Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Promocja

MATUSALEM ANEJO RUM 0,7L ORIGINAL CUBA FORMULA

MATUSALEM ANEJO RUM 0,7L ORIGINAL CUBA FORMULA
MATUSALEM ANEJO RUM 0,7L ORIGINAL CUBA FORMULA

Matusalem Anejo to mieszanka najlepszych starzonych rumów Matusalem. Posiada łagodny smak, który idealnie wkomponuje się w każdego drinka....

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 89,90 zł (netto: 73,09 zł )
szt.

MATUSALEM GRAN RESERVA RUM 15YO SOLERA BLENDER 0,7L

MATUSALEM GRAN RESERVA RUM 15YO SOLERA BLENDER 0,7L
MATUSALEM GRAN RESERVA RUM 15YO SOLERA BLENDER 0,7L

Matusalem Gran Reserva 15YO to rum, który koneserzy nazywają Koniakiem wśród Rumów. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie jakość...

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 159,90 zł (netto: 130,00 zł )
szt.

MATUSALEM GRAN RESERVA RUM 23YO SOLERA BLENDER 0,7L

MATUSALEM GRAN RESERVA RUM 23YO SOLERA BLENDER 0,7L
MATUSALEM GRAN RESERVA RUM 23YO SOLERA BLENDER 0,7L

Matusalem Gran Reserva 23YO to wysokiej jakości rum, produkowany w najprawdziwszym kubańskim stylu, został stworzony specjalnie w celu zaspokojenia...

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 289,90 zł (netto: 235,69 zł )
szt.

MATUSALEM PLATINO RUM 3YO 0,7L ORIGINAL CUBA FORMULA

MATUSALEM PLATINO RUM 3YO 0,7L ORIGINAL CUBA FORMULA
MATUSALEM PLATINO RUM 3YO 0,7L ORIGINAL CUBA FORMULA

Matusalem Platino 3YO to blend rumów trzykrotnie destylowanych oraz dwukrotnie filtrowanych, starzony metodą Solera. W zapachu zdecydowany i słodki...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 95,00 zł (netto: 77,24 zł )

ikona_rum

Rum – trunek żeglarzy i piratów.

Owiany otoczką awanturniczo-romantycznych legend, rum jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku destylacji zacieru na bazie melasy lub soku z trzciny cukrowej. Produkuje się go na całym świecie, a różnorodność jego gatunków i rodzajów jest praktycznie niezliczona. W przeciwieństwie do whisky, koniaków czy wina, metody produkcji rumu nie są regulowane żadnymi przepisami prawa międzynarodowego.

Wszelkie dane dotyczące metody produkcji, okresu dojrzewania, mieszania składowych destylatów i dodatków smakowych są wyłącznie sprawą producenta. Również nazewnictwo rumów nie ma określonych zasad – dla przykładu każdy rum może nosić na etykiecie takie napisy jak "Extra", "Old", "Superior" i tym podobne.

Światowa kariera rumu i coraz bardziej wymagająca rzesza jego miłośników, stanowi poważne wyzwanie na producentów. Sukcesywnie pojawiają się interesujące trunki bardzo wysokiej jakości, których degustacja dostarcza nie mniejszych wrażeń niż delektowanie się szkocką czy francuskim koniakiem.

Jak powstaje rum?

Nazwy rum użyto po raz pierwszy w połowie XVII wieku na Barbadosie. Najprawdopodobniej właśnie tam ktoś wpadł na pomysł, żeby melasę – dotąd odpadek pozostający po produkcji cukru z trzciny cukrowej, poddać fermentacji, a następnie destylacji. W szlachetniejszych rumach zamiast melasy używa się świeżego, gęstego soku z trzciny cukrowej zwanego "miodem".

Sfermentowany przy udziale drożdży (naturalnych – "dzikich" lub wyhodowanych specjalnie w tym celu) zacier poddaje się jednokrotnej destylacji w kolumnach bądź alembikach (czasami łączone są obie metody). Rum może, ale nie musi zawierać różne dodatki smakowe – korzenne przyprawy, wyciągi z owoców i karmel.
Kolejny etap to leżakowanie w różnego rodzaju beczkach dębowych (np. po bourbonie, rzadziej po koniaku, whisky czy winie) lub w stalowych zbiornikach.

Maturacja rumu to przeważnie okres od 1 roku do 10 lat, chociaż zdarzają się szlachetne rumu o znacznie dłuższym czasie dojrzewania. Większość trunków powstaje z mieszania destylatów o różnym okresie starzenia, często stosuje się zaczerpniętą z produkcji sherry metodę "solera" czyli wykorzystywanie części starszych destylatów i stopniowe zastępowanie ich młodszymi.

Jakie są rodzaje rumu?

Ze względu na styl rumów, możemy podzielić je według kultury i języka byłych kolonii:

  • angielski – ciemne rumy o wyrazistym smaku;
  • francuski – orzeźwiające rumy z nutami owocowymi, produkowane wyłącznie z "miodu" czyli soku z trzciny cukrowej;
  • hiszpański – stosunkowe lekkie, aromatyczne rumy o gładkim i słodkim smaku, przeważnie destylowane w kolumnach.

Kolejne kryterium, które ułatwi klasyfikację rumu, to podział według metod produkcji:

  • białe – lekkie, filtrowane rumy z owocowymi nutami, doskonałe do drinków
  • złote (gold) – postarzane i słodkawe, często z dodatkiem karmelu w celu uzyskania złocistego zabarwienia
  • spiced – leżakowane rumy z dodatkiem korzennych przypraw, słodkie i wyraziste w smaku
  • ciemne (black) – rumy o mocnym smaku, intensywnych nutach przypraw z dodatkiem karmelu lub melasy
  • aromatyzowane – rumy o większej zawartości alkoholu, powyżej 40% doprawione ekstraktami z owoców – na przykład ananasa, kokosa, mango
  • overproof – rumy o znacznie przekraczającej 40% zawartości alkoholu, krzepkie i ostre w smaku
  • premium – najszlachetniejsze rumy o długim okresie leżakowania i wybitnych walorach smakowo-zapachowych

Gdzie można kupić dobry rum?

Zapraszamy do salonu Propaganda Alkohole, znajdującego się przy Al. KEN 51/u5 na warszawskim Ursynowie. Nasi doradcy pomogą w odkrywaniu bogatego i dość skomplikowanego świata rumów oraz ułatwią wybór odpowiedniego rumu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl