Categories
Vendor
- BALLANTINE'S
- BELL'S
- BLACK VELVET
- BUSHMILLS
- CANADIAN CLUB
- CANADIAN SPECIAL OLD
- CHIVAS
- CROWN ROYAL
- CUTTY SARK
- DEWARS & ABERFELDY
- DIMPLE
- DUBLINER
- GRANT'S
- HANKEY BANNISTER
- J.A. BACZEWSKI
- JACK DANIEL'S
- JAMESON
- JOHNNIE WALKER
- LOCH LOMOND
- MONKEY SHOULDER
- NIKKAWHISKY
- PROPER TWELVE
- ROYAL SALUTE
- SADLER'S
- SUNTORY
- THE DEACON
- THE FAMOUS GROUSE
- TULLAMORE DEW
- WAKATSURU
- WEST CORK
Price
-
from
to
The site contains information about alcohol and is only allowed for adults.
Are you over 18 years ?
Blended (mieszana) – czyli rodzaj whisky charakteryzujący się tym, że posiada w swoim składzie mieszankę różnych whisky typu single malt (powstających wyłącznie z jęczmiennego słodu w tradycyjnych alembikach) z whisky zbożową (destylowaną z ziaren innych zbóż lub kukurydzy w przemysłowych kolumnach destylacyjnych).
W skład whisky typu blended może wchodzić od kilku do kilkudziesięciu single malt połączonych z ekonomiczniejszą wersją zbożową. W praktyce oznacza to, że ten rodzaj whisky wytwarzany jest z myślą stworzenia smaku delikatnego i łatwiej przyswajalnego (przy niższej cenie) dla większości smakoszy tego gatunku.
Jedną z trafniejszych definicji blendingu, czyli kupażowania są słowa Martina Mcdonalda – „sztuka takiego połączenia starannie dobranych, odpowiednio długo starzonych różnych gatunków whisky, aby finalny produkt przy zachowaniu indywidualnych cech smakowych i aromatycznych każdego składnika, tworzył bukiet atrakcyjniejszy dla podniebienia konsumenta, niż jego elementy z osobna”.
Do najbardziej rozpoznawalnych whisky typu blended należą Johnnie Walker, Chivas, Ballantine’s czy Grant’s. Warto podkreślić, że kupażowanie whisky to proces bardzo wymagający, subtelny i złożony, a wszystko po to aby dogodzić podniebieniom klientów na całym świecie.