Propaganda
Languages
Producers

DON PX VIEJA COSECHA 1973 TORO ALBALA 0,75L + KARTON

Availability: expected delivery
Price: 690,00 zł 690.00
Net price: 560,98 zł
quantity pcs.
You gain 1,380 points [?]

product unavailable

add to wish list
Rating: 0
Vendor: TORO ALBALA
Product code: WINO I0072

Description

Don PX Vieja Cosecha to wspaniałe, bogate, słodkie wino pochodzące z winnicy Toro Albala. Charakteryzuje się pięknym ciemno mahoniowym kolorem z lekkimi refleksami. Posiada bardzo przyjemny aromat, gdzie przeważają nuty kandyzowanej pomarańczy, wanilii, karmelu, kawy oraz kardamonu. Zaskakujący smak pozostawia jedwabistą nutę na podniebieniu.

Do procesu produkcji tego wina używa się winogron zbieranych pod koniec sierpnia. Najlepsze winogrona są transportowane w skrzyniach na piaszczystą glebę, gdzie są suszone na słońcu przez 10 dni (w temperaturze 45-50 °C w ciągu dnia i 25-35 °C w nocy). Następnie powstałe rodzynki miażdżone są bardzo mocnymi prasami, a na koniec umieszczane w kadzi.
Wino najlepiej podawać dobrze schłodzone w temperaturze 8°C.

Robert Parker, ocenił to wino na 95/100.


O producencie Toro Albala.

Właściciel winnicy Antonio Sanchez Romero twierdzi, że te wina są poniekąd takie jak on sam – „przyjazne, ale nie łobuzerskie; tak słodkie, pełne emocji i przyjemne, że jedynym dobrym wyborem jest sięgnięcie po kolejny kieliszek – czysty i jednoznaczny synonim jakości i nieodpartego uroku”. Według nas Don P.X. to słodkie wina z duszą, dające satysfakcję podczas degustacji – czysta magia.

Winnica Toro Alabala zlokalizowana jest w Hiszpanii w miejscowości Aguilar de la Frontera (geograficznym centrum Andaluzji). Idealne warunki regionu D.O. (Dominacion de Origen)  Montilla- Moriles charakteryzują się 3000 słonecznych godzin, niskimi opadami i kredową glebą (Albariza), co gwarantuje wysokiej jakości produkcję win wytrawnych i deserowych.

Proces produkcji w Toro Albala jest wyjątkowo skomplikowany i unikatowy. Począwszy od 1922 głównym celem winnicy było tworzenie win wyróżniających się główną cechą – jakością. Kierując się hasłem „jakość to nasza tożsamość” najwyższe standardy towarzyszą produkcji od momentu sadzenia krzewów winnych po ostatni etap butelkowania. Rzemieślnicze podejście oznacza powrót do technik winiarskich wykorzystywanych w przeszłości aby przedłużyć ich tradycję w czasie. Butelki Toro Albala rozpoznawalne są na całym świecie dzięki nieporównywalnemu, rzemieślniczemu charakterowi.

Proces powstawania deserowych win Don P.X.
Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszych 10 dniach sierpnia. Zebrane grona rozkładane są na długich matach i rozpoczyna się proces zamiany winogron w rodzynki. Temperatura zewnętrzna podczas suszenia sięga 50-55 °C w słońcu i 35-42 °C w cieniu przy wyjątkowo niskiej wilgotności. Pełen proces trwa od 10 do 15 dni – nietrudno sobie wyobrazić, że po tym czasie w pełnym słońcu z winogron pozostają rodzynki o dużej zawartości cukru. Warto dodać, że prace te są przeprowadzane w starym stylu – ręcznie.

Potrzeba dużego wysiłku i doświadczenia aby z uzyskać sok z surowca w postaci pasty z ususzonych winogron – do tego celu wykorzystuje się hydrauliczne prasy o ciśnieniu 300 atmosfer.
Z 2,5–3,5 kg winogron uzyskuje się 1 litr wina o pięknym, bursztynowym kolorze i zawartości cukru 400-450 gr – ambrozja.

Tylko to, co najlepsze…
Proces produkcji win Toro Albala Don P.X., to rzemieślnicza praca, która w połączeniu ze słodkimi winogronami pozwala stworzyć istne dzieło sztuki winiarskiej. Cierpliwość i naturalna kolej rzeczy pozwala tworzyć słodkie, ekskluzywne wina dla koneserów i kolekcjonerów. 

Wino zawiera siarczyny

Related products

Product reviews (0)

All reviews (positive and negative) are displayed. We don't verify that they come from customers who have purchased the product.

up
Shop is in view mode
View full version of the site
Sklep internetowy Shoper.pl