Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci
SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON
Producent: GEKKEIKAN
Cena: 279,00 zł (netto: 226,83 zł )
zobacz więcej
SAKE GEKKEIKAN BLACK AND GOLD 0,75L SAKE GEKKEIKAN BLACK AND GOLD 0,75L
Producent: GEKKEIKAN
Cena: 125,00 zł (netto: 101,63 zł )
SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L
Producent: GEKKEIKAN
Cena: 49,00 zł (netto: 39,84 zł )
zobacz więcej
SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE
Producent: GEKKEIKAN
Cena: 299,00 zł (netto: 243,09 zł )
zobacz więcej

Sake i Umeshu - japońskie specjalności.

Sake i umeshu to dwa napoje alkoholowe najbardziej typowe dla Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza Japonią zyskały popularność wraz z modą na japońską kuchnię. Chociaż w Polsce dostępne już są w dużym wyborze, narosło wokół niech sporo nieporozumień, które warto sobie wyjaśnić. Podane w tradycyjny sposób stanowią wyśmienite uzupełnienie japońskiej, a nawet szerzej pojętej kuchni Dalekiego Wschodu. Atrakcyjne, zdobione kaligraficznymi znakami kanji opakowania z egzotyczną zawartością to także pomysł na oryginalny upominek.

Co to jest sake ?

Sake nie jest japońską wódką, nie powstaje bowiem w procesie destylacji, a zawartość alkoholu jest niewiele większa niż w przypadku wina – kilkanaście procent. Mniejszym błędem jest nazywanie jej winem ryżowym, chociaż część cyklu produkcji odbywa się na gorąco tak jak w przypadku warzenia piwa.

Wiedza o sake jest nie mniej obszerna niż bliższa nam kulturowo wiedza o winie. Jakość i rodzaj sake zależą od wielu czynników – od stopnia spolerowania ryżu, od zawartości cukru, od gatunku ryżu i regionu jego pochodzenia, od czasu zbioru i drobnych różnic w samym procesie produkcji. Również ceny sake są bardzo zróżnicowane – począwszy od "codziennej" sake, aż po okazy cenione przez koneserów.

Skąd się wzięła nazwa sake ?

Gościnni Japończycy często zadają cudzoziemcom pytanie "czy lubisz sake ?" Nie chodzi jednak o miejscową specjalność. Sake to w języku japońskim alkohol, pytanie więc należy zinterpretować jako "Czy lubisz się napić, czego się napijesz ? W Japonii na sake mówi się nihonshu (nihon – Japonia i shu – drugie słowo oznaczające alkohol) czyli japoński alkohol.

Jaki jest smak sake ?

Jest to napój zupełnie odmienny od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni, jakiekolwiek porównanie nie sprawdzi się, sake trzeba po prostu spróbować. Smak sake jest subtelny i delikatny. Można odnaleźć w niej nuty kwiatowe, owocowe, gotowanego ryżu wysokiej jakości (zupełnie odmienny od zapachu ryżu, którego na co dzień używamy w kuchni), a także tak zwany piąty smak, czyli umami – smak pełny i głęboki, a także "podkręcający" walory innych smaków.

Jak serwować sake ?

Szlachetne odmiany pijemy lekko schłodzone. Nieco skromniejsze dobrze smakują również na ciepło, podgrzane w kąpieli wodnej. Tradycyjnie sake pije się w czarkach zwanych choko. Sake na zimno podajemy w kieliszkach do białego wina. Specyficznym sposobem podawania sake w Japonii jest nalewanie jej do szklaneczki umieszczonej w drewnianym, kwadratowym pudełku "masu", tak aby przelewała się do pudełka.


Jak powstaje umeshu ?

Do tego napoju niesłusznie przylgnęła nazwa "wino śliwkowe" Zdecydowanie nie jest to wino, a także nie jest produkowane ze śliwek. Umeshu to niezbyt mocna nalewka – 14-18% alkoholu sporządzana z wódki ryżowej – shochu oraz z owoców japońskiej moreli ume.

Morele ume to interesujący, bogaty w witaminy i bardzo aromatyczny owoc – nie nadaje się do spożycia na surowo, natomiast fantastycznie smakuje w przetworach. Najczęściej wykorzystywane są do umeshu, a także do tradycyjnych, japońskich kiszonek. W okresie zbiorów ume w prawie każdym japońskim domostwie stoi wielki słój z owocami zasypanymi cukrem i zalanymi shochu.
Umeshu nie musi, ale może zawierać różne naturalne dodatki smakowe – np. miód, inne owoce, zieloną herbatę.

Jak smakuje umeshu ?

Dobrej jakości umeshu posiada doskonałą równowagę słodyczy i przyjemnej, kwasowej wytrawności. Najlepiej smakuje schłodzone, w kieliszku do białego wina, można również serwować w szklance do whisky na kostce lodu. W okresie zimowym Japończycy piją umeshu pół na pół z gorącą wodą jako antidotum na przeziębienie.

Gdzie kupić oryginalne sake i umeshu ?

Po oryginalne, importowane z Japonii sake i umeshu zapraszamy do naszego salonu Propaganda Alkohole na warszawskim Urysnowie. Chętnie pomożemy w wyborze tych nie do końca popularnych trunków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl