The site contains information about alcohol and is only allowed for adults.
Are you over 18 years ?
BALCONES BRIMSTONE WHISKY 0,7L
Description
Balcones Brimstone Whisky – jak „dymna” whisky wypadła w Teksasie?
Balcones Brimstone Whisky – to wyjątkowa, produkowana z niebieskiej kukurydzy Hopi whisky. Ta dymna whisky powstaje w Teksasie poprzez zadymianie jej spalonym na słońcu, teksańskim dębem karłowatym, w trakcie tajnego procesu. Powoduje to, że Balcones Brimstone Whisky jest pełna świeżych nut kukurydzianych i lekko–owocowych, połączonych z zadymieniem. Odważny, ale zrównoważony, Balcones Brimstone to kolejny teksański oryginał destylarni Balcones.
Jakie cechy charakteryzują Balcones Brimstone Whisky?
- Zapach – wędzone masło, cukier puder, kukurydza, owoce pestkowe, BBQ, chili, krakersy;
- Smak – słodki dym dębowy, angielski tytoń, masło, marmolada pomarańczowa, koktajl owocowy, czarna herbata, chili;
- Finisz – długi, wytrawny, ziołowo-miętowy.
Balcones Distillery – Historia Marki.
W 2008 roku spotkało się trzech mężczyzn, którzy dzielili miłość do rzemiosła. Tak właśnie powstało Balcones Distillery. W 2009 roku rozpoczęła się pierwsza destylacja, czego owocem była whisky Balcones Baby Blue – pierwsza Texas Whisky sprzedawana legalnie od czasów prohibicji.
Rok później, w 2010 roku Balcones Baby Blue zdobywa już podwójny złoty medal w kategorii „Corn Whisky” w konkursie San Francisco World Spirits Competition. W 2011 roku Balcones zakupili nowy budynek, w którym było aż o 35 tys. stóp kwadratowych – czyli prawie 33 ary, więcej miejsca niż w poprzedniej destylarni. W ten sposób mogli poszerzyć swoją kolekcje whisky.
W 2015 roku Balcones Texas Single Malt Whisky wygrało w konkursie World Whisky Awards jako najlepszy amerykański Single Malt. W 2016 roku udało się przenieść całkowicie destylarnie Balcones do zakupionego w 2011 roku budynku. W tym momencie Balcones Distillery pozwala zwiedzającym zobaczyć całą produkcje whisky Balcones od podstaw oraz ją zdegustować.
Jak jest produkowana Whisky Balcones?
W pierwszej kolejności w Balcones Distillery wybiera się z wielką precyzją składniki, które mają posłużyć do produkcji whisky. Pracownicy Balcones Distillery, to doświadczeni gorzelnicy. Poprzednio specjalizowali się w browarnictwie. Przez lata nabierania praktyki z łatwością przyszło im się zmierzyć z fermentacją whisky. Ich udoskonalone techniki pozwoliły na wydobycie najlepszych aromatów i smaków whisky.
Whisky Balcones destylowana jest w miedzianych alembikach robionych na zamówienie w Szkocji. Destyluje się ją powoli i partiami, dzięki czemu gorzelnicy utrzymują dużą kontrole nad swoją whisky.
W Balcones whisky dojrzewa w beczkach o różnym stopniu wypalenia. Pozwala to na uzyskanie unikatowego i złożonego smaku ich whisky.
Dużą rolę przy produkcji whisky Balcones odgrywa klimat w Teksasie. Wahania temperatur powodują kurczenie i rozkurczanie beczek, przez co whisky Balcones dojrzewa szybciej niż whisky produkowane w tradycyjnych regionach. Wpływa to również na jej intensywny kolor.
All reviews (positive and negative) are displayed. We don't verify that they come from customers who have purchased the product.