Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci
FRAGOLINO ALFIERI - PERLINO ROSSO 0,75L FRAGOLINO ALFIERI - PERLINO ROSSO 0,75L
Producent: PERLINO
Cena: 32,99 zł (netto: 26,82 zł )
zobacz więcej
NAVAJAS RESERVA RIOJA 0,75L NAVAJAS RESERVA RIOJA 0,75L
Cena: 79,90 zł (netto: 64,96 zł )
szt.
zobacz więcej

wina czerwone

Czym są wina czerwone? Krótka charakterystyka kategorii.

Wina czerwone to trunki z winogron o barwie wpadającej w czerwień, czasem bordo lub purpurę. Zwykle kojarzone są z cierpkością i goryczką – przez nieodpowiednie dobranie wina lub brak jego napowietrzenia, ale o tym zaraz. :) Otóż za tzw. cierpkość w winie odpowiedzialne są pewne związki organiczne – taniny, zwane też garbnikami, które znajdują się w skórkach i pestkach winogron. Wino czerwone, a dokładniej jego kolor i charakterystyczny smak, powstaje poprzez macerację skórek i pestek w soku. Podczas tego procesu sok winogronowy wypłukuje z pozostałości owoców wszystkie najważniejsze składniki, w tym również garbniki. 

Stąd też na próżno szukać tanin w większości win białych. Najczęściej występują one w młodych, czerwonych winach. Istnieją jednak odmiany czerwonych winogron, które same w sobie posiadają mniej tanin. Do takich szczepów możemy zaliczyć Garnacha/Grenache i Pinot Noir, na bazie których powstają fenomenalne wina, takie jak La Maldita Garnacha Tinto Rioja oraz wino kalifornijskie Ironstone Pinot Noir.

Proces napowietrzania wina, czyli jak pozbyć się niepożądanych cech w winach czerwonych.

W przypadku smakowania win czerwonych niesamowicie ważne jest ich wcześniejsze napowietrzenie, które ma na celu złagodzenie smaku wina, a co za tym idzie tych ”nieszczęsnych” tanin, a także wzbogacenie jego bukietu. Sam proces napowietrzenia nie jest dość złożony. Kluczową rolę odgrywa w nim specjalne naczynie, o dość wąskiej szyjce i szerokiej podstawie. Taki kształt pomaga sprawniej dostać się cząsteczkom tlenu do całego wina. Jeżeli posiadamy taką karafkę, musimy powoli przelać do niej wino „po ściance”. Jeżeli już przelejemy całą zawartość, możemy delikatnie pokręcić naczyniem, co przyspieszy cały proces.

Jaki jest najczęstszy błąd przy podawaniu wina czerwonego?

W tym miejscu warto też wspomnieć o podstawowym błędzie, jaki popełnia większość konsumentów, a mianowicie zostawianie wina do napowietrzenia w butelce. Niestety samo otworzenie wina nie wystarcza, ponieważ szyjka butelki jest zbyt wąska, przez co zostaje bardzo mała przestrzeń do napowietrzenia. Jeżeli nie mamy karafki, wystarczy nalać odrobinę wina do kieliszka i nim energicznie pokręcić i pozostawić na dłuższą chwilę. :)

Rodzaje win czerwonych.

Istnieje niezliczona ilość win czerwonych. Można je podzielić ze względu na wytrawnośćpochodzenie, czy też szczepy, z których zostały wyprodukowane. Winogrona nadają winu zupełnie inny charakter w zależności od miejsca ich uprawy. Większość krajów posiada swoje flagowe szczepy. Tak też wyróżniamy odmiany charakterystyczne dla Nowego i Starego Świata:

  • Cabernet Sauvignon (cały świat, Francja)
  • Primitivo (Włochy) /Zinfandel (USA)
  • Merlot (cały świat, Francja)
  • Shiraz (Australia) /Syrah (Francja)
  • Sangiovese (Włochy)
  • Tempranillo (Hiszpania)
  • Garnacha (Hiszpania)
  • Malbec (Argentyna)
  • Pinot Noir (cały świat, Francja)
  • Carmenere (Chile)
  • Pinotage (RPA)

Najpopularniejsze wina czerwone.

Wina czerwone produkowane są na całym świecie. Istnieje jednak kilka szczególnych win czerwonych, które znane są dla większego ogółu i zaskarbiły sobie sporo podniebień. Do takich win należą:


Gdzie kupić wina czerwone?

Interesuje cię sklep z winami czerwonymi w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wino czerwone online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl