Kategorie
Producent
- 1423
- ANGOSTURA
- APPLETON ESTATE
- BACARDI
- BLACK MAGIC
- BLACK TEARS
- BLACK TOT RUM
- BRUGAL
- BUMBU RUM
- CANEROCK
- CAPTAIN MORGAN
- CARONI
- CLOVEN HOOF
- DICTADOR
- DIPLOMATICO
- DON PAPA
- DOS MADERAS
- DUPPY SHARE
- EL LIBERTAD
- EMINENTE
- HAMPDEN DESTILLERY
- HAVANA CLUB
- KASAMA
- KIRK AND SWEENEY
- KRAKEN
- LA HECHICERA
- LAZY DODO
- LEGENDARIO
- LITCHQUOR
- MATUSALEM RUM
- MOUNT GAY RUM
- PAMPERO RON
- PHRAYA
- PIRATES GROG
- PLANTATION
- PROFESOR CORNELIUS AMPELFORTH
- PYRAT RUM
- REAL COMPANHIA VELHA
- ROM CLUB
- RON BARCELO
- RON DE JEREMY
- RON ZACAPA
- RUM&CANE
- SAILOR JERRY
- SANTA TERESA
- SANTIAGO DE CUBA
- SERUM
- SIX SAINTS
- STOCK
- STROH
- WORLDS END RUM
KRAJ
- ANGLIA
- ALBANIA
- AMERYKA ŚRODKOWA
- ARGENTYNA
- ARMENIA
- AUSTRIA
- AUSTRALIA
- BARBADOS
- BELGIA
- BIAŁORUŚ
- BRAZYLIA
- BUŁGARIA
- CHORWACJA
- CZECHY
- CHILE
- CHINY
- DANIA
- DOMINIKANA
- ETIOPIA
- ESTONIA
- FIJI
- FILIPINY
- FINLANDIA
- FRANCJA
- GRECJA
- GRENADA
- GWATEMALA
- HISZPANIA
- HOLANDIA
- HONDURAS
- INDIE
- IRLANDIA
- IZRAEL
- JAMAICA
- JAPONIA
- KANADA
- KARAIBY
- KOLUMBIA
- KUBA
- LITWA
- ŁOTWA
- NIEMCY
- NIKARAGUA
- NOWA ZELANDIA
- MEKSYK
- MOŁDAWIA
- MONGOLIA
- PANAMA
- PERU
- POLSKA
- PORTUGALIA
- PUERTO RICO
- ROSJA
- RPA
- SINGAPUR
- SALWADOR
- SZKOCJA
- SŁOWACJA
- SRI LANKA
- SZWAJCARIA
- SZWECJA
- TAJLANDIA
- TAJWAN
- TRYNIDAD
- TRYNIDAD I TOBAGO
- TURCJA
- USA
- UKRAINA
- WENEZUELA
- WĘGRY
- WIELKA BRYTANIA
- WŁOCHY
- WYSPY BAHAMA
- MAURITIUS
- BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
1888 RON GRAN RESERVA BRUGAL 0,7L
Brugal 1888 to rum klasy super premium o najwyższej jakości. Został wprowadzony na rynek w 2010 roku, a jego cechą unikatową jest podwójna...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 h
BRUGAL ANEJO SUPERIOR RUM 0,7L
Brugal Anejo to efekt ponad 100 letniego doskonalenia produkcji rumów przez rodzinę Brugal. Powstaje przez zmieszanie składników w wieku od 2 do 5 lat...
Dostępność: spodziewana dostawa
BRUGAL BLANCO ESPECIAL RUM 0,7L
Brugal Blanco to biały rum, starzony w dębowych beczkach przez okres od 2 do 5 lat, a następnie potrójnie przefiltrowany w celu uzyskania...
Dostępność: spodziewana dostawa
BRUGAL ESPECIAL EXTRA DRY RUM 0,7L
Brugal Especial Extra Dry to rum charakteryzujący się delikatnym smakiem trzciny cukrowej, kokosa oraz wanilii, a także przypraw takich jak kardamon...
Dostępność: spodziewana dostawa
BRUGAL XV RESERVA 0,7L RUM
Brugal XV to jeden z najdelikatniejszych rumów w swojej klasie. Jest uznawany za syna wiatru, oceanu i Karaibów. Jest mieszanką najlepszych...
