Propaganda
Cart
Your cart is empty. Log in or register and add selected products to your cart
to checkout To pay: 0,00 zł

DON PX CONVENTO 1946 TORO ALBALA 1,5L MAGNUM + SKRZYNKA

4.75
Product code: WINO I0078
Gross price: 4 200,00 zł
Net price: 3 414,63 zł

Regular price:

4200.00
The lowest price during 30 days prior to the reduction:
Net price: 3 414,63 zł

Regular price:

The lowest price during 30 days prior to the reduction:
  • Availability: expected delivery
quantity
- +
pcs.
You gain: 8,400 pt

product unavailable

Description

Wina Don P.X. z serii Convento (klasztor) od Toro Albala określane są mianem biżuterii winiarskiej dla kolekcjonerów. Butelki są ręcznie zdobione etykietami z naturalnego dębu – bardzo ekskluzywny efekt. Każda butelka posiada swój indywidualny numer i podpis twórcy. Pamiętajmy, że te szczególne wina od samego początku wytwarzane są ręcznie metodami rzemieślniczymi. Odciskana w laku charakterystyczna pieczęć pochodzi z XVIII wieku – jest to element poświadczający jakość, taki jak dawniej używano w klasztorach od czego zaczerpnięto nazwę kolekcji.

     

Decydując się na wybór Don P.X. z serii Convento sięgamy po najbardziej ekskluzywną biżuterię winiarską, która jest rozpoznawalna na całym świecie. Mówiąc w dużym skrócie, winogrona po zbiorach suszone są na słońcu do postaci rodzynek, z których wytwarza się ten „nektar”.

Ekskluzywna butelka wymaga odpowiedniego opakowania, dlatego też wina zamykane są w stylowe, dębowe skrzynki z dębowymi etykietami.

Poszczególne roczniki wypuszczane są w limitowanych ilościach. Do każdej butelki dołączana jest fiolka z próbką wina.

Wino Don P.X. Convento Toro Albala z 1946 roku zostało ocenione przez Roberta Parkera (największy autorytet wśród krytyków winiarskich) na 100 punktów, potwierdzając absolutną klasę tego wyjątkowego trunku. Prezentowana butelka, to magnum o pojemności 1,5L i jest to jeden z ostatnich egzemplarzy na świecie.
Don P.X. Convento Toro Albala z 1946 roku charakteryzuje się bardzo ciemnym, praktycznie czarnym kolorem i niesamowicie silnym zapachem niosącym aromaty lukrecji, wiśni, ciemnej czekolady, czarnych porzeczek i orzechów włoskich.
W smaku wyczujemy przyjemne nuty wanilii, gałki muszkatołowej, przypraw, orzecha laskowego, liści tytoniu i akcentów drewna.

Wino wytworzono rzemieślniczymi metodami w 1946 roku, a zabutelkowano w 2011 r. Przez okres 65 lat ambrozja ta dojrzewała w systemie solera zamknięta w 540 litrowych beczkach z dębu amerykańskiego – posiada nieograniczony potencjał przechowywania (doskonałe na prezent rocznicowy).

Wino należy podawać schłodzone, a z uwagi na szczególny charakter i unikatowość zalecamy rozkoszowanie się smakiem bez dodatkowych przekąsek czy dodatków.


O producencie Toro Albala.

Właściciel winnicy Antonio Sanchez Romero twierdzi, że te wina są poniekąd takie jak on sam – „przyjazne, ale nie łobuzerskie; tak słodkie, pełne emocji i przyjemne, że jedynym dobrym wyborem jest sięgnięcie po kolejny kieliszek – czysty i jednoznaczny synonim jakości i nieodpartego uroku”. Według nas Don P.X. to słodkie wina z duszą, dające satysfakcję podczas degustacji – czysta magia.

Winnica Toro Alabala zlokalizowana jest w Hiszpanii w miejscowości Aguilar de la Frontera (geograficznym centrum Andaluzji). Idealne warunki regionu D.O. (Dominacion de Origen)  Montilla- Moriles charakteryzują się 3000 słonecznych godzin, niskimi opadami i kredową glebą (Albariza), co gwarantuje wysokiej jakości produkcję win wytrawnych i deserowych.

Proces produkcji w Toro Albala jest wyjątkowo skomplikowany i unikatowy. Począwszy od 1922 głównym celem winnicy było tworzenie win wyróżniających się główną cechą – jakością. Kierując się hasłem „jakość to nasza tożsamość” najwyższe standardy towarzyszą produkcji od momentu sadzenia krzewów winnych po ostatni etap butelkowania. Rzemieślnicze podejście oznacza powrót do technik winiarskich wykorzystywanych w przeszłości aby przedłużyć ich tradycję w czasie. Butelki Toro Albala rozpoznawalne są na całym świecie dzięki nieporównywalnemu, rzemieślniczemu charakterowi.

Proces powstawania deserowych win Don P.X.
Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszych 10 dniach sierpnia. Zebrane grona rozkładane są na długich matach i rozpoczyna się proces zamiany winogron w rodzynki. Temperatura zewnętrzna podczas suszenia sięga 50-55 °C w słońcu i 35-42 °C w cieniu przy wyjątkowo niskiej wilgotności. Pełen proces trwa od 10 do 15 dni – nietrudno sobie wyobrazić, że po tym czasie w pełnym słońcu z winogron pozostają rodzynki o dużej zawartości cukru. Warto dodać, że prace te są przeprowadzane w starym stylu – ręcznie.

Potrzeba dużego wysiłku i doświadczenia aby z uzyskać sok z surowca w postaci pasty z ususzonych winogron – do tego celu wykorzystuje się hydrauliczne prasy o ciśnieniu 300 atmosfer.
Z 2,5–3,5 kg winogron uzyskuje się 1 litr wina o pięknym, bursztynowym kolorze i zawartości cukru 400-450 gr – ambrozja.

Tylko to, co najlepsze…
Proces produkcji win Toro Albala Don P.X., to rzemieślnicza praca, która w połączeniu ze słodkimi winogronami pozwala stworzyć istne dzieło sztuki winiarskiej. Cierpliwość i naturalna kolej rzeczy pozwala tworzyć słodkie, ekskluzywne wina dla koneserów i kolekcjonerów. 

Wino zawiera siarczyny

Product reviews (0)

All reviews (positive and negative) are displayed. We don't verify that they come from customers who have purchased the product.

Write a review
Zabezpieczenie produktów
1. FOLIA Każdy produkt zabezpieczamy starannie folią bąbelkową
2. KARTON Używamy odpowiedniej jakości kartonów wysyłkowych
3. ZABEZPIECZENIE Kartony z produktami wypełnione są odpowiednimi materiałami zabezpieczającymi przed uszkodzeniem
4. OZNACZENIE Stosujemy odpowiednie oznaczenia informacyjne dla kuriera

Related products

Shop is in view mode
View full version of the site
Sklep internetowy Shoper.pl