Kategorie
Producent
KRAJ
- ANGLIA
- ALBANIA
- AMERYKA ŚRODKOWA
- ARGENTYNA
- ARMENIA
- AUSTRIA
- AUSTRALIA
- BARBADOS
- BELGIA
- BIAŁORUŚ
- BRAZYLIA
- BUŁGARIA
- CHORWACJA
- CZECHY
- CHILE
- CHINY
- DANIA
- DOMINIKANA
- ETIOPIA
- ESTONIA
- FIJI
- FILIPINY
- FINLANDIA
- FRANCJA
- GRECJA
- GRENADA
- GWATEMALA
- HISZPANIA
- HOLANDIA
- HONDURAS
- INDIE
- IRLANDIA
- IZRAEL
- JAMAICA
- JAPONIA
- KANADA
- KARAIBY
- KOLUMBIA
- KUBA
- LITWA
- ŁOTWA
- NIEMCY
- NIKARAGUA
- NOWA ZELANDIA
- MEKSYK
- MOŁDAWIA
- MONGOLIA
- PANAMA
- PERU
- POLSKA
- PORTUGALIA
- PUERTO RICO
- ROSJA
- RPA
- SINGAPUR
- SALWADOR
- SZKOCJA
- SŁOWACJA
- SRI LANKA
- SZWAJCARIA
- SZWECJA
- TAJLANDIA
- TAJWAN
- TRYNIDAD
- TRYNIDAD I TOBAGO
- TURCJA
- USA
- UKRAINA
- WENEZUELA
- WĘGRY
- WIELKA BRYTANIA
- WŁOCHY
- WYSPY BAHAMA
- MAURITIUS
- BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
Cena
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Koniaki – czym są te szlachetne trunki z Francji?
Koniak to trunek, którego nazwa wywodzi się od miasta Cognac we Francji słynącego z produkcji tego alkoholu. Szlachetny produkt jest destylatem z wina i może powstawać jedynie w rejonie wyżej wymienionego miasta. Aby trunek mógł nazywać się koniakiem, to oprócz produkcji w tym konkretnym regionie, musi on zachowywać ściśle określone normy. Jednymi z ograniczeń apelacji są:
- Winogrona, a dokładniej odmiany, które mogą być używane do jego produkcji. Koniaki muszą w przynajmniej 90% składać się z tych 3 głównych szczepów – Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard.
- Urządzenia używane do procesu destylacji. Według apelacji musi ona odbywać się w tradycyjnych, miedzianych alembikach.
- Beczki i czas w nich spędzony. Koniaki muszą dojrzewać minimum 2 lata w beczkach z francuskiego dębu (pozyskiwanego głównie z lasów Limousin), co nadaje im pożądany kolor i aromat.
Sama produkcja koniaków to bardzo złożony proces, o którym można by się rozpisywać na wiele stron. Najważniejsze są jednak eaux-de-vie, czyli destylaty, od których głównie zależy cały profil smakowy finalnego koniaku. Koniaki składają się z kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu destylatów – w przypadku słynnego Hennessy VS jest to około 40 eaux-de-vie. Za ich komponowanie i mieszanie odpowiadają Master Blenderzy poszczególnych Domów Koniakowych.
Jakie oznaczenia mają Koniaki i co one oznaczają ?
Prawie wszystkie oznaczenia na butelkach koniaków sprowadzają się do długości ich dojrzewania. Tak też charakterystyczne VS czy XO zależą od tego, ile dany trunek spędził w beczce. Za wiek koniaków odpowiada najmłodszy komponent mieszanki, czyli eaux-de-vie. Jak już wspominaliśmy wcześniej, koniak nie może być leżakowany krócej niż 2 lata. Poniżej wypisaliśmy każdą kategorię wiekową koniaków wraz z innymi nazwami, które można spotkać na etykietach tych szlachetnych trunków.
- VS - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 2 lata. Używane określenia: „Very Special”, „3 Etoiles”, „Sélection”, „De Luxe”.
- VSOP - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 4 lata. Używane określenia: „Very Superior Old Pale”, „Réserve”, „Vieux”, „Rare”, „Royal”.
- XO - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 10 lat. Używane określenia: „Extra Old”, „Hors d’âge”, „Extra”, „Ancestral”, „Ancêtre”, „Or”, „Gold”, „Impérial”.
- XXO - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 14 lat (i więcej). Używane określenia: „Extra Extra Old”.
Inne kategorie wiekowe i oznaczenia.
- Co najmniej 3 lata – Supérieur, Cuvée Supérieure, Qualité Supérieure.
- Co najmniej 5 lat – Vieille Réserve, Réserve Rare, Réserve Royale.
- Co najmniej 6 lat – Napoléon, Très Vieille Réserve, Très Vieux, Héritage, Très Rare, Excellence, Suprême.
Koniak – jak pić i jak smakuje?
Koniaki stają się coraz bardziej nowoczesne i potrafią zaskakiwać swoim bogactwem smaku. W zależności od wieku danego trunku możemy wyczuć takie aromaty i smaki jak: orzechy, dębinę, odrobinę tanin, suszone owoce, śliwki, przyprawy korzenne, czekoladę deserową, wanilię, miód czy też skórę. W przypadku koniaków VS smak ten będzie wytrawniejszy i ostrzejszy, dzięki czemu idealnie nadadzą się do komponowania koktajlów. Jeżeli chcemy uraczyć się wyjątkowym trunkiem, to warto pomyśleć o łagodnych i niezwykle złożonych koniakach XO.
Koniaki głównie podawane są w dedykowanych do tego kieliszkach o charakterystycznej, pękatej czarce i krótkiej nóżce. Oprócz tej tradycyjnej formy degustowania ten doskonały trunek jest znany i doceniany przez najlepsze koktajl bary na świecie. Wszystko dzięki temu, że coraz częściej odchodzi się od wizerunku koniaku, jako alkoholu dla osób starszych. Coraz to młodsze pokolenia wykorzystują koniaki w miksologii, dzięki czemu zyskują one sławę w różniejszych kręgach.
Gdzie kupić koniaki?
Interesuje cię sklep z koniakami w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić koniak online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do waszych potrzeb lub adekwatnego do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)