Kategorie
Producent
KRAJ
- ANGLIA
- ALBANIA
- AMERYKA ŚRODKOWA
- ARGENTYNA
- ARMENIA
- AUSTRIA
- AUSTRALIA
- BARBADOS
- BELGIA
- BIAŁORUŚ
- BRAZYLIA
- BUŁGARIA
- CHORWACJA
- CZECHY
- CHILE
- CHINY
- DANIA
- DOMINIKANA
- ETIOPIA
- ESTONIA
- FIJI
- FILIPINY
- FINLANDIA
- FRANCJA
- GRECJA
- GRENADA
- GWATEMALA
- HISZPANIA
- HOLANDIA
- HONDURAS
- INDIE
- IRLANDIA
- IZRAEL
- JAMAICA
- JAPONIA
- KANADA
- KARAIBY
- KOLUMBIA
- KUBA
- LITWA
- ŁOTWA
- NIEMCY
- NIKARAGUA
- NOWA ZELANDIA
- MEKSYK
- MOŁDAWIA
- MONGOLIA
- PANAMA
- PERU
- POLSKA
- PORTUGALIA
- PUERTO RICO
- ROSJA
- RPA
- SINGAPUR
- SALWADOR
- SZKOCJA
- SŁOWACJA
- SRI LANKA
- SZWAJCARIA
- SZWECJA
- TAJLANDIA
- TAJWAN
- TRYNIDAD
- TRYNIDAD I TOBAGO
- TURCJA
- USA
- UKRAINA
- WENEZUELA
- WĘGRY
- WIELKA BRYTANIA
- WŁOCHY
- WYSPY BAHAMA
- MAURITIUS
- BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Koniak A.E. DOR – jakie sekrety skrywa ta prestiżowa marka koniaku ?
Koniak A.E. DOR swoją nazwę wywodzi od potomka starej, francuskiej rodziny, który nazywał się Amédée-Edouard DOR. W 1858 roku zdecydował się on rozpocząć realizację swoich marzeń, które dotyczyły stworzenia nowego, wyjątkowo szlachetnego koniaku wyróżniającego się na tle innych domów koniakowych. Od samego początku Amédée-Edouard DOR celował w najwyższą jakość, a brak własnych winnic nie stanowił dla niego przeszkody – zdecydował się selekcjonować i skupować możliwie najlepsze winiaki z regionu Cognac (głównie Grande Champagne – rejon w Cognac).
Zgromadzone w ten sposób destylaty przez długie lata, a nierzadko dekady dojrzewały w dębowych beczkach w celu ich dojrzewania i nadania im pożądanego charakteru. Gdy koniaki A.E. DOR osiągnęły odpowiednie aromaty i pełnię ekspresji zostały przelane z beczek do szklanych gąsiorów i szczelnie zamknięte i zalakowane.
Dla koneserów interesująca będzie informacja, że duża część wytworzonych w owym czasie koniaków została złożona w sekretnej piwnicy o niepozostawiającej złudzeń nazwie „Paradis” (w tłumaczeniu „Raj”), gdzie przebywają do dziś i dodawane są w sekretnych proporcjach do kolejnych, prestiżowych edycji roczników koniaku A.E. DOR.
Z jakich winogron produkuje się koniak A.E. DOR i inne koniaki w Cognac ?
Zarówno koniak A.E. DOR jak i inne francuskie koniaki powstają z trzech odmian winogron: Colombard, Ugni Blanc i Folle Blanche – oczywiście wszystkie muszą pochodzić z regionu Cognac.
Jaki koniak A.E. DOR na prezent ?
W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór koniaków A.E. DOR i zależnie od okazji warto sprawdzić różne edycje. Jeśli szukasz porady jak dobrać coś dla siebie, to sprawdź kilka przygotowanych podpowiedzi.
Jaki koniak na prezent ?
Jeśli prezent ma mieć charakter prestiżowy i kierowany jest do konesera, to idealnym rozwiązaniem będzie koniak A.E. DOR XO, który cechuje się zarówno pięknie zrównoważonym smakiem długo leżakowanych destylatów, jak i eleganckim opakowaniem nadającym prestiżu dla wręczanego prezentu.
Jeśli jednak okazja jest mniej zobowiązująca i chcemy przeznaczyć na prezent nieco mniejszy budżet, to idealnie w te potrzeby wpisuje się wersja koniaku A.E. DOR VSOP – subtelny, gładki z intensywnym charakterem.
Jaki koniak A.E. DOR do drinka ?
W dzisiejszych czasach również koniaki zyskują nowoczesny charakter i znajdują swoje miejsce w drinkach finezyjnie przyrządzanych przez barmanów lub amatorów w domowym zaciszu. Jeśli szukasz koniaku, który będzie cieszył swoim smakiem degustowany solo, ale również skomponujesz z nim pysznego drinka, to naszą propozycją jest koniak A.E DOR VS. Ta klasa daje wiele satysfakcji ze smakowania i wyróżnia się na tle innych marek koniakowych, jednak sami wiecie, jak jest – trzeba spróbować, aby się przekonać