
Categories
Vendor
Price
-
from
to
The site contains information about alcohol and is only allowed for adults.
Are you over 18 years ?
Prawo w Meksyku reguluje, iż nazwę "Tequila" mogą nosić wyłącznie destylaty z błękitnej agavy, które pochodzą ze stanu Jalisco w Meksyku. Trunek ten to szlachetniejsza odmiana mezcala, a kontrolę nad pochodzeniem i produkcją sprawuje instytucja Camera Regional De La Industria Tequilera (Guadalahara).
Do produkcji tequili używa się wyłącznie "serce" owocu niebieskiej agavy - czyli Pina. Po ręcznym odcięciu liści Pina może ważyć miedzy 40 a 60 kilogramów, co wystarcza na uzyskanie około 6 litrów tego szlachetnego trunku.
Warto pamiętać, że agava potrzebuje sporo czasu, ponieważ dojrzewa od 8 do 10 lat zanim nabierze odpowiednich właściwości. Oczywiście jakość i doskonałość tego alkoholu zależy w dużej mierze od sposobu i czasu dojrzewania w beczkach.
Rodzaje tequili:
- oro (golden) - barwa pochodzi z beczek, lub czasami dodawane są barwniki
wraz z substancjami smakowymi (karmel, gliceryna, aromaty drewna), - blanco (silver) - bezbarwna, jest butelkowana bezpośrednio po destylacji, lub
krótkim okresie w kadziach stalowych.
Jeśli natomiast mówimy o szlachetniejszych tequilach, to biorąc pod uwagę czas dojrzewania w beczkach (bourbon, sherry, whisky, koniak) dzielimy na:
- resposado - co najmniej 2 miesiące w beczkach dębowych, ale nie dłużej niż 1 rok,
- anejo - od 1 do 3 lat w beczkach dębowych (wyraźnie zaznaczona barwa, smak i aromat),
- extra anejo lub muy anejo - leżakuje w beczkach dębowych od 3 do 9 lat.
Popularny sposób picia polega na zlizaniu soli (lub cynamonu) ze złączenia kciuka i palca wskazującego , następnie wypijamy tequilę i zagryzamy ją cytryną (lub pomarańczą / limonką).
Starzone, szlachetne tequile pijemy samą ze specjalnego szkła.