to, aby rozkoszować się nim serwując na lodzie. Nowe doświadczenie podczas degustacji łączy w sobie przyjemność, świeżość i wakacyjną atmosferę lata.

    • Moet & Chandon Grand Vintage – biały, wytrawny szampan rocznikowy. Charakteryzuje się niezwykłą elegancją i lekkimi bąbelkami W zależności od roku zbiorów różni się charakterem i walorami smakowymi.

    • Moet & Chandon Grand Vintage Rose – różówy, wytrawny szampan rocznikowy. Wyróżnia się elegancką owocowością i delikatnymi, przyjemnymi bąbelkami W zależności od roku zbiorów różni się charakterem i walorami smakowymi.

    Gdzie kupić szampany Moet & Chandon?

    Interesuje cię sklep z szampanem Moet & Chandon w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić szampan Moet & Chandon online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje pełną gamę produktów tej marki! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniej edycji, adekwatnej do danej sytuacji lub waszego gustu. Zapraszamy Serdecznie! :)

    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper.pl