Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Regular price:
Regular price:
product unavailable
Wina Don P.X. z serii Convento (klasztor) od Toro Albala określane są mianem biżuterii winiarskiej dla kolekcjonerów. Butelki są ręcznie zdobione etykietami z naturalnego dębu – bardzo ekskluzywny efekt. Każda butelka posiada swój indywidualny numer i podpis twórcy. Pamiętajmy, że te szczególne wina od samego początku wytwarzane są ręcznie metodami rzemieślniczymi. Odciskana w laku charakterystyczna pieczęć pochodzi z XVIII wieku – jest to element poświadczający jakość, taki jak dawniej używano w klasztorach od czego zaczerpnięto nazwę kolekcji.
Decydując się na wybór Don P.X. z serii Convento sięgamy po najbardziej ekskluzywną biżuterię winiarską, która jest rozpoznawalna na całym świecie. Mówiąc w dużym skrócie, winogrona po zbiorach suszone są na słońcu do postaci rodzynek, z których wytwarza się ten „nektar”.
Ekskluzywna butelka wymaga odpowiedniego opakowania, dlatego też wina zamykane są w stylowe, dębowe skrzynki z dębowymi etykietami.
Poszczególne roczniki wypuszczane są w limitowanych ilościach. Do każdej butelki dołączana jest fiolka z próbką wina.
Wino Don P.X. Convento Toro Albala z 1946 roku zostało ocenione przez Roberta Parkera (największy autorytet wśród krytyków winiarskich) na 100 punktów, potwierdzając absolutną klasę tego wyjątkowego trunku. Prezentowana butelka, to magnum o pojemności 1,5L i jest to jeden z ostatnich egzemplarzy na świecie.
Don P.X. Convento Toro Albala z 1946 roku charakteryzuje się bardzo ciemnym, praktycznie czarnym kolorem i niesamowicie silnym zapachem niosącym aromaty lukrecji, wiśni, ciemnej czekolady, czarnych porzeczek i orzechów włoskich.
W smaku wyczujemy przyjemne nuty wanilii, gałki muszkatołowej, przypraw, orzecha laskowego, liści tytoniu i akcentów drewna.
Wino wytworzono rzemieślniczymi metodami w 1946 roku, a zabutelkowano w 2011 r. Przez okres 65 lat ambrozja ta dojrzewała w systemie solera zamknięta w 540 litrowych beczkach z dębu amerykańskiego – posiada nieograniczony potencjał przechowywania (doskonałe na prezent rocznicowy).
Wino należy podawać schłodzone, a z uwagi na szczególny charakter i unikatowość zalecamy rozkoszowanie się smakiem bez dodatkowych przekąsek czy dodatków.
O producencie Toro Albala.
Właściciel winnicy Antonio Sanchez Romero twierdzi, że te wina są poniekąd takie jak on sam – „przyjazne, ale nie łobuzerskie; tak słodkie, pełne emocji i przyjemne, że jedynym dobrym wyborem jest sięgnięcie po kolejny kieliszek – czysty i jednoznaczny synonim jakości i nieodpartego uroku”. Według nas Don P.X. to słodkie wina z duszą, dające satysfakcję podczas degustacji – czysta magia.
Winnica Toro Alabala zlokalizowana jest w Hiszpanii w miejscowości Aguilar de la Frontera (geograficznym centrum Andaluzji). Idealne warunki regionu D.O. (Dominacion de Origen) Montilla- Moriles charakteryzują się 3000 słonecznych godzin, niskimi opadami i kredową glebą (Albariza), co gwarantuje wysokiej jakości produkcję win wytrawnych i deserowych.
Proces produkcji w Toro Albala jest wyjątkowo skomplikowany i unikatowy. Począwszy od 1922 głównym celem winnicy było tworzenie win wyróżniających się główną cechą – jakością. Kierując się hasłem „jakość to nasza tożsamość” najwyższe standardy towarzyszą produkcji od momentu sadzenia krzewów winnych po ostatni etap butelkowania. Rzemieślnicze podejście oznacza powrót do technik winiarskich wykorzystywanych w przeszłości aby przedłużyć ich tradycję w czasie. Butelki Toro Albala rozpoznawalne są na całym świecie dzięki nieporównywalnemu, rzemieślniczemu charakterowi.
Proces powstawania deserowych win Don P.X.
Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszych 10 dniach sierpnia. Zebrane grona rozkładane są na długich matach i rozpoczyna się proces zamiany winogron w rodzynki. Temperatura zewnętrzna podczas suszenia sięga 50-55 °C w słońcu i 35-42 °C w cieniu przy wyjątkowo niskiej wilgotności. Pełen proces trwa od 10 do 15 dni – nietrudno sobie wyobrazić, że po tym czasie w pełnym słońcu z winogron pozostają rodzynki o dużej zawartości cukru. Warto dodać, że prace te są przeprowadzane w starym stylu – ręcznie.
Potrzeba dużego wysiłku i doświadczenia aby z uzyskać sok z surowca w postaci pasty z ususzonych winogron – do tego celu wykorzystuje się hydrauliczne prasy o ciśnieniu 300 atmosfer.
Z 2,5–3,5 kg winogron uzyskuje się 1 litr wina o pięknym, bursztynowym kolorze i zawartości cukru 400-450 gr – ambrozja.
Tylko to, co najlepsze…
Proces produkcji win Toro Albala Don P.X., to rzemieślnicza praca, która w połączeniu ze słodkimi winogronami pozwala stworzyć istne dzieło sztuki winiarskiej. Cierpliwość i naturalna kolej rzeczy pozwala tworzyć słodkie, ekskluzywne wina dla koneserów i kolekcjonerów.
Wino zawiera siarczyny
All reviews (positive and negative) are displayed. We don't verify that they come from customers who have purchased the product.