Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.


Czym są szampany? Krótka charakterystyka kategorii.

Szampan to wyjątkowy rodzaj wina musującego. Główne cechy odróżniające go od innych w tej kategorii (o której możecie przeczytać w zakładce WINA MUSUJĄCE) to objęte ścisłą apelacją miejsce pochodzenia oraz specyficzna metoda powstania bąbelków, ale o tym zaraz…

Szampan, jak jego nazwa wskazuje, powstaje we francuskim regionie Szampania, objętym apelacją „Champagne AOC”. Francuzi niesamowicie bronią tego zastrzeżonego słowa, do tego stopnia, że słynna marka Ives Saint-Laurent musiała zmienić nazwę swoich perfum, a Belgia nazwę swojego… miasteczka. Można by rzec, że wzięli to trochę nad wyraz, jednak bądź co bądź Szampan jest francuskim dziedzictwem narodowym. Oczywiście nie ma co się dziwić, że chcą, aby nazwę tą nosił tylko i wyłącznie ich złoty trunek z bąbelkami. Jest to naprawdę ekskluzywny produkt, po który sięgają ludzie na całym świecie, aby świętować wyjątkowe okazje lub po prostu, żeby zasmakować luksusu w dniu codziennym.

Najpopularniejsze szampany.

Istnieje wiele marek szampanów oraz ich rodzajów. Jest jednak kilka producentów, na których warto zwrócić uwagę. Największą potęgą w środowisku szampańskim jest zdecydowanie koncert LVMH, zrzeszający takie marki szampanów, jak Moet & Chandon, Dom Perignon, Krug, Veuve Clicquot, czy Ruinart. Są to oczywiście światowej sławy domy szampańskie, które od kilkuset lat raczą podniebienia nawet najbardziej wybrednych konsumentów.

Warto też zwrócić uwagę na takie szampany jak Perrier-Jouet, G.H. Mumm, czy Drappier. Oczywiście pomimo ekskluzywności samej w sobie tych win, występują również szampany extra premium. Do takich marek należą, chociażby szampan Armand de Brignac, Carbon, Cristal, a także wspomniany wyżej Dom Perignon i Krug.

Jak produkowany jest szampan?

Już od 1668 roku młody mnich benedyktyński – Dom Pierre Pérignon osiadł w opactwie Hautvillers z widokiem na Szampanię. Z powodzeniem starał się on przemienić zwykłe wino w szampana. Ostatecznie wymyślił on oryginalny i mistyczny akt tworzenia bąbelków w Szampanie. Wino to do dzisiaj jest niezwykle wymagające w procesie produkcji. Wszystko za sprawą momentu powstania bąbelków, ale zacznijmy od początku.

Do produkcji Szampana używa się głównie trzech szczepów winogron – Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Najczęściej są one zbierane ręcznie, ze względu swoją delikatność. Następnie z zebranych winogron produkowany jest sok, który fermentuje. Tak powstały produkt nazywany jest winem bazowym. Po pierwszej fermentacji następuje druga – kluczowa w całym procesie produkcji szampanów. Fermentacja ta, zwana również fermentacją wtórną, to proces, podczas którego powstają uwielbiane przez nas bąbelki.

Po przelaniu wina bazowego do butelki dodawana jest do niego specjalna mieszanka drożdży, cukru i wody (liqueur de tirage), dzięki której cały proces może się odbyć. Tak napełnione butelki są zamykane kapslem. Powstała mieszanka poddawana jest dojrzewaniu w specjalnych piwnicach na okres minimum 15 miesięcy. Podczas leżakowania wina, następuje kolejny ważny etap w produkcji szampanów, zwany remuage.

Wymyślony przez słynną wdowę Clicquot proces polega na ręcznym obracaniu dojrzewających butelek, które usadowione są w pozycji pół poziomej - szyjką w dół, na specjalnym stojaku. Jest to jedna z najbardziej pracochłonnych czynności, która odpowiada również za finalną cenę szampanów. Codziennie do piwnicy przychodzi jeden pracownik i obraca ręcznie każdą butelkę o 45 stopni przez cały czas dojrzewania danego szampana. Proces ten ma na celu pozbycie się osadu, który odkłada się na dnie butelki.

Po okresie leżakowania szampana następuje usunięcie osadu (degorgement). W tym celu mrozi się szyjkę butelki z zebranym pod korkiem osadem, który następnie usuwany jest razem z kapslem. Skoro mamy już finalne wino musujące, wystarczy przelać je do ostatecznej butelki razem z użytym wcześniej winem bazowym i cukrem (liqueur d'expedition). Mieszanka ta odpowiada za tzw. dosage w końcowym produkcie, czyli zawartość cukru w gramach na litr wina. Po zakorkowaniu i naklejeniu etykiet możemy nazywać to wino musujące Szampanem.

Rodzaje szampanów.

Możemy wyróżnić 5 rodzajów szampanów:

  • Szampany nierocznikowe – produkowane tak, aby była ciągle zachowana ta sama jakość i smak.

  • Szampany rocznikowe/ vintage – powstają w celu uhonorowania unikatowego charakteru najlepszego rocznika. Rok widniejący na etykiecie oznacza rok zbioru winogron.

  • Szampany Rose – jedyny różowy rodzaj wina w Europie, który można produkować poprzez zmieszanie win białych i czerwonych.

  • Szampany Blanc de Blancs – „biały z białych”, produkowane są w 100% ze szczepu Chardonnay.

  • Szampany Blanc de Noirs – „biały z czarnych”, produkowane tylko i wyłącznie z czerwonych odmian winogron. Co ciekawe wina te, jak wskazuje ich nazwa, są zawsze białe.

Gdzie kupić szampany?

Interesuje cię sklep z szampanami w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić szampan online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl