The site contains information about alcohol and is only allowed for adults.
Are you over 18 years ?
TEQUILA OLMECA ALTOS PLATA 100% AGAVE 0,7L
Description
Olmeca Altos Tequila charakteryzuje się delikatnym słodkim smakiem z nutami cytrusowymi (limonki, cytryny), gotowanej agawy oraz mieszanki ziół. Jest dobrze zbalansowana i posiada długi finisz.
Olmeca Altos Tequila produkowana jest w Los Altos, w zachodnim stanie Jalisco, 2104 metrów nad poziomem morza. Charakterystycznym elementem procesu produkcji tequili Olmeca jest wykorzystanie 500- letniego, dwutonowego, ręcznie wykonanego kamienia Tahona. Służy on do miażdżenia agaw i wydobycia z nich soku. Płyn uzyskany w procesie fermentacji poddawany jest podwójnemu procesowi destylacji w miedzianych alembikach. Aby uzyskać odpowiednią jakość i zawartość alkoholu, płyn jest podgrzewany w temperaturze od 60 do 90°C. Tequilę, która nie jest "starzona", butelkuje się zaraz po zakończeniu procesu destylacji. Pozostałe rodzaje są poddawane procesowi dojrzewania w dębowych beczkach. Dojrzewanie może trwać od kilku miesięcy do kilku lat.
Tequilę produkuję się z błękitnej agawy, rośliny występującej w całej Ameryce Południowej i Środkowej. Tylko dojrzała agawa nadaję się do produkcji tequili, stan taki osiąga między 8 a 12 rokiem kwitnienia. Zbieracze agawy, jimadores, ścinają roślinę za pomocą specjalnego narzędzia o zaokrąglonym ostrzu, zwanego coa. Następnie kulisty rdzeń rośliny, nazywany przez Meksykan "pina" (czyli szyszka), transportowany jest do gorzelni. Pocięta na kawałki agawa jest gotowana w celu uzyskania jak największego stężenia cukru. Ugotowane agawy są rozdrabniane i miażdżone.
All reviews (positive and negative) are displayed. We don't verify that they come from customers who have purchased the product.