Kategorie
KRAJ
- ANGLIA
- ALBANIA
- AMERYKA ŚRODKOWA
- ARGENTYNA
- ARMENIA
- AUSTRIA
- AUSTRALIA
- BARBADOS
- BELGIA
- BIAŁORUŚ
- BRAZYLIA
- BUŁGARIA
- CHORWACJA
- CZECHY
- CHILE
- CHINY
- DANIA
- DOMINIKANA
- ETIOPIA
- ESTONIA
- FIJI
- FILIPINY
- FINLANDIA
- FRANCJA
- GRECJA
- GRENADA
- GWATEMALA
- HISZPANIA
- HOLANDIA
- HONDURAS
- INDIE
- IRLANDIA
- IZRAEL
- JAMAICA
- JAPONIA
- KANADA
- KARAIBY
- KOLUMBIA
- KUBA
- LITWA
- ŁOTWA
- NIEMCY
- NIKARAGUA
- NOWA ZELANDIA
- MEKSYK
- MOŁDAWIA
- MONGOLIA
- PANAMA
- PERU
- POLSKA
- PORTUGALIA
- PUERTO RICO
- ROSJA
- RPA
- SINGAPUR
- SALWADOR
- SZKOCJA
- SŁOWACJA
- SRI LANKA
- SZWAJCARIA
- SZWECJA
- TAJLANDIA
- TAJWAN
- TRYNIDAD
- TRYNIDAD I TOBAGO
- TURCJA
- USA
- UKRAINA
- WENEZUELA
- WĘGRY
- WIELKA BRYTANIA
- WŁOCHY
- WYSPY BAHAMA
- MAURITIUS
- BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
Cena
- 750,00 zł - 1 000,00 zł
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Calvados – Co to jest?
Stworzenie wspaniałego destylatu to niezwykle żmudna praca, wymagająca wyjątkowej wiedzy. Tak też 3 miliony drzew i 300 producentów po dziś dzień podtrzymuje wielowiekową tradycję produkcji Calvadosa. Wszystko tak naprawdę zaczyna się w sadzie, gdyż Calvados, w przeciwieństwie do większości trunków, produkowany jest z… jabłek! Te niezwykłe alkohole, produkowane są tylko i wyłącznie we francuskim regionie Normandia, objętym trzema różnymi apelacjami AOC, ale o tym opowiemy w akapitach poniżej. :)
Jak powstaje Calvados?
Calvados destylowany jest z cydru jabłkowego (częściowo gruszkowego), stąd też najważniejszym okresem są zbiory, które w przypadku odmian najpóźniej dojrzewających rozpoczynają się zwykle we wrześniu i kończą w połowie grudnia. Jabłka dzielą się na cztery rodziny:
- słodkie
- kwaśne
- słodko-gorzkie
- gorzko-kwaśne
To subtelna mieszanka tych różnych odmian nadaje cydrowi, który będzie destylowany, równowagę i charakter, które następnie pojawiają się w Calvadosie. W przypadku apelacji Calvados AOC i Calvados Pays d'Auge AOC sok jabłkowy fermentuje około 21 dni. Jeżeli chodzi o apelację Calvados Domfrontais AOC, czas ten wydłuża się do około 30 dni. Tak powstały cydr przekształcany jest w Calvados poprzez destylację. Gdy jest podgrzewany, zawarty w nim alkohol odparowuje przed wodą.
Destylator jest instrumentem, który zbiera te opary i skrapla je, aby uzyskać najlepsze eau-de-vie (destylaty). Ogromne znaczenie ma oczywiście rodzaj urządzenia używanego do tego procesu. W ramach trzech apelacji Calvadosa istnieją dwa rodzaje destylatorów – pot still i column still. Apelacja Calvados AOC jest jedyną, która dopuszcza obydwie metody destylacji. Proces zachodzący w miedzianym alembiku i/lub kolumnie destylacyjnej nadal daje bezbarwną i zadziwiająco kwiatowo-owocową eau-de-vie, która z czasem nabierze koloru i pięknie rozwinie się poprzez kontakt z beczką.
W zależności od apelacji Calvados może być zabutelkowany dopiero po co najmniej 2 lub 3 latach spędzonych w beczce. Destylaty dojrzewają wyłącznie w beczkach dębowych. Aby legalnie zostać dopuszczony do sprzedaży, Calvados musi mieć co najmniej 40% zawartości alkoholu. Ta objętość uzyskiwana jest przez mistrza piwnicy, który stopniowo dodaje oczyszczoną wodę do dojrzewających eau-de-vie. W trakcie procesu dojrzewania Calvados jest napowietrzany i przenoszony do innych beczek, aby uczynić go bardziej miękkim i nadać mu pożądanych właściwości. Tak powstały trunek zostaje zabutelkowany i jest gotowy do cieszenia naszych podniebień. :)
Calvados – Apelacje.
