The site contains information about alcohol and is only allowed for adults.
Are you over 18 years ?
Nihonshu (dosł. "japoński alkohol", czyli popularne i dobrze wszystkim znane SAKE. Każdemu ten wyraz kojarzy się z alkoholem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni - Japonii, ale ilu z nas wie, czym tak naprawdę jest sake ?
Według wielu osób sake to japońska wódka, ale tak naprawdę to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 14% do 20%, którego proces produkcji przypomina warzenie piwa. W czasach starożytnej Japonii produkcja tego alkoholu była ograniczona jedynie do dworu cesarskiego oraz świątyń, co nadawało mu znaczenia religijnego i rytualnego. Dzisiejsza tradycja spożywania nihonshu nawiązuje do ważnych uroczystości jak ślub czy święta.
Wśród głównych składników sake wyróżniamy ryż, wodę, drożdże (moto lub shubo) oraz słód ryżowy (koji).
Wśród ogromnej różnorodności gatunków i odmian, w których smak i jakość zależy od stopnia oczyszczenia ryżu rozróżniamy dwa rodzaje nihonshu: Futsu-shu - czyli zwykłe sake będące odpowiednikiem wina stołowego, oraz Tokutei meishoshu - wykwintne o specjalnej nominacji.
SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L + KARTONIK
Sake Tamura Ginginga - nihonshu o wyszukanym smaku i aromacie. Delikatne, owocowe oraz orzeźwiające. To nihonshu jest chlubą browaru Tamura,a etykietę zdobi kanji z nazwiskiem właściciela firmy. Opakowane w elegancki kartonik również ozdobiony efektownym przykłądem japońskiej kaligrafii.
Availability: available
Dispatched within: 24 hours
SAKE NIGORIZAKE KURADASHI 0,72L
Nigorizake Kuradashi - Nigorizake to specyficzna odmiana nihonshu, nieflitrowana. Nigorizake jest mętne i zawiera zawiesinę ryżową. Posiada bogaty aromat i wyraźnie słodkawy smak.
Availability: sold out
SAKE GEKKEIKAN BLACK AND GOLD 0,75L
Gekkeikan Black and Gold to wyjątkowa mieszanka dwóch sake, starannie dobranych przez mistrza browarnictwa dla nadania niepowtarzalnego...
Availability: withdrawn from the offer
SAKE - MABOROSHI NO SAKE KASEN 0,72L + KARTONIK
Sake - Maboroshi No Sake Kasen to wyprodukowana całkowicie tradycyjną metodą sake Honjozu (czyli zawierająca niewielki, do 10% dodatek alkoholu ryżowego) o wskaźniku spolerowania ryżu 60%. Swój wyjątkowo subtelny aromat zawdzięcza dłuższemu dojrzewaniu niż większość sake...
Availability: expected delivery