Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Promocja

WORLD'S END RUM DARK SPICED 0,7L

WORLD'S END RUM DARK SPICED 0,7L
WORLD'S END RUM DARK SPICED 0,7L

World's End Dark Spiced Rum - blend doskonałej jakości rumów z Trynidadu i Barbados. Dodatki przypraw i owoców nadają mu gładkość, aromat i długi słodki finisz. Nuty mango, banana, cynamomonu, wanilii, gorzkiej czekolady i kawy. Idealny do drinków i jako digestif.

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 174,90 zł (netto: 142,20 zł )

WORLD'S END RUM FALERNUM 0,7L

WORLD'S END RUM FALERNUM 0,7L
WORLD'S END RUM FALERNUM 0,7L

World's End Falernum Rum - blend rumów nawiązujący do znanego na wyspach karaibskich od XVIII stulecia syropu Falernum - pierwsze pisane wzmianki o nim pochodzą z końca XIX wieku, a przepisach barmańskich pojawił się w latach 30-tych zeszłego stulecia.

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 195,00 zł (netto: 158,54 zł )

WORLD'S END RUM NAVY 0,7L

WORLD'S END RUM NAVY 0,7L
WORLD'S END RUM NAVY 0,7L

World's End Rum Navy jest mieszanką destylatów z Trynidadu i Jamajki. Nazwa nawiązuje do dziennej racji mocnego rumu, która przysługiwała brytyjskim marynarzom aż do 1970 roku. Owocowy charakter tego rumu przeplata się z rozgrzewającymi, korzennymi przyprawami, których działanie potęguje moc 57% alkoholu.

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 215,00 zł (netto: 174,80 zł )

WORLD'S END RUM TIKI SPICED 0,7L

WORLD'S END RUM TIKI SPICED 0,7L
WORLD'S END RUM TIKI SPICED 0,7L

World's End Tiki Spiced Rum - blend rumów z Trynidadu,Tobago i Jamajki. Chociaż receptura jest tajemnicą producenta głównym dodatkiem i dominującą nutą smakowo-zapachowa w tym rumie jest cynamon...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 199,00 zł (netto: 161,79 zł )

ikona_rum

Rum – trunek żeglarzy i piratów.

Owiany otoczką awanturniczo-romantycznych legend, rum jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku destylacji zacieru na bazie melasy lub soku z trzciny cukrowej. Produkuje się go na całym świecie, a różnorodność jego gatunków i rodzajów jest praktycznie niezliczona. W przeciwieństwie do whisky, koniaków czy wina, metody produkcji rumu nie są regulowane żadnymi przepisami prawa międzynarodowego.

Wszelkie dane dotyczące metody produkcji, okresu dojrzewania, mieszania składowych destylatów i dodatków smakowych są wyłącznie sprawą producenta. Również nazewnictwo rumów nie ma określonych zasad – dla przykładu każdy rum może nosić na etykiecie takie napisy jak "Extra", "Old", "Superior" i tym podobne.

Światowa kariera rumu i coraz bardziej wymagająca rzesza jego miłośników, stanowi poważne wyzwanie na producentów. Sukcesywnie pojawiają się interesujące trunki bardzo wysokiej jakości, których degustacja dostarcza nie mniejszych wrażeń niż delektowanie się szkocką czy francuskim koniakiem.

Jak powstaje rum?

Nazwy rum użyto po raz pierwszy w połowie XVII wieku na Barbadosie. Najprawdopodobniej właśnie tam ktoś wpadł na pomysł, żeby melasę – dotąd odpadek pozostający po produkcji cukru z trzciny cukrowej, poddać fermentacji, a następnie destylacji. W szlachetniejszych rumach zamiast melasy używa się świeżego, gęstego soku z trzciny cukrowej zwanego "miodem".

Sfermentowany przy udziale drożdży (naturalnych – "dzikich" lub wyhodowanych specjalnie w tym celu) zacier poddaje się jednokrotnej destylacji w kolumnach bądź alembikach (czasami łączone są obie metody). Rum może, ale nie musi zawierać różne dodatki smakowe – korzenne przyprawy, wyciągi z owoców i karmel.
Kolejny etap to leżakowanie w różnego rodzaju beczkach dębowych (np. po bourbonie, rzadziej po koniaku, whisky czy winie) lub w stalowych zbiornikach.

Maturacja rumu to przeważnie okres od 1 roku do 10 lat, chociaż zdarzają się szlachetne rumu o znacznie dłuższym czasie dojrzewania. Większość trunków powstaje z mieszania destylatów o różnym okresie starzenia, często stosuje się zaczerpniętą z produkcji sherry metodę "solera" czyli wykorzystywanie części starszych destylatów i stopniowe zastępowanie ich młodszymi.

Jakie są rodzaje rumu?

Ze względu na styl rumów, możemy podzielić je według kultury i języka byłych kolonii:

  • angielski – ciemne rumy o wyrazistym smaku;
  • francuski – orzeźwiające rumy z nutami owocowymi, produkowane wyłącznie z "miodu" czyli soku z trzciny cukrowej;
  • hiszpański – stosunkowe lekkie, aromatyczne rumy o gładkim i słodkim smaku, przeważnie destylowane w kolumnach.

Kolejne kryterium, które ułatwi klasyfikację rumu, to podział według metod produkcji:

  • białe – lekkie, filtrowane rumy z owocowymi nutami, doskonałe do drinków
  • złote (gold) – postarzane i słodkawe, często z dodatkiem karmelu w celu uzyskania złocistego zabarwienia
  • spiced – leżakowane rumy z dodatkiem korzennych przypraw, słodkie i wyraziste w smaku
  • ciemne (black) – rumy o mocnym smaku, intensywnych nutach przypraw z dodatkiem karmelu lub melasy
  • aromatyzowane – rumy o większej zawartości alkoholu, powyżej 40% doprawione ekstraktami z owoców – na przykład ananasa, kokosa, mango
  • overproof – rumy o znacznie przekraczającej 40% zawartości alkoholu, krzepkie i ostre w smaku
  • premium – najszlachetniejsze rumy o długim okresie leżakowania i wybitnych walorach smakowo-zapachowych

Gdzie można kupić dobry rum?

Zapraszamy do salonu Propaganda Alkohole, znajdującego się przy Al. KEN 51/u5 na warszawskim Ursynowie. Nasi doradcy pomogą w odkrywaniu bogatego i dość skomplikowanego świata rumów oraz ułatwią wybór odpowiedniego rumu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl