Propaganda
Languages
Producers

ZACAPA CENTENARIO 23YO RUM GRAND RESERVE 0,7L

Availability: available
Dispatched within: 24 hours
Delivery: The price does not include any possible payment costs check the delivery methods
Price: 329,00 zł 329.00
Net price: 267,48 zł
quantity pcs.
You gain 658 points [?]

product unavailable

add to wish list
Rating: 3.86
Vendor: RON ZACAPA
Product code: RUM 028

Description

Zacapa Centenario Solera Gran Reserva 23 YO, to rum składający się z mieszanki rumów leżakujących od 6 do 23 lat. To rum idealnie skomponowany z miodowym toffi, dębem, przyprawami oraz suszonymi owocami, który prezentuje złożoność procesu starzenia. Jasny mahoń to kolor, który charakteryzuje Zacape 23.

Aromat rumu jest bardzo złożony. Na początku zapach jest delikatny, następnie rozwija się złożoność w szkle: słodkie aromaty karmelu, wanilii, kakao, tofii, łączące się z warstwą smaku z różnych beczek w procesie starzenia. Przenikają również aromaty orzechów prażonych, laskowych, bananów i ananasów.

Smak jest obfity i pełny, o słodkim miodowym posmaku, suszonych owoców, konfitur morelowych, gałki muszkatołowej, tytoniu z nutami kawy i delikatnie słodkiej wanilii, zrównoważony z pikantnymi przyprawami, cynamonem i imbirem, natomiast na finiszu smak jest przyjemnie cierpki.

To rum, który zadowoli bardzo wymagającego konesera.

Zacape najlepiej podawać w szklance z kostką lodu. Jednak idealnie nadaje się również do drinków np. Zacapa Estilo Viejo.

Rum Zacapa powstał w 1976 r., kiedy to miasto Zacapa, położone we wschodniej Gwatemali osiągnęło swoje stulecie. Aby uczcić to historyczne wydarzenie, firma produkująca rum, zdecydowała się stworzyć coś wyjątkowego.

Dzięki wiedzy ekspertów zdobywanej w ciągu wielu lat, powstał unikalny Ron Zacapa.
Główna plantacja znajduje się na wulkanicznych równinach Retalhuleu, 350m n.p.m w południowo-zachodniej Gwatemali.
Każda butelka otoczona jest, ręcznie plecioną przez Majów, słomianą matą - "petate"

Ze względu na żyzną i kwaśną glebie oraz bardzo duże nasłonecznienie przez cały rok, żadne inne miejsce na świecie, nie nadaje się lepiej do uprawy trzciny cukrowej.

Aby nadać słodszego i łagodniejszego smaku, Zacapa powstaje z soku uzyskanego po stężonym pierwszym tłoczeniu trzciny cukrowej, który jest nazywany „miodem trzcinowej dziewicy”. Natomiast do większości rumów używa się melasy - produktu ubocznego z procesu pozyskiwania cukru, jako swej bazy.
Podczas procesu fermentacji, wprowadzany jest własny szczep drożdży pochodzący z ananasów: Saccharomyces cerevisiae.
Drożdże te, produkują precyzyjne związki aromatyczne, – dlatego Zacapa wymaga powolnej fermentacji, aby uzyskać odpowiedni aromat.

Rum dojrzewa i jest mieszany za pomocą unikalnego systemu starzenia w oparciu o metodę solera tradycyjnie wykorzystywaną do produkcji sherry. Ten proces jest nadzorowany przez master blendera  Lorena Vazquez. Firma twierdzi, że częścią ich sukcesu jest fakt, iż beczki są przechowywane 2300 metrów nad poziomem morza, a centrum starzenia znajduje na stokach gór i wulkanów Gwatemali, gdzie średnia temperatura to 62 stopnie Celsjusza. 

Shipping costs The price does not include any possible payment costs

Shipping country:

Related products

Product reviews (0)

All reviews (positive and negative) are displayed. We don't verify that they come from customers who have purchased the product.

up
Shop is in view mode
View full version of the site
Sklep internetowy Shoper.pl