Categories
Rating
Price
-
from
to
The site contains information about alcohol and is only allowed for adults.
Are you over 18 years ?
Nihonshu (dosł. "japoński alkohol", czyli popularne i dobrze wszystkim znane SAKE. Każdemu ten wyraz kojarzy się z alkoholem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni - Japonii, ale ilu z nas wie, czym tak naprawdę jest sake ?
Według wielu osób sake to japońska wódka, ale tak naprawdę to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 14% do 20%, którego proces produkcji przypomina warzenie piwa. W czasach starożytnej Japonii produkcja tego alkoholu była ograniczona jedynie do dworu cesarskiego oraz świątyń, co nadawało mu znaczenia religijnego i rytualnego. Dzisiejsza tradycja spożywania nihonshu nawiązuje do ważnych uroczystości jak ślub czy święta.
Wśród głównych składników sake wyróżniamy ryż, wodę, drożdże (moto lub shubo) oraz słód ryżowy (koji).
Wśród ogromnej różnorodności gatunków i odmian, w których smak i jakość zależy od stopnia oczyszczenia ryżu rozróżniamy dwa rodzaje nihonshu: Futsu-shu - czyli zwykłe sake będące odpowiednikiem wina stołowego, oraz Tokutei meishoshu - wykwintne o specjalnej nominacji.
SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON
Barrel Sake Gekkeikan Junmai-Shu to najbardziej popularna sake na świecie, charakteryzująca się ziołowym smakiem z lekką nutą grejpfruta...
Availability: temporarily unavailable
SAKE GEKKEIKAN BLACK AND GOLD 0,75L
Gekkeikan Black and Gold to wyjątkowa mieszanka dwóch sake, starannie dobranych przez mistrza browarnictwa dla nadania niepowtarzalnego...
Availability: withdrawn from the offer
SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L
Gekkeikan Traditional Junmai to najbardziej popularna sake na świecie, charakteryzująca się ziołowym smakiem z lekką nutą grejpfruta...
Availability: temporarily unavailable
SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE
Sake Horin Ultra Premium to przykład najwyższej klasy sake Daiginjo produkowanej z wypolerowanych do 50% szlachetny odmian ryżu Yamada Nishiki i Gohyakumangoku...
Availability: expected delivery