Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

DON PAPA RUM 0,2L / FILIPINY

DON PAPA RUM 0,2L / FILIPINY
DON PAPA RUM 0,2L / FILIPINY

Don Papa to rum klasy premium. Do jego produkcji używana jest najwyższej jakości trzcina cukrowa pochodząca z filipińskiej wyspy Negros Occidental, która ze względu na swój mikroklimat i bogatą glebę pochodzenia...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 109,00 zł (netto: 88,62 zł )

DON PAPA RUM 0,7L / FILIPINY

DON PAPA RUM 0,7L / FILIPINY
DON PAPA RUM 0,7L / FILIPINY

Don Papa to rum klasy premium. Do jego produkcji używana jest najwyższej jakości trzcina cukrowa pochodząca z filipińskiej wyspy Negros Occidental, która ze względu na swój mikroklimat i bogatą glebę pochodzenia...

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 249,00 zł (netto: 202,44 zł )
szt.

DON PAPA ART CANISTER 0,7L + PUSZKA

DON PAPA ART CANISTER 0,7L + PUSZKA
DON PAPA ART CANISTER 0,7L + PUSZKA

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 235,00 zł (netto: 191,06 zł )

DON PAPA BAROKO RUM 0,7L + TUBA

DON PAPA BAROKO RUM 0,7L + TUBA
DON PAPA BAROKO RUM 0,7L + TUBA

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 239,00 zł (netto: 194,31 zł )
szt.

DON PAPA RUM 0,7L + SZKLANKA

DON PAPA RUM 0,7L + SZKLANKA
DON PAPA RUM 0,7L + SZKLANKA

Don Papa to rum klasy premium. Do jego produkcji używana jest najwyższej jakości trzcina cukrowa pochodząca z filipińskiej wyspy Negros Occidental, która ze względu na swój mikroklimat i bogatą glebę pochodzenia...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 279,00 zł (netto: 226,83 zł )

DON PAPA RUM 4,5L XXL

DON PAPA RUM 4,5L XXL
DON PAPA RUM 4,5L XXL

Dostępność: brak w magazynie

Cena: 1 459,00 zł (netto: 1 186,18 zł )

KASAMA SMALL BATCH RUM 7YO 0,7L RUM

KASAMA SMALL BATCH RUM 7YO 0,7L RUM
KASAMA SMALL BATCH RUM 7YO 0,7L RUM

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 157,90 zł (netto: 128,37 zł )
szt.

ikona_rum

Rum – trunek żeglarzy i piratów.

Owiany otoczką awanturniczo-romantycznych legend, rum jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku destylacji zacieru na bazie melasy lub soku z trzciny cukrowej. Produkuje się go na całym świecie, a różnorodność jego gatunków i rodzajów jest praktycznie niezliczona. W przeciwieństwie do whisky, koniaków czy wina, metody produkcji rumu nie są regulowane żadnymi przepisami prawa międzynarodowego.

Wszelkie dane dotyczące metody produkcji, okresu dojrzewania, mieszania składowych destylatów i dodatków smakowych są wyłącznie sprawą producenta. Również nazewnictwo rumów nie ma określonych zasad – dla przykładu każdy rum może nosić na etykiecie takie napisy jak "Extra", "Old", "Superior" i tym podobne.

Światowa kariera rumu i coraz bardziej wymagająca rzesza jego miłośników, stanowi poważne wyzwanie na producentów. Sukcesywnie pojawiają się interesujące trunki bardzo wysokiej jakości, których degustacja dostarcza nie mniejszych wrażeń niż delektowanie się szkocką czy francuskim koniakiem.

Jak powstaje rum?

Nazwy rum użyto po raz pierwszy w połowie XVII wieku na Barbadosie. Najprawdopodobniej właśnie tam ktoś wpadł na pomysł, żeby melasę – dotąd odpadek pozostający po produkcji cukru z trzciny cukrowej, poddać fermentacji, a następnie destylacji. W szlachetniejszych rumach zamiast melasy używa się świeżego, gęstego soku z trzciny cukrowej zwanego "miodem".

Sfermentowany przy udziale drożdży (naturalnych – "dzikich" lub wyhodowanych specjalnie w tym celu) zacier poddaje się jednokrotnej destylacji w kolumnach bądź alembikach (czasami łączone są obie metody). Rum może, ale nie musi zawierać różne dodatki smakowe – korzenne przyprawy, wyciągi z owoców i karmel.
Kolejny etap to leżakowanie w różnego rodzaju beczkach dębowych (np. po bourbonie, rzadziej po koniaku, whisky czy winie) lub w stalowych zbiornikach.

Maturacja rumu to przeważnie okres od 1 roku do 10 lat, chociaż zdarzają się szlachetne rumu o znacznie dłuższym czasie dojrzewania. Większość trunków powstaje z mieszania destylatów o różnym okresie starzenia, często stosuje się zaczerpniętą z produkcji sherry metodę "solera" czyli wykorzystywanie części starszych destylatów i stopniowe zastępowanie ich młodszymi.

Jakie są rodzaje rumu?

Ze względu na styl rumów, możemy podzielić je według kultury i języka byłych kolonii:

  • angielski – ciemne rumy o wyrazistym smaku;
  • francuski – orzeźwiające rumy z nutami owocowymi, produkowane wyłącznie z "miodu" czyli soku z trzciny cukrowej;
  • hiszpański – stosunkowe lekkie, aromatyczne rumy o gładkim i słodkim smaku, przeważnie destylowane w kolumnach.

Kolejne kryterium, które ułatwi klasyfikację rumu, to podział według metod produkcji:

  • białe – lekkie, filtrowane rumy z owocowymi nutami, doskonałe do drinków
  • złote (gold) – postarzane i słodkawe, często z dodatkiem karmelu w celu uzyskania złocistego zabarwienia
  • spiced – leżakowane rumy z dodatkiem korzennych przypraw, słodkie i wyraziste w smaku
  • ciemne (black) – rumy o mocnym smaku, intensywnych nutach przypraw z dodatkiem karmelu lub melasy
  • aromatyzowane – rumy o większej zawartości alkoholu, powyżej 40% doprawione ekstraktami z owoców – na przykład ananasa, kokosa, mango
  • overproof – rumy o znacznie przekraczającej 40% zawartości alkoholu, krzepkie i ostre w smaku
  • premium – najszlachetniejsze rumy o długim okresie leżakowania i wybitnych walorach smakowo-zapachowych

Gdzie można kupić dobry rum?

Zapraszamy do salonu Propaganda Alkohole, znajdującego się przy Al. KEN 51/u5 na warszawskim Ursynowie. Nasi doradcy pomogą w odkrywaniu bogatego i dość skomplikowanego świata rumów oraz ułatwią wybór odpowiedniego rumu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl