Propaganda
Languages
Producers

DON PX SELECCION 1965 TORO ALBALA 1,5L MAGNUM + SKRZYNKA

Availability: available
Dispatched within: 24 hours
Delivery: The price does not include any possible payment costs check the delivery methods
Price: 2 350,00 zł 2350.00
Net price: 1 910,57 zł
quantity pcs.
You gain 4,700 points [?]

product unavailable

add to wish list
Rating: 0
Vendor: TORO ALBALA
Product code: WINO I0077

Description

Prezentowane wino Don P.X. Selecction 1965 to wersja magnum o pojemności 1,5l ,zapakowana w elegancką drewnianą skrzynkę. To naturalnie słodkie wino wytwarzane w 100% ze szczepu Pedro Ximenez. Mówiąc w dużym skrócie, winogrona po zbiorach suszone są na słońcu do postaci rodzynek, z których wytwarza się ten „nektar”. Należące do wspaniałej serii Don P.X. Selecction jest niespełna 50 letnim przedstawicielem hiszpańskiej winnicy Toro Albala. Ciemny kolor i gęsta, oleista konsystencja wina niosą szeroki zakres aromatów jakby wyjętych z indyjskiego bazaru z przyprawami. Wśród dominujących zapachów rozpoznamy paloną kawę, kandyzowane owoce, cynamon i subtelny akcent curry. 
W smaku przyjemne z satysfakcjonującym finiszem. Smakując Don P.X. Selecction 1965 znajdziemy  równowagę ciemną czekoladę i kawę pozostawiającą kwaskowaty posmak. Wino wytworzono rzemieślniczymi metodami w 1965 roku, a zabutelkowano w 2014 r. Przez okres 49 lat ambrozja ta dojrzewała w systemie solera zamknięta w 540 litrowych beczkach z dębu amerykańskiego – posiada nieograniczony potencjał przechowywania (doskonałe na prezent rocznicowy).

Wino należy podawać wyraźnie schłodzone w niewielkich kieliszkach likierowych. Skoncentrowany smak i szerokie spektrum aromatów sprawiają, że jest to deser sam w sobie. Akompaniamentem do Don P.X. Gran Selecction 1965 mogą być lody, sery pleśniowe, ciasta lub owoce.

To bardzo atrakcyjna propozycja dla koneserów i osób ceniących sobie wybitne i nietuzinkowe wina. 
W 2014 roku Don P.X. Selecction 1965 uzyskało 97 punktów w ocenie Wine Advocate (Robert Parker), który uważany jest za największy autorytet wśród krytyków winiarskich.

Wino zawiera siarczyny.


O producencie Toro Albala.

Właściciel winnicy Antonio Sanchez Romero twierdzi, że te wina są poniekąd takie jak on sam – „przyjazne, ale nie łobuzerskie; tak słodkie, pełne emocji i przyjemne, że jedynym dobrym wyborem jest sięgnięcie po kolejny kieliszek – czysty i jednoznaczny synonim jakości i nieodpartego uroku”. Według nas Don P.X. to słodkie wina z duszą, dające satysfakcję podczas degustacji – czysta magia.

Winnica Toro Alabala zlokalizowana jest w Hiszpanii w miejscowości Aguilar de la Frontera (geograficznym centrum Andaluzji). Idealne warunki regionu D.O. (Dominacion de Origen)  Montilla- Moriles charakteryzują się 3000 słonecznych godzin, niskimi opadami i kredową glebą (Albariza), co gwarantuje wysokiej jakości produkcję win wytrawnych i deserowych.

Proces produkcji w Toro Albala jest wyjątkowo skomplikowany i unikatowy. Począwszy od 1922 głównym celem winnicy było tworzenie win wyróżniających się główną cechą – jakością. Kierując się hasłem „jakość to nasza tożsamość” najwyższe standardy towarzyszą produkcji od momentu sadzenia krzewów winnych po ostatni etap butelkowania. Rzemieślnicze podejście oznacza powrót do technik winiarskich wykorzystywanych w przeszłości aby przedłużyć ich tradycję w czasie. Butelki Toro Albala rozpoznawalne są na całym świecie dzięki nieporównywalnemu, rzemieślniczemu charakterowi.

Proces powstawania deserowych win Don P.X.
Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszych 10 dniach sierpnia. Zebrane grona rozkładane są na długich matach i rozpoczyna się proces zamiany winogron w rodzynki. Temperatura zewnętrzna podczas suszenia sięga 50-55 °C w słońcu i 35-42 °C w cieniu przy wyjątkowo niskiej wilgotności. Pełen proces trwa od 10 do 15 dni – nietrudno sobie wyobrazić, że po tym czasie w pełnym słońcu z winogron pozostają rodzynki o dużej zawartości cukru. Warto dodać, że prace te są przeprowadzane w starym stylu – ręcznie.

Potrzeba dużego wysiłku i doświadczenia aby z uzyskać sok z surowca w postaci pasty z ususzonych winogron – do tego celu wykorzystuje się hydrauliczne prasy o ciśnieniu 300 atmosfer.
Z 2,5–3,5 kg winogron uzyskuje się 1 litr wina o pięknym, bursztynowym kolorze i zawartości cukru 400-450 gr – ambrozja.

Tylko to, co najlepsze…
Proces produkcji win Toro Albala Don P.X., to rzemieślnicza praca, która w połączeniu ze słodkimi winogronami pozwala stworzyć istne dzieło sztuki winiarskiej. Cierpliwość i naturalna kolej rzeczy pozwala tworzyć słodkie, ekskluzywne wina dla koneserów i kolekcjonerów.

Shipping costs The price does not include any possible payment costs

Shipping country:

Related products

Product reviews (0)

All reviews (positive and negative) are displayed. We don't verify that they come from customers who have purchased the product.

up
Shop is in view mode
View full version of the site
Sklep internetowy Shoper.pl