Istnieją trzy apelacje AOC dla Calvadosów, które na pierwszy rzut oka są bardzo podobne, jednak występują w nich pewne istotne różnice:
Calvados AOC
Obszar apelacji Calvados obejmuje dużą część Dolnej Normandii i część sąsiednich departamentów: Eure, Seine-Maritime, Mayenne, Sarthe i Oise.
Na tym obszarze panuje klimat typu oceanicznego, charakteryzujący się dość niewielkimi wahaniami temperatury oraz obfitymi i regularnymi opadami deszczu. W tej apelacji nie ma obowiązkowej metody destylacji, jednak jest on wytwarzany głównie za pomocą kolumn destylacyjnych. Calvados musi dojrzewać przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży. Apelacja ta nie posiada ścisłych norm produkcji.
Calvados Pays d'Auge AOC
Obszar apelacji Calvados Pays d'Auge rozciąga się na wschodnią część departamentu Calvados i obejmuje również kilka sąsiednich gmin w departamentach Orne i Eure. Najczęstszymi glebami są płytkie gleby gliniasto-wapienne zalegające na zboczach, a klimat oceaniczny charakteryzuje się niskim zakresem temperatur. Cydr użyty do jego produkcji może składać się max. w 30% z soku gruszkowego. W przypadku apelacji Calvados Pays d'Auge AOC destylacja cydru musi odbywać się w miedzianych alembikach.
AOC Calvados Domfrontais
Region Domfrontais położony jest w południowej części Normandii Bocage i rozciąga się na gminy, głównie w departamentach Manche, Orne i Mayenne. Klimat na tym obszarze jest oceaniczny, charakteryzuje się dość małymi wahaniami temperatury i głównie wiatrami zachodnimi. Calvados Domfrontais otrzymuje się w drodze destylacji ciągłej przy użyciu kolumny destylacyjnej. Dojrzewa przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży. Do produkcji cydru musi być użyte co najmniej 30% soku z gruszek.
Jakie są oznaczenia Calvadosów?
Calvadosy z wszystkich trzech apelacji dzieli się na 2 rodzaje: blendy i rocznikowe. Po zabutelkowaniu Calvadosów typu Blended za oznaczenie wieku na etykiecie odpowiada wiek najmłodszego Calvadosa w mieszance. Jeśli chodzi o rocznikowe Calvadosy, są to mieszanki eau-de-vies, które zostały wydestylowane w tym samym roku i wtedy ten rok pojawia się na etykiecie. Oświadczenie o wieku musi być zgodne z ogólnie przyjętymi, następującymi specyfikacjami:
- VS (Very Special) / 3 stars – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 2 lata.
- Reserva/Old – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 3 lata.
- VSOP (Very Superior Old Blade) / VO (Very Old) / Vieille Réserve – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 4 lata.
- XO (Extra Old) / Hors d'âge / Très Vieille Réserve / Très Vieux / Extra / Napoleon – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 6 lat.
Oznaczenia Calvadosów są niezwykle zbliżone do tych stosowanych przy produkcji Koniaków. :)
Calvados – jak smakuje i jak go pić?
Wraz z czasem spędzonym w beczce, aromaty Calvadosa stopniowo stają się delikatniejsze, a jego kolor głębszy, przechodząc od złotych do głębszych, bursztynowych odcieni. Aromaty świeżych jabłek, bardzo wyraźne w młodym Calvadosie, ewoluują w kierunku bardziej złożonych aromatów gotowanych jabłek i dębu, a także rozwijają się nuty wanilii, miodu, przypraw oraz orzechów włoskich, charakterystycznych dla dłuższego dojrzewania.
Calvados to trunek niezwykle zbliżony do koniaków. Dlatego też rekomendowane jest spożywanie go ze specjalnych kieliszków o pękatej czarce – tzw. koniakówek. Najlepiej podawać go w „temperaturze pokojowej”, czyli około 18 stopni. Młodsze wersje Calvadosów świetnie sprawdzą się również w nowoczesnych koktajlach. :)
Gdzie kupić Calvados?
Interesuje cię sklep z Calvadosem w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić Calvados online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do Twoich potrzeb lub do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)