Dostępność: spodziewana dostawa
Rum – trunek żeglarzy i piratów.
Owiany otoczką awanturniczo-romantycznych legend, rum jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku destylacji zacieru na bazie melasy lub soku z trzciny cukrowej. Produkuje się go na całym świecie, a różnorodność jego gatunków i rodzajów jest praktycznie niezliczona. W przeciwieństwie do whisky, koniaków czy wina, metody produkcji rumu nie są regulowane żadnymi przepisami prawa międzynarodowego.
Wszelkie dane dotyczące metody produkcji, okresu dojrzewania, mieszania składowych destylatów i dodatków smakowych są wyłącznie sprawą producenta. Również nazewnictwo rumów nie ma określonych zasad – dla przykładu każdy rum może nosić na etykiecie takie napisy jak "Extra", "Old", "Superior" i tym podobne.
Światowa kariera rumu i coraz bardziej wymagająca rzesza jego miłośników, stanowi poważne wyzwanie na producentów. Sukcesywnie pojawiają się interesujące trunki bardzo wysokiej jakości, których degustacja dostarcza nie mniejszych wrażeń niż delektowanie się szkocką czy francuskim koniakiem.
Jak powstaje rum?
Nazwy rum użyto po raz pierwszy w połowie XVII wieku na Barbadosie. Najprawdopodobniej właśnie tam ktoś wpadł na pomysł, żeby melasę – dotąd odpadek pozostający po produkcji cukru z trzciny cukrowej, poddać fermentacji, a następnie destylacji. W szlachetniejszych rumach zamiast melasy używa się świeżego, gęstego soku z trzciny cukrowej zwanego "miodem".
Sfermentowany przy udziale drożdży (naturalnych – "dzikich" lub wyhodowanych specjalnie w tym celu) zacier poddaje się jednokrotnej destylacji w kolumnach bądź alembikach (czasami łączone są obie metody). Rum może, ale nie musi zawierać różne dodatki smakowe – korzenne przyprawy, wyciągi z owoców i karmel.
Kolejny etap to leżakowanie w różnego rodzaju beczkach dębowych (np. po bourbonie, rzadziej po koniaku, whisky czy winie) lub w stalowych zbiornikach.
Maturacja rumu to przeważnie okres od 1 roku do 10 lat, chociaż zdarzają się szlachetne rumu o znacznie dłuższym czasie dojrzewania. Większość trunków powstaje z mieszania destylatów o różnym okresie starzenia, często stosuje się zaczerpniętą z produkcji sherry metodę "solera" czyli wykorzystywanie części starszych destylatów i stopniowe zastępowanie ich młodszymi.
Jakie są rodzaje rumu?
Ze względu na styl rumów, możemy podzielić je według kultury i języka byłych kolonii:
- angielski – ciemne rumy o wyrazistym smaku;
- francuski – orzeźwiające rumy z nutami owocowymi, produkowane wyłącznie z "miodu" czyli soku z trzciny cukrowej;
- hiszpański – stosunkowe lekkie, aromatyczne rumy o gładkim i słodkim smaku, przeważnie destylowane w kolumnach.
Kolejne kryterium, które ułatwi klasyfikację rumu, to podział według metod produkcji:
- białe – lekkie, filtrowane rumy z owocowymi nutami, doskonałe do drinków
- złote (gold) – postarzane i słodkawe, często z dodatkiem karmelu w celu uzyskania złocistego zabarwienia
- spiced – leżakowane rumy z dodatkiem korzennych przypraw, słodkie i wyraziste w smaku
- ciemne (black) – rumy o mocnym smaku, intensywnych nutach przypraw z dodatkiem karmelu lub melasy
- aromatyzowane – rumy o większej zawartości alkoholu, powyżej 40% doprawione ekstraktami z owoców – na przykład ananasa, kokosa, mango
- overproof – rumy o znacznie przekraczającej 40% zawartości alkoholu, krzepkie i ostre w smaku
- premium – najszlachetniejsze rumy o długim okresie leżakowania i wybitnych walorach smakowo-zapachowych
Gdzie można kupić dobry rum?
Zapraszamy do salonu Propaganda Alkohole, znajdującego się przy Al. KEN 51/u5 na warszawskim Ursynowie. Nasi doradcy pomogą w odkrywaniu bogatego i dość skomplikowanego świata rumów oraz ułatwią wybór odpowiedniego rumu.