
Kategorie
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BIAŁORUŚ
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FIJI
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
MONGOLIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
-
BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Calvados – Co to jest?
Stworzenie wspaniałego destylatu to niezwykle żmudna praca, wymagająca wyjątkowej wiedzy. Tak też 3 miliony drzew i 300 producentów po dziś dzień podtrzymuje wielowiekową tradycję produkcji Calvadosa. Wszystko tak naprawdę zaczyna się w sadzie, gdyż Calvados, w przeciwieństwie do większości trunków, produkowany jest z… jabłek! Te niezwykłe alkohole, produkowane są tylko i wyłącznie we francuskim regionie Normandia, objętym trzema różnymi apelacjami AOC, ale o tym opowiemy w akapitach poniżej. :)
Jak powstaje Calvados?
Calvados destylowany jest z cydru jabłkowego (częściowo gruszkowego), stąd też najważniejszym okresem są zbiory, które w przypadku odmian najpóźniej dojrzewających rozpoczynają się zwykle we wrześniu i kończą w połowie grudnia. Jabłka dzielą się na cztery rodziny:
- słodkie
- kwaśne
- słodko-gorzkie
- gorzko-kwaśne
To subtelna mieszanka tych różnych odmian nadaje cydrowi, który będzie destylowany, równowagę i charakter, które następnie pojawiają się w Calvadosie. W przypadku apelacji Calvados AOC i Calvados Pays d'Auge AOC sok jabłkowy fermentuje około 21 dni. Jeżeli chodzi o apelację Calvados Domfrontais AOC, czas ten wydłuża się do około 30 dni. Tak powstały cydr przekształcany jest w Calvados poprzez destylację. Gdy jest podgrzewany, zawarty w nim alkohol odparowuje przed wodą.
Destylator jest instrumentem, który zbiera te opary i skrapla je, aby uzyskać najlepsze eau-de-vie (destylaty). Ogromne znaczenie ma oczywiście rodzaj urządzenia używanego do tego procesu. W ramach trzech apelacji Calvadosa istnieją dwa rodzaje destylatorów – pot still i column still. Apelacja Calvados AOC jest jedyną, która dopuszcza obydwie metody destylacji. Proces zachodzący w miedzianym alembiku i/lub kolumnie destylacyjnej nadal daje bezbarwną i zadziwiająco kwiatowo-owocową eau-de-vie, która z czasem nabierze koloru i pięknie rozwinie się poprzez kontakt z beczką.
W zależności od apelacji Calvados może być zabutelkowany dopiero po co najmniej 2 lub 3 latach spędzonych w beczce. Destylaty dojrzewają wyłącznie w beczkach dębowych. Aby legalnie zostać dopuszczony do sprzedaży, Calvados musi mieć co najmniej 40% zawartości alkoholu. Ta objętość uzyskiwana jest przez mistrza piwnicy, który stopniowo dodaje oczyszczoną wodę do dojrzewających eau-de-vie. W trakcie procesu dojrzewania Calvados jest napowietrzany i przenoszony do innych beczek, aby uczynić go bardziej miękkim i nadać mu pożądanych właściwości. Tak powstały trunek zostaje zabutelkowany i jest gotowy do cieszenia naszych podniebień. :)
Calvados – Apelacje.
Istnieją trzy apelacje AOC dla Calvadosów, które na pierwszy rzut oka są bardzo podobne, jednak występują w nich pewne istotne różnice:
Calvados AOC
Obszar apelacji Calvados obejmuje dużą część Dolnej Normandii i część sąsiednich departamentów: Eure, Seine-Maritime, Mayenne, Sarthe i Oise.
Na tym obszarze panuje klimat typu oceanicznego, charakteryzujący się dość niewielkimi wahaniami temperatury oraz obfitymi i regularnymi opadami deszczu. W tej apelacji nie ma obowiązkowej metody destylacji, jednak jest on wytwarzany głównie za pomocą kolumn destylacyjnych. Calvados musi dojrzewać przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży. Apelacja ta nie posiada ścisłych norm produkcji.
Calvados Pays d'Auge AOC
Obszar apelacji Calvados Pays d'Auge rozciąga się na wschodnią część departamentu Calvados i obejmuje również kilka sąsiednich gmin w departamentach Orne i Eure. Najczęstszymi glebami są płytkie gleby gliniasto-wapienne zalegające na zboczach, a klimat oceaniczny charakteryzuje się niskim zakresem temperatur. Cydr użyty do jego produkcji może składać się max. w 30% z soku gruszkowego. W przypadku apelacji Calvados Pays d'Auge AOC destylacja cydru musi odbywać się w miedzianych alembikach.
AOC Calvados Domfrontais
Region Domfrontais położony jest w południowej części Normandii Bocage i rozciąga się na gminy, głównie w departamentach Manche, Orne i Mayenne. Klimat na tym obszarze jest oceaniczny, charakteryzuje się dość małymi wahaniami temperatury i głównie wiatrami zachodnimi. Calvados Domfrontais otrzymuje się w drodze destylacji ciągłej przy użyciu kolumny destylacyjnej. Dojrzewa przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży. Do produkcji cydru musi być użyte co najmniej 30% soku z gruszek.
Jakie są oznaczenia Calvadosów?
Calvadosy z wszystkich trzech apelacji dzieli się na 2 rodzaje: blendy i rocznikowe. Po zabutelkowaniu Calvadosów typu Blended za oznaczenie wieku na etykiecie odpowiada wiek najmłodszego Calvadosa w mieszance. Jeśli chodzi o rocznikowe Calvadosy, są to mieszanki eau-de-vies, które zostały wydestylowane w tym samym roku i wtedy ten rok pojawia się na etykiecie. Oświadczenie o wieku musi być zgodne z ogólnie przyjętymi, następującymi specyfikacjami:
- VS (Very Special) / 3 stars – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 2 lata.
- Reserva/Old – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 3 lata.
- VSOP (Very Superior Old Blade) / VO (Very Old) / Vieille Réserve – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 4 lata.
- XO (Extra Old) / Hors d'âge / Très Vieille Réserve / Très Vieux / Extra / Napoleon – Calvadosy, które dojrzewały co najmniej 6 lat.
Oznaczenia Calvadosów są niezwykle zbliżone do tych stosowanych przy produkcji Koniaków. :)
Calvados – jak smakuje i jak go pić?
Wraz z czasem spędzonym w beczce, aromaty Calvadosa stopniowo stają się delikatniejsze, a jego kolor głębszy, przechodząc od złotych do głębszych, bursztynowych odcieni. Aromaty świeżych jabłek, bardzo wyraźne w młodym Calvadosie, ewoluują w kierunku bardziej złożonych aromatów gotowanych jabłek i dębu, a także rozwijają się nuty wanilii, miodu, przypraw oraz orzechów włoskich, charakterystycznych dla dłuższego dojrzewania.
Calvados to trunek niezwykle zbliżony do koniaków. Dlatego też rekomendowane jest spożywanie go ze specjalnych kieliszków o pękatej czarce – tzw. koniakówek. Najlepiej podawać go w „temperaturze pokojowej”, czyli około 18 stopni. Młodsze wersje Calvadosów świetnie sprawdzą się również w nowoczesnych koktajlach. :)
Gdzie kupić Calvados?
Interesuje cię sklep z Calvadosem w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić Calvados online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do Twoich potrzeb lub do